BLOGROLL CORONAVIRUS – Interviu exclusiv reputat expert epidemiolog internațional

Unul dintre cei mai cunoscuți și respectați epidemiologi din lume a avut amabilitatea să-mi acorde un interviu, în care am vorbit despre controversele din jurul acestei pandemii COVID 19, acuzațiile că totul ar fi un scenariu, despre microciparea prin vaccinare, originea virusului și meciul mondial dintre SUA și China pe această temă, când și dacă va apărea un vaccin și multe altele. Este vorba despre dr. Jerome Kim, actual director general al Institutului Internațional pentru Vaccinuri cu sediul la Seul, Coreea de Sud, fost colonel în armata SUA, unde a lucrat timp de 20 de ani la unul dintre cele mai importante programe ale armatei SUA, alături de Robert Redfield, actualul șef al Centrului pentru Controlul Bolilor al SUA și Deborah Birx, coordonatorul de răspuns la coronavirus al grupului de lucru de la Casa Albă. A fost adjunct principal și apoi șef al Laboratorului de Virologie Moleculară și Patogeneză al Programului de Cercetări Militare HIV al armatei SUA și a mai lucrat și la Institutul de Cercetare “Walter Reed” al armatei SUA, unitate aflată în subordinea Fort Detrick, programul Pentagonului de apărare biologică.

sursa: www.hivresearch.org

Absolvent de Yale, specializat în cercetarea bolilor infecțioase, dr. Jerome Kim este american și profesor de medicină la Uniformed Services University of Health Sciences. V-am făcut o scurtă prezentare a personajului fiindcă întotdeauna este important să știi istoricul unui om atunci când îi citești opiniile, deci să le judeci în context. Altfel, interviuri cu dr. Jerome Kim puteți găsi, din timpul acestei pandemii și nu numai, la toate posturile mari de pe planetă din SUA, Asia, Europa, de la NBC, BBC până la Al Jazeera. Aveți mai jos video și transcrierea interviului pe care l-am difuzat sâmbătă în emisiunea mea “Descoperiți”, de la Antena 3. Mai sunt și alte pasaje nedifuzate, pe care le voi da în emisiunile viitoare.

Andreea Sava: Bună ziua, dr. Kim. Vă mulţumim că aţi acceptat acest interviu cu noi. Ştim că sunteţi un om foarte ocupat, mai ales acum, că întreaga lume aşteaptă vestea că avem un vaccin pentru SARS-CoV2. O să vă întreb despre acest vaccin, dvs fiind directorul general al Institutului Internaţional pentru Vaccinuri. Dar, înainte de toate vreau să vă întreb ce le-aţi spune celor care susţin că ţările care au optat pentru măsurile de urgenţă în contextul epidemiei de SARS-CoV2, au exagerat şi că poate că imunizarea în masă ar fi fost mai bună pentru a proteja economiile? Sunt convinsă că aţi văzut protestele din lume, nu unele foarte mari, dar au fost totuşi proteste…

Dr. Jerome Kim: Cred că am văzut impactul acestei pandemii în fiecare ţară din lume care a fost atinsă de virus. Am văzut că această pandemie a lovit ţări dezvoltate, cu un venit mare pe cap de locuitor, cum ar fi Statele Unite, Italia, Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, şi am văzut şi numărul mare de vieţi pierdute. Încă îmi amintesc de imaginile cu oamenii care nu puteau fi îngropaţi în Italia şi mă gândesc că aceasta este una dintre ţările din G7. Dacă oamenii se uită la aşa ceva, e greu de crezut că nu vor fi uimiţi şi şocaţi. Cred că ştim ce poate face acest virus şi un alt lucru pe care-l ştim dar pe care-l scăpăm din vedere este că izolarea, scăderea curbei îmbolnăvirilor sunt doar măsuri temporare care dau un timp de reacţie unei ţări, pentru a crea un sistem de testare, de urmărire, de izolare a celor care sunt infectaţi pentru a-i proteja pe ceilalţi şi de a găsi tratamentul potrivit. Acestea ajută ca sistemele medicale să nu fie aşa de copleşite de pacienţi, încât să nu mai funcţioneze. Aceste măsuri v-au acordat timp, dar problema este că aceste măsuri nu pot fi permanente şi cred că suntem cu toţii de acord că economiile trebuie să funcţioneze, pentru a putea hrăni oamenii, pentru ca guvernările să meargă mai departe, deci trebuie să existe  un echilibru. Cred şi sper că unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat, una dintre lecţiile importante învăţate în această pandemie este că pregătirea e foarte importantă, aşa cum este şi punerea în practică. De multe ori, am dat greş în ambele privinţe.

