Shi Zhengli, cercetător de top la laboratorul din Wuhan, este denumită de presa internațională drept “cercetătoarea de lilieci” fiindcă este specializată în transmiterile virale de la lilieci, scrie Fox News în articolul de AICI. După ce au apărut acuzații că cercetările ei au dus la apariția actualului virus SARS-CoV 2 și a pandemiei COVID 19, Shi Zhengli spune că dacă nu sunt studiate aceste animale atunci va crește posibilitatea apariției unei izbucniri chiar mai grave decât cea de până acum, într-un interviu pentru CGTN, aveți video mai jos:
CGTN Exclusive: The story of COVID-19 told by a Wuhan lab expert
Shi Zhengli, a Chinese virologist based at the Wuhan Institute of Virology, has long been known as China’s “bat woman” for tracking down dozens of SARS-like diseases in bats. She has been the focus of conspiracy theories during the COVID-19 outbreak. Her work and the lab have been accused of being the origins of the novel coronavirus.
Reporter: Conform unor rapoarte publicate, pe 30 decembrie anul trecut echipa dvs. a obținut primele probe de coronavirus. Ce fel de muncă ați făcut de atunci pentru identificarea patogenului?
Shi Zhengli: Am obținut probele în după-amiaza zilei de 30 decembrie 2019 iar echipa noastră mai întâi a făcut studii privind coronavirusul pe aceste probe, despre care s-a crezut că sunt probe pentru o pneumonie de cauză necunoscută, din moment ce laboratorul meu făcea de multă vreme cercetări privind coronavirusuri. Între timp, am făcut secvențieri de înaltă tehnologie a probelor și de izolare a patogenilor. Apoi, într-un timp foarte scurt, am determinat că este vorba despre un nou tip de coronavirus în acele probe și am obținut întreaga secvențiere a genomului, care dovedește că că secvența acestui patogen nu este aceeași cu a virusurilor existente pe care le cunoașteam deja. Așa că l-am denumit “noul coronavirus”. Mai târziu, împreună cu alte două institute medicale din țara noastră, am raportat întreaga secvență de genom a virusului către Organizația Mondială a Sănătății pe 12 ianuarie 2020. În același timp, am încărcat celelalte secvențieri într-o bibliotecă de gene numită GISAID, care este folosită de guverne și oameni de știință din toată lumea pentru a identifica patogeni cu scopul dezvăltării de vaccinuri și medicamente generice.
Reporter: Când ați terminat secvențierea genomului și l-ați împărtășit lumii, a însemnat că munca dvs. s-a încheiat acolo?
Shi Zhengli: De fapt, nu. Munca pe care am făcut-o la început este doar o parte din indentificarea patogenului, proces în care să îi cunoaștem informația genetică și ce fel de virus este. Dar, de fapt, pentru identificarea patogenului, un alt pas important sunt experimentele pe animale. Aceste experimente sunt, de fapt, parte a ceea ce se numește “Postulatele lui Koch”. Numai prin experimente de infectare a animalelor putem determina în final că un anumit patogen este cauza principală a unei anumite boli. Din momentul în care avem un model animal, îl putem folosi rapid pentru a face experimente. De fapt, am încheiat un experiment de infectare a unui animal cu șoareci transgenici pe 6 februarie. A demonstrat că acest animal poate simula ceva simptome de pneumonie similare cu oamenii infectați cu COVID 19. Apoi am încheiat un experiment de infectare a animalelor pe maimuțe rhesus, pe 9 februarie. Ambele experimente de infectare a animalelor au arătat că coronavirusul izolat de noi era o cauză a pneumoniei necunoscute.
Reporter: Cum ați evalua munca făcută de dvs și echipa dvs după izbucnirea virusului?
Shi Zhengli: Cred că am făcut o treabă bună. Pot spune că, într-o perioadă foarte scurtă, am realizat simultan și am terminat munca de izolare a patogenului, secvențierea genomului și experimentele de infectare a animalelor fără nicio întârziere.
Reporter: Tocmai ați menționat că dvs și echipa dvs aveți peste 10 ani de experiență în studierea coronavirusurilor. Există vreo legătură între asta și munca făcută acum?
Shi Zhengli: Foarte mare. Am început, de fapt, să studiem coronavirusurile de la lilieci în 2004. După 15 ani, echipa noