Ingredientul secret din mâncare cu efecte-minune pentru siluetă și sănătate

O alimentație deșteaptă este cheia unui corp frumos și sănătos, fără mari bătăi de cap și fără cure drastice de slăbire. Dacă organismul are tot ce-i trebuie, se maximizează șansele de a a avea o sănătate bună cât mai mult timp iar un corp sănătos implică și o siluetă frumoasă, pentru că grăsimea viscerală vine și cu probleme de sănătate. Da, lucrurile sunt legate. Iar, în materie de nutriție, există unele alimente în natură care sunt adevărate bombe nutritive cu efecte uimitoare pentru organism.

sursa: pinterest.com

Un astfel de exemplu este pătrunjelul proaspăt, un ingredient cărora mulți nu-i dau mare atenție dar care dă o savoare extraordinară multor rețete și, în plus, vine la pachet cu beneficii minunate. Iată un top 5:

1. Te ajută să arzi calorii

S-ar putea să rămâneți surprinși, dar pătrunjelul conține proteine. Așa cum am mai spus, organismul face un efort mai mare să descompună proteinele decât carbohidrații, așa că va consuma mai mult pentru asta. În cazul pătrunjelului, mai multe calorii decât are. Tare, nu?!

În plus, pătrunjelul are un conținut ridicat de fier, deci îți întărește osatura, și de fluor, cu are efecte minunate și asupra danturii. Nu mai vorbim că are calitatea de a combate halena, adică respirația urât mirositoare.

2. Protejează ficatul și are efect diuretic

Mai ales dacă sunteți fumători sau băutori de alcool și cafea, ficatul vostru este supus unui chin groaznic. Conținutul mare de vitamina A din pătrunjel tonifică ficatul și stimulează activitatea vezicii biliare. La fel și cantitatea sa mare de vitamina C.

3. Este sursă importantă de vitamine și minerale

Pătrunjelul conține vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K, E, minerale: potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu dar și glucide și lipide sănătoase. Și dacă n-ai prea multe cunoștințe medicale, îți dai seama că atâtea vitamine și minerale n-au cum să-ți facă decât bine.

4. Menține pielea frumoasă și suplă și combate celulita

Și asta pentru că mulți dintre compușii din pătrunjel au efect antiiflamator și antioxidant. Așa cum am mai explicat, îmbătrânirea este rezultatul proceselor de oxidare din organism iar celulita este un proces de inflamație, deci pătrunjelul e bun în combaterea efectelor ambelor.

5. Are efect afrodisiac

Eeee, întotdeauna e bine să aflăm ce mai face bine vieții sexuale. :)) Pe lângă calitățile afrodisiace, pătrunjelul ajută și aparatul genital să funcționeze în parametri.

Pe lângă aceste beneficii asupra sănătății, din pătrunjel se fac măști eficiente împotriva petelor de pe ten.

Mare atenție!

Femeile însărcinate și cele care alăptează, însă, n-ar trebui să mănânce pătrunjel pentru că acesta conține un estrogen natural care stimulează contracția uterului și inhibă lactația.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.