Lista alimentelor care ajută creierul și activitatea cerebrală

Bineînțeles că dieta influențează foarte mult și activitatea cerebrală. Creierul se află tot în corpul nostru, este irigat cu sânge, cel responsabil pentru transportul nutrienților la fiecare organ și celulă deci și la creier. Și, la fel ca orice alt organ, și creierul are nevoie de nutrienți pentru a funcționa în parametri normali.

sursa: www.franklin.edu

Capacitatea de concentrare, memoria, viteza de reacție depind foarte mult de starea de sănătate și de carențele de nutrienți din organism. Şi, în primul rând, creierul are nevoie de grăsimi, sănătoase desigur, pentru că, anatomic vorbind, acesta este alcătuit în proporţie de 60% din… grăsimi. Dar gata cu generalitățile. Iată lista de alimente care ajută creierul și activitatea cerebrală:

1. Sursele de grăsimi sănătoase

Peştii oceanici, somon, ton, sardine dar şi fructele de mare, toată gama de nuci (nuci, alune, caju, migdale etc), untul de arahide/migdale, semințele de soia, in, cânepă şi uleiurile din ele, uleiul de măsline extravirgin, avocado.

2. Sursele de potasiu şi magneziu

Nutrienţi esenţiali pentru activitatea cerebrală, la fel şi complexul de vitamine B, potasiul, în special, este responsabil pentru transportul oxigenului la creier. Şi aici avem bananele, pepenele galben, kiwi, caise, sfecla de orice fel, cartofii roşii, morcovii, varza, conopida, fasolea, peştele şi carnea de porc.

3. Sursele de antioxidanţi

Iar aici cele mai importante sunt fructele roşii, adică toată gama de fructe de pădure, căpşuni etc, dar şi merele, portocalele, prunele, broccoli, spanac, ciocolată neagră.

4. Sursele de proteine

Da, creierul are nevoie de proteine şi, contrar adepţilor vegetarianismului, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, în care eu am încredere deplină, spune că proteinele de origine animală nu trebuie eliminate din alimentaţie. O listă cu cele mai bune surse de proteine, atât vegetale cât şi animale, găsiţi AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.