Tot ce trebuie să știi despre colesterol. Plus LISTĂ de alimente

Discuția despre colesterol este extrem de importantă mai ales în acest context al pandemiei de covid fiindcă cercetătorii spun că acest nou coronavirus acționează prin sistemul vascular și tocmai de asta hipertensiunea este cea mai periculoasă comorbiditate, mai periculoasă chiar și decât cancerul. Când auziți termenul de colesterol cu siguranță vă gândiți la grăsime și nu greșiți. Se găsește în mai toate alimentele de proveniență animală iar corpul uman are nevoie de el pentru că-l folosește în crearea membranelor celulelor, anumiți hormoni, vitamina D și acționează ca agent stabilizator. Acesta este așa numitul colesterol bun, HDL (high density lipoproteine), adică lipoproteine cu densitate mare.

sursa: pinterest.com

Când, însă, mâncăm alimente foarte bogate în grăsimi saturate, enzimele din organism responsabile cu producerea colesterolului fac o cantitate prea mare care începe să se depună pe vasele de sânge. Acestea se vor îngusta, ba chiar se ajunge la obturarea lor, sângele nu va mai circula cum trebuie prin organism. Deja sună ca fiind un lucru rău, nu e nevoie de prea multe cunoștințe medicale. Vă spun doar că așa se ajunge la infarct, accidente vasculare etc

Așadar este foarte important să avem un regim de alimentație fără exces de grăsimi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai mănânci, ci doar să elimini grăsimile nesănătoase. Da! Există și grăsimi bune!

Alimentele care te ajută să ții colesterolul sub control

Fructele și legumele bogate în antioxidanți (citrice, varza, ardeii) luptă împotriva colesterolului, lactatele degresate conțin grăsimi sănătoase și au aport ce calciu, cerealele integrale, ca și legumele, sunt sursă importantă de fibre care ajută procesele digestive, măslinele și uleiul de măsline conțin vitamina E și acizi grași monosaturați, deci sursă de colesterol bun (HDL) care luptă el însuși cu acel colesterol rău, LDL (low density lipoproteine – lipoproteine cu densitate mică), iar peștele este cel mai bun aliat al tău. Omega 3, mai precis, adică grăsimi sănătoase. Iată și o listă:

  • Somon
  • Macrou
  • Ton
  • Halibut
  • Vin roșu (din sursă sigură și cu măsură)
  • Ulei de măsline
  • Ulei de rapiță
  • Avocado
  • Varză de Bruxelles
  • Portocale
  • Arahide
  • Migdale
  • Alune de pământ
  • Alune
  • Fistic
  • Ciocolata neagră
  • Ceai verde
  • Ceai negru
  • Orez brun
  • Soia
  • Fasole
  • Fructele de pădure
  • Vinete
  • Cartofi dulci

Ce nu trebuie să mănânci

Carne grasă! Este atât de simplu. Puiul trebuie mâncat fără pieliță și fără ceafă de porc, brânzeturi grase,  carne procesată (adică mezeluri), maioneză etc. Și în nimic prăjit! Și cel mai inofensiv aliment se va îmbogăți cu grăsimi nesănătoase în urma prăjirii.

Introdu nucile în dieta ta zilnică

Nuci, alune, nuci braziliene, arahide, migdale etc Toate sunt sărace în grăsimi saturate dar bogate în polifenoli care luptă cu succes cu grăsimile. Despre polifenoli am mai vorbit în cazul ceaiului verde. Și așa ajungem la ultimul punct.

Bea ceai verde

Despre cât bine îți face ceaiul verde, inclusiv te ajută să slăbești, am vorbit în articolul pe care îl găsiți AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.