Când spun etichetă nu mă refer ca cea frumos colorată și mare de pe fața ambalajului ci la cea mică, simplă și albă de pe spatele alimentelor, de pe care afli ce conțin de fapt. Dacă te interesează ce bagi în corpul tău, și ar trebui din moment ce e singurul pe care ți l-a dat Dumnezeu și așa cum ai grijă de el așa îl vei avea până la sfârșit, atunci este foarte important să te informezi înainte de a pune un aliment în coșul de cumpărături. Mai ales dacă din el vor mânca și copii sau bătrâni.
Nu toate pâinile sunt la fel, nici toate mezelurile, nici măcar toate ouăle. Din moment ce există diferențe de preț, fii sigur(ă) că există și diferențe de calitate. De pe etichetă afli dacă un produs îngrașă sau dacă este chiar periculos pentru sănătate.
Desigur că ideal este să mănânci alimente cât mai simple și neprocesate, legume, fructe, carne, cereale integrale și făinoase la fel. Dacă totuși cumperi și alte produse, primul lucru pe care trebuie să-l ții minte este că produsele foarte ieftine n-au cum să conțină ingrediente de calitate fiindcă acestea sunt scumpe și niciun producător nu e fundație caritabilă ca să vândă în pierdere. Apoi, un termen de valabilitate foarte lung indică prezența multor conservanți, sare sau zahăr, toate nocive pentru sănătate. Așadar, iată
9 lucruri la care să te uiți pe etichetele alimentelor
1. Termenul de valabilitate
Așa cum tocmai am spus, cu cât este mai lung, cu atât are mai mulți conservanți, sare sau zaharuri.
2. Cantitatea de zahăr
Despre efectele nocive ale zahărului și care sunt înlocuitorii sănătoși am vorbit pe larg AICI. Cum vă dați seama dacă un produs are prea mult zahăr? Păi, tot de pe etichetă. Citiți procentul din doza zilnică recomandată (DZR). Așa după cum îi spune și numele, nu ar trebui să o depășiți.
3. Cantitatea de grăsimi saturate
Chiar dacă țineți cură de slăbire sau nu. Grăsimile saturate sunt nocive pentru sănătate. Duc la creșeterea colesterolului rău și cresc riscul de boli cardiovasculare. Plus că se vor depune fix în zonele problemă. Nu vă doriți să fiți slab(ă) cu burtă.
4. Aditivii conținuți
Celebrele E-uri. Cu cât denumirea este mai complicată și sună mai chimic, cu atât sunt mai periculoși. Iar cel mai nociv este caragenanul, E 407. Există, însă, și aditivi care nu sunt nocivi, cum ar fi colorantul natural obținut din sfeclă.
5. Cantitatea de fibre
Este foarte important să aveți o dietă bogată în fibre pentru că acestea reglează digestia și contribuie la menținerea sănătății tractului intestinal. Așadar, în acest caz, cu cât cantitatea e mai mare cu atât mai bine.
6. Posibilii alergeni
Gluten, lactoză, soia, nuci, susan etc. Chiar dacă nu vă știți alergici, pe un fond imunitar deficitar, mâncarea lor în exces poate duce la apariția alergiei. Este cazul glutenului. Mulți oameni au dezvoltat-o în timpul vieții, nu s-au născut cu ea.
7. Îndulcitorii artificiali
Știu că mulți trăiesc cu senzația că nu îngrașă dar nu este așa. Am explicat în articolul despre zahăr și înlocuitorii sănătoși, spre care am dat link la punctul 2. În special dextroza care conșine zaharuri cu absorbție rapidă, lucru care o face mai periculoasă decât pe alți îndulcitori.
8. Gelatina și nitriții
Fiși atenți(e) mai ales la colagen, o gelatină făcută din zgârci care nu are deloc proprietăți nutritive și care este periculoasă în special pentru bolnavii de gută. Și nitriții sunt foarte nocivi pentru tiroidă și pot cauza disfuncții majore ale acesteia.
9. Procentul de ingredient care te interesează
Carne, dacă vorbim despre preparate gen mezeluri, alune, în cazul untului de arahide, peste 70% cacao, dacă este vorba despre ciocolată etc. Cu cât procentul este mai mare, cu atât produsul este mai de calitate.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.