Mă refer, în acest articol, la lucruri mărunte, cărora mulți nu le dau importanță iar apoi se miră de ce se îngrașă deși nu mănâncă mult. Păi nu întotdeauna mâncatul puțin este echivalent și cu o siluetă frumoasă. Uneori chiar dimpotrivă.
În cazul femeilor, mai apare și problema celulitei. Am fost îngrozită când am mers la plajă să văd o mulțime de fete tinere, frumoase, slabe dar pline de celulită. Iar ăsta este rezultatul stilului de viață. În extrem de multe cazuri, probleme de sănătate și de greutate nu sunt cauzate atât de cantitatea de alimente mâncate cât mai mult de calitatea lor și de obiceiurile alimentare foarte proaste.
Ideea e că primul și cel mai simplu lucru pe care poți să-l faci pentru a-ți îmbunătăți aspectul fizic și să-ți menții frumusețea mai mult timp este să-ți modifici puțin rutina. Și nu vorbesc aici despre schimbări majore. Trebuie doar puțină organizare, atenție și voință. Iată 6 obiceiuri proaste care nu-s chiar foarte greu de schimbat:
1. Hidratarea insuficientă
Am mai spus de nenumărate ori: apa este elementul de bază de care are nevoie organismul pentru a funcționa corect, asta pentru că fiecare celulă are nevoie de ea. Pe lângă dezechilibrele care vin odată cu deshidratarea, aceasta se manifestă, foarte des, sub forma senzației de foame. Așa că, pe lângă celulită, vei și mânca mai mult.
2. Mâncatul dezorganizat
Este cheia unei siluete frumoase și a unui organism sănătos. Ideal e să mănânci 3 mese principale și 2 gustări. Una dintre mese, de preferat din timpul zilei, o poți înlocui cu fructe. Asta te va ajuta, în primul rând, să nu te mai îndopi seara. Iar organismul, nefiind ocupat cu digestia, va arde calorii și în timpul somnului.
În meniul acestui blog, la categoria “Nutriție”, găsești tot ce-ți trebuie, de la liste de alimente, reguli de combinare, sursele sănătoase pentru toate tipurile de elemente de care are nevoie organismul tău.
3. Săritul peste mese
În special peste micul dejun, te va face, pe parcursul zilei și în special seara și noaptea, să mănânci mai mult decât ai nevoie pentru că-ți va provoca dezechilibre în organism. Aceste dezechilibre se vor manifesta prin pofte pe care nu vei ști să le interpretezi cum trebuie, așa că vei mări cantitatea de alimente și vor rezulta depuneri inestetice de grăsime, adâncind, în același timp, dezechilibrele respective. Iată AICI un articol despre poftele alimentare și ce carență indică fiecare.
4. Dietă haotică
Bazată foarte mult pe alimente procesate, adică pline de conservanți, coloranți și alte prostii care se trasformă în colesterol și depuneri urâte de grăsime, adică celulită, în cel mai bun caz, asta dacă nu se ajunge la supraponderalitate sau obezitate.
De asemenea, cei mai mulți oameni mănâncă exact acele alimente care sunt surse de grăsimi proaste și cu încărcătură glicemică mare, care duc la același lucru. O dietă trebuie să fie echilibrată și COMPLETĂ, adică să-ți aducă tot ce are nevoie organismul: grăsimi, glucide, proteine, vitamine și minerale. Doar așa vei fi sănătos. Iar un corp sănătos este și frumos. Cele două merg mână-n mână.
O listă cu sursele sănătoase de carbohidrați, grăsimi și proteine, pe categorii, găsiți AICI.
5. Aport caloric mare din băuturi
Cei mai mulți oameni nu iau în calcul băuturile chiar dacă sunt atenți la numărul de calorii. Băuturile, în afară de apă sau ceaiuri neîndulcite, conțin foarte multe calorii. Ca să nu mai vorbim despre sucurile din comerț sau despre cele carbogazoase. Sucurile de fructe, smoothie-urile, alcoolul, toate trebuie socotite drept alimente. Atunci când ele sunt făcute în casă, sau de calitate în cazul alcoolului, nu-ți fac rău la siluetă. Ba dimpotriva. Doar că măsura este foarte importantă. Totul despre cum și în ce cantități se bea fiecare băutură am scris AICI.
6. Eliminarea completă a grăsimilor
Este una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac cei care vor să slăbească. O dietă lipsită de grăsimi este nesănătoasă pentru organism, duce la dezechilibre, scăderea capacității de concentrare și va determina organismul să transforme alte elemente în grăsimi să să le depoziteze. Corpul uman este o adevărată minune și are o capacitate fantastică de autoapărare și autoreglare. Un articol detaliat despre importanța grăsimilor, cantitățile necesare organismului și sursele sănătoase puteți găsi AICI.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.