4 lucruri esențiale pe care trebuie să le faci toamna pentru a avea un organism sănătos

Sunt câteva articole pe care le reiau periodic și asta fiindcă sunt foarte importante pentru sănătate. Anumite lucruri se fac la diverse intervale de timp, cum ar fi curele de vitamine și minerale fără de care sănătatea ne este pusă în pericol. Iar primăvara și toamna sunt anotimpurile în care, în special, sunt asimilați mai bine acești nutrienți și de aceea inclusiv doctorii recomandă aceste cure în fiecare an. Nu trebuie să fii bolnav ca să le faci. Tocmai asta este ideea: să te menții sănătos. 🙂

sursa: squarespace.com

De asemenea, aceste sezoane, primăvara și toamna, sunt cele în care trebuie să acorzi o atenție deosebită organismului fiindcă este afectat de schimbările de vreme. Toamna, mai ales, când facem trecerea de la căldură la frig, trebuie să-ți pregătești organismul, dacă vrei să treci cu bine, fără viroze și alte boli de sezon, peste vremea rece. Iar anul ăsta, în plină pandemie de coronavirus, este cu atât mai important să ai grijă de sistemul tău imunitar și să te ferești de orice afecțiuni ale aparatului repirator. Așadar, ce ar trebui să facă fiecare dintre noi, mai ales bătrânii și copiii, care au un sistem imunitar mai sensibil:

1. Fă o cură de vitamine și minerale cu suplimente nutritive

Ajută-ți sistemul imunitar cu  vitaminele C, A, B1, B2, B6, dar și magneziu, fier, cupru, zinc și crom.

2. Ai grijă de sistemul osos și de articulații

În special femeile, care sunt predispuse la osteoporoză, dar și bărbații trebuie să facă o cură de calciu, tot sub formă de suplimente nutritive. Veți simți imediat efectele, în sensul că vi se vor ameliora, până la dispariție, durerile articulare provocate de schimbările de vreme. Și nu trebuie să ajungeți până în faza durerilor ca să faceți asemenea cure. Prevenția este pentru oameni deștepți. 🙂 Atenție, însă, suplimentele nutritive NU înlocuiesc alimentația. Tocmai: o completează.

3. Consumă fructe și legume de sezon

Asta este recomandarea pentru fiecare anotimp, de altfel, pentru că așa ai mai multă siguranță că acestea au cât mai puține chimicale. Toate fructele și legumele sunt surse excelente de vitamine și minerale dar toamna, în special, beneficiem de gutui și de struguri. O singură gutuie pe zi asigură tot aportul de vitamina C recomandat pentru un adult, plus magneziu, fier și potasiu. Strugurii sunt bogați în vitaminele A, B1, B2, B6, C și K.

4. Rețeta murăturilor sănătoase

Tot toamna este sezonul murăturilor. Cel mai bine este să le puneți în saramură, nu în oțet, spune profesorul Mencinicopschi, pentru că-și păstrează mai bine calitățile nutritive: castraveți, varză, morcovi, pepeni.  Varza, mai ales, își păstrează foarte bine compușii antioxidanți, antiinflamatori, hepatoprotectori (adică cei care protejează ficatul) și fibrele care favorizează digestia.

Conservarea în oțet, pe de altă parte, duce la pierderea valorii nutritive, în primul rând pentru că implică fierbere și, cu cât fierberea este mai îndelungată și în mai mult lichid, cu atât își pierd mai mult vitaminele și mineralele, spune tot profesorul Mencinicopschi iar eu am încredere în competențele dumnealui în domeniu.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.