5 lucruri pe care trebuie să renunți să le mai faci dacă vrei să slăbești

Controlul greutății a devenit o mare problemă în zilele noastre, nu degeaba obezitatea și riscul de boli cardiovasculare sunt deja extrem de frecvente în lumea civilizată. Atenție, însă, când împart lumea în cea civilizată și ceilalți, nu mă refer la părțile de pe glob unde există probleme serioase cu lipsa hranei ci la acele locuri unde oamenii încă mai mănâncă simplu. Simplitatea, de altfel, este cheia sănătății și a siluetei. Statistic vorbind, în Africa riscul de boli cardiovasculare este cel mai scăzut. Pe de o parte, motivul este simplitatea nutriției iar, pe de altă parte, minunea din produsele exotice, bogate în antioxidanți, nutrienți și grăsimi sănătoase.

sursa: freepik.com

Eu, una, îi spun oricui vrea să scadă în greutate că este foarte important să o facă într-un mod deștept și sănătos. Și iată ce NU trebuie să faci dacă vrei să slăbești și să și rămâi cu silueta obținută. Și să mai fii și sănătos(oasă), ceea ce mi se pare esențial.

1. Să te înfometezi

Cea mai la îndemână metodă de slăbit aplicată pe scară largă este reducerea numărului de calorii. De cele mai multe ori la niște niveluri ridicole. Pe termen scurt vei slăbi, e adevărat, însă cu prețul încetinirii tuturor proceselor, inclusiv metabolice şi, în final, al sănătăţii. Înfometarea îţi va încetini metabolismul şi-ţi va băga organismul în sistem de autoapărare, ceea ce va însemna că se va apuca să-şi facă provizii. Aşadar, la final va fi mai rău şi chiar te vei îngrăşa. Nu mai vorbim despre faptul că nu vei mai avea energie pentru nimic şi vei fi mai puţin performantă(ă). Da! Inclusiv creierul are nevoie de nutrienţi şi de energie pentru a funcţiona corespunzător.

2. Să elimini complet proteinele sau grăsimile sau carbohidrații

Eliminarea proteinelor din alimentaţie este o prostie. În primul rând pentru că ele intensifică procesele metabolice şi dau o senzaţie de saţietate de lungă durată. Nu mai vorbim că sunt foarte importante pentru sănătatea ficatului. Ştiu! Voi primi replica: proteinele nu trebuie luate doar din carne. Dar eu ştiu, de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, în care am încredere deplină, că proteinele de origine animală sunt esenţiale pentru sănătatea organismului iar lipsa lor duce la dezechilibre.

Să elimini grăsimile nocive este minunat! Dar să elimini total grăsimile din dietă este o prostie. Grăsimile sănătoase te ajută împotriva celulitei şi previn reacţia firească a organismului de a face depozite, atunci când vede că nu-i mai dai ce trebuie. Despre grăsimi, diferenţa dintre cele nocive şi cele bune şi sursele sănătoase am scris pe larg AICI.

Reducerea consumului de zahăr rafinat este o idee excelentă dar să exagerezi prin a nu-i mai da deloc organismului glucide este, de asemenea, o greşeală. Carbohidraţii, de altfel, trebuie să constituie cea mai importantă parte din dieta ta zilnică. Doar că trebuie să provină din surse bune, la fel ca şi celelelalte elemente despre care am vorbit mai sus. Am făcut o listă cu alimente sănătoase, pe categorii: proteine, glucide, lipide, pe care o găsiţi AICI.

Cu alte cuvinte, dieta trebuie să fie ECHILIBRATĂ şi COMPLETĂ pentru a fi sănătos dar şi suplu. Pentru că greutatea prea mare, până la obezitate, este, de fapt, semn de dezechilibre în organism.

La fel şi poftele pentru anumite gusturi sau alimente. De fapt, când eşti slab şi te hrăneşti cum trebuie, nu prea ai pofte. Despre carenţele pe care le indică fiecare poftă alimentară şi soluţiile potrivite puteţi citi AICI. Desigur, măsura este un alt factor foarte important.

3. Să mănânci doar când nu mai poți răbda de foame

Un program de mese dezorganizat te va face, fără să realizezi, să mănânci mai mult decât ai nevoie şi, oricum, mai prost. Aşa că, deşi poate părea aberant, un alt secret al slăbitului sănătos, pe lângă o dietă echilibrată şi completă, este un program de mese format din 3 principale şi 2 gustări. Practic mănânci toată ziua. Nu vei suferi niciodată de foame şi nici nu te vei îndopa. Ideea este să mănânci dar să nu mănânci prostii.

4. Să te epuizezi

Poate ai senzaţia că dacă dormi metabolismul se încetineşte şi atunci te îngraşi. Complet fals! Orice atac asupra corpului tău îl va face să intre în sistemul de autoapărare şi să ia măsuri. Măsuri care se vor vedea pe burtă, coapse sau printr-o piele flască şi lipsită de elasticitate. Odihna este foarte importantă în cura de slăbire şi asta ţi-o va spune orice doctor.

5. Să te grăbești

Da, ştiu, vrei să slăbeşti în 3 zile doar că nu te-ai îngrăşat în 3 zile. Trebuie să fii logic(ă) şi să ai răbdare. Ca-n viaţă: graba te face să greşeşti grav. Trebuie să ai răbdare şi să faci lucrurile cu cap.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.