Î: Filme precum “Contagion”, şi altele, dar acesta este foarte similar cu ceea ce s-a întâmplat cu pandemia de COVID-19, precum şi declaraţiile unor oameni proeminenţi, între care şi preşedintele Obama, în 2014, care a spus că va veni o pandemie şi că trebuie să fim pregătiţi, îi fac pe unii oameni să se gândească la teorii ale conspiraţiei. Ei pot crede că este ceva ce a fost plănuit de Big Pharma, pentru a vinde vaccinuri sau de către guverne pentru a vedea cât poate suporta populaţia restrângerea drepturilor, a libertăţii lor. Deci, a fost această pandemie previzibilă datorită cercetărilor pe care oameni ca dvs le fac în acest domeniu? Ce le-aţi spune celor care cred că este o conspiraţie?

R: Ştim că virusurile sunt transmise de la animal la om. Virusurile gripale sunt aşa, se transmit de la păsări, la păsările domestice, cum sunt găinile, apoi la om. Ştim că aceste virusuri există. Ştim şi coronavirusurile. SARS-COV -2 este un astfel de coronavirus. Ştim că aceste coronavirusuri trec de la animale la oameni şi, de la oameni, la alte animale. Se ştiu aceste lucruri şi au fost mai multe încercări, după epidemia de MERS în Coreea şi cea de ebola din Africa, din partea mai multor guverne să vadă care sunt virusurile care trec cel mai frecvent de la animale la oameni, pentru că acelea sunt virusurile  care pot duce la o epidemie. Problema e că nu avem o carte magică, aşa că nu putem spune care e virusul care va trece…

Î: Aţi spus că unele virusuri trec de la animale la om. Acest virus a trecut de la lilieci la om? Avem o discuţie la nivel global, inclusiv preşedintele Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo au spus că s-ar putea să nu fie aşa şi că s-ar putea să existe dovezi că acest virus a provenit dintr-un laborator din Wuhan. Care este părerea dvs despre originea acestui virus ?

R: Cred că marea majoritatea oamenilor de ştiinţă, mai ales aceia care se ocupă de aspectele de genetică şi care studiază modul în care evoluează virusurile, vor spune că virusul a provenit, cel mai probabil, de la lilieci, poate printr-un animal intermediar sau poate că nu şi că această transmitere s-a produs natural. Ei stabilesc acest lucru pe baza caracteristicilor virusului care a fost detectat iniţial în Wuhan şi a virusurilor care apar la lilieci şi la furnicar. Dacă se compară aceste secvenţe  de ADN şi dacă se cunosc modurile în care virusurile suferă mutaţii la om sau în mod natural, se pare că acest virus a apărut pe cale naturală. Cred că, dacă alţi oameni au alte teorii, ei ar trebui să prezinte informaţiile pe care le deţin în jurnalele medicale şi să permită ca acestea să fie analizate oamenii de ştiinţă, de medici şi epidemiologi din întreaga lume pentru a se face o analiză ştiinţifică a dovezilor.

Î: Am văzut că există dezbateri în rândul oamenilor de ştiinţă dacă este posibil, dacă oamenii au tehnologia necesară pentru a crea un virus în laborator sau de a combina virusuri. Nu sunt expertă în acest domeniu. Se poate crea aşa ceva?

R: Este adevărat că modul  în care evoluează virusurile este modelat de natură. Oamenii au capacitatea de a crea mutaţii ale virusurilor în laboratoare, dar asta lasă urmă, “semnături”. Şi, atunci când oamenii de ştiinţă se uită la secvenţa de genom şi analizează secvenţa cu 30.000 de nuclei a coronavirusului, ei nu găsesc aceste urme… Deci nu există dovezi ale unor mutaţii genetice pe care specialiştii care au studiat virusul să le poată identifica.

