Nutriția este, probabil, cel mai important lucru pe care îl facem pentru corpul nostru și, în același timp, poate partea pe care cei mai mulți o neglijează cel mai tare. Eu am citit destul de mult în domeniu, de când a început să mă preocupe latura asta, și cele mai multe principii pe care le aplic și care pentru mine au funcționat le-am preluat de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, mulți ani director al Institutului pentru Cercetări Alimentare.
Și, pentru că am încredere totală în doctorul Menci și aplic tot ce spune, vă prezint, în continuare, 3 sfaturi de la dumnealui pentru un corp frumos și sănătos care, cu siguranță, vor surprinde pe mulți. Pentru mine au venit ca o noutate, la un moment dat. Lucruri simple pe care le poate face chiar oricine:
1. Calculatorul și televizorul îngrașă
Nu ele în sine, ci mâncatul în timp ce lucrați la calculator sau priviți la televizor. Explicațiile sunt multiple. În primul rând că veți mânca, în general, ronțănele și alte alimente de tip fast food. În al doilea rând, creierul va fi prea preocupat cu ce face, încât senzația de sațietate va trece neobservată. Asta dacă nu mâncați de plictiseală, cazul cel mai des de altfel.
2. Un pahar cu apă la trezire și înainte de culcare
Hidratarea corectă presupune în jur de 2 litri de apă sau ceai pe zi, băută pe îndelete, plimbată prin gură pentru a fi amestecată cu saliva, nu dată peste cap. Profesorul Mencinicopschi spune că apa se mănâncă, nu se bea, pentru a te hidrata. Iar hidratarea este esențială pentru organism fiindcă fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de ea pentru a funcționa corect.
Imediat după ce vă treziți, beți un pahar cu apă și abia după jumătate de oră mâncați. La fel, unul înainte de culcare, la minimum 1-2 ore de ultima masă. De fapt, cam asta trebuie să fie regula băutului de apă: cu jumătate de oră înainte de masă, la fel după ce ați mâncat.
3. Mestecați corect
Da, există așa ceva. Tot doctor Menci spune că alimentele solide trebuie mestecate mult și cu răbdare, până se fluidizează, pentru a nu îngreuna digestia. Un alt efect va fi apariția mai rapidă a senzației de sațietate.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.