O nutriție corectă este primul pas spre un organism sănătos. Dincolo de o siluetă frumoasă, asta ar trebui să ne preocupe, mai ales când ne hrănim copiii și le dăm propriul exemplu, dacă pentru noi nu putem face un efort. Cele mai multe boli apar și se agravează pe fondul lipsei acute și cronicizate de vitamine și minerale din organism, așa că nutriția este mult mai importantă decât doar pentru a arăta bine.
Personal, mi se pare foarte periculos curentul din ultimii ani care încurajează îngrășatul după ideea “să nu discriminăm” și “frumusețea vine din suflet” pentru că e vorba de mult mai mult de atât. Nu sunt de acord nici cu setarea unor standarde de frumusețe exagerate care să provoace adolescenților complexe și eventual să-i împingă la înfometare, fiindcă și asta vine cu probleme majore de sănătate, dar încurajarea unui adolescent aflat în prag de obezitate o găsesc iresponsabilă și un act de-a dreptul criminal.
Am mai explicat faptul că grăsimea din jurul taliei, chiar dacă persoana este relativ slabă în rest, indică grăsime și în jurul organelor vitale, deci e foarte periculoasă pentru sănătate și produce chiar modificări hormonale. Deci cineva care are ceea ce numim abdomen pufos trebuie să slăbească. Punct. În plus, vitaminele și mineralele sunt esențiale în funcționarea organismului. Tocmai de asta consider că e important să fac o listă schematică a principalelor vitamine pentru a realiza importanța lor. Va urma și una cu minerale. Astăzi, vitaminele:
1. Vitamina A
Cunoscută și sub numele de retinol, este extrem de importantă pentru sănătatea vederii iar lipsa ei duce la deteriorarea vederii mai ales pe timp de noapte și la boala denumită xeroftalmie.
Principalele surse: morcovi, vegetalele cu frunze verzi și cartofii dulci.
2. Vitamina B
De fapt este vorba despre un întreg complex de vitamine B: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Sunt esențiale pentru conversia mâncării în “combustibil” deci în asigurarea energiei.
Principalele surse: produsele lactate și animaliere.
3. Vitamina C
Denumită și acid ascorbic. Este importantă în procesul de creștere, pentru sănătatea țesuturilor deci și în vindecarea rănilor iar deficitul de vitamina C duce la scorbut.
Principalele surse: citricele, fructele roșii și roșiile.
4. Vitamina D
Cunoscută și sub denumirea de calciferol, contribuie la sănătatea oaselor și dinților iar lipsa ei duce la rahitism.
Principalele surse: brânza, gălbenușul de ou și peștele gras gen somon.
5. Vitamina E
O găsiți și cu numele tocoferol și este importantă pentru imunitate și fertilitatea masculină. Deficitul este foarte periculos fiindcă afectează nervii.
Principalele surse: migdale, alune și ulei de soia.
6. Vitamina K
Denumită și filochinonă, este vitală pentru coagularea sângelui iar deficitul de vitamina K duce la boli hemoragice.
Principalele surse: toate felurile de varză, spanac.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.