Î: Deci, dacă acest virus  ar fi fost făcut în laborator, oamenii de ştiinţă ar fi văzut urmele. Să mergem mai departe cu teoria conspiraţiei şi să trecem la vaccinuri. Există o teorie care s-a răspândit mult, chiar şi în Marea Britanie, care spune că pandemia a fost creată sau este folosită pentru a crea un vaccin care să fie folosit pentru injectarea unor microcipuri. Un fel de mijloc de urmărire în masă a populaţiei. Este posibilă injectarea cu ajutorul unui vaccin a unui microcip, există o cale de care să nu fi auzit?

R: E o teorie a conspiraţiei, este ceva de domeniul SF. Se pot introduce aceste microcipuri la animale. De pildă, când câinele nostru a venit cu noi la mutarea din Statele Unite în Hawaii, i s-a injectat un microcip. Am făcut asta  pentru a se putea verifica dacă ne-am vaccinat câinele contra turbării. Se poate face aşa ceva şi se face în mod curent la animale. Nu facem aşa ceva la oameni. Există guverne la nivel mondial alese în mod democratic care trebuie să respecte nişte standarde de intimitate personală, de protecţie a datelor persoanelor, aşa că eu cred că această discuţie nu ar trebui să dea naştere la speculaţii, nu ar trebui să fie dezbătură la televiziuni. Trebuie să analizăm cu atenţie dovezile şi spun din nou, arătaţi-ne dovezile! Lăsaţi oamenii de ştiinţă să le analizeze şi să vadă dacă se întâmplă aşa ceva. Cred că lumea va vedea că această pandemie este una importantă. Avem peste 5 milioane de îmbolnăviri, peste 340.000 de decese. Dacă am fi avut un vaccin care să fie sigur şi eficient, atunci oamenii din întreaga lume, toate ţările lumii ar vrea să aibă acest vaccin, nu pentru că el va face o companie să scoată miliarde de dolari, pentru că acesta este un vaccin care va fi folosit pentru 7 miliarde de oameni. Mare parte dintre aceşti 7 miliarde de  oameni trăiesc cu un dolar sau doi pe zi, aşa că acest vaccin nu va fi  genul de vaccin pentru care să cerem 100 de dolari pe doză. Acesta este un vaccin  care trebuie să fie dat celor care nu-şi permit aşa ceva.

Î: Întrebarea este dacă vom avea un vaccin. Am văzut opinii ale unor medici din Italia şi din SUA care se îndoiesc că vom avea vreodată un vaccin. De pildă, pentru SARS nu am avut vaccin. Aceşti medici spun că acest COVID-19 semănă mai degrabă cu virusul HIV şi, aşa cum nu avem un vaccin pentru HIV, nu vom avea nici acum. Ce părere aveţi?

R: Eu fac parte dintre cercetătorii care au căutat un vaccin pentru HIV.

Î: Ştiu!

R: Este un subiect care îmi este foarte drag. Acest virus este diferit de HIV în mai multe feluri. La HIV ştim că reacţia imunitară umană nu poate îndepărta virusul. Nu există niciun om la care, în mod spontan, infecţia cu HIV să se fi vindecat. În cazul COVID, pojarului sau hepatitei A, oamenii elimină infecţia din organism. HIV nu este aşa. La HIV, ştim că omul poate să se reinfecteze, deci prezenţa unei reacţii imunitare faţă de HIV nu te protejează de o nouă infectare. La COVID, există tot mai multe date, chiar dacă nu sunt perfecte, că o persoană care a avut COVID e protejată în faţa unei noi infectări. Există acum date care provin de la mai multe dintre vaccinurile care sunt în faza de cercetare care arată că, atunci când vaccinezi o maimuţă contra COVID-19, cu unul dintre aceste vaccinuri, o protejezi pe aceasta contra infecţiei cu acest virus. Şi aceasta este o dovadă în favoarea conceptului, pe modelul animal, că vaccinul poate funcţiona la om. Cred că vom avea un vaccin cel mai probabil, dar nu pot garanta că va fi în 6-18 luni, dar sunt sigur că vom putea să facem unul.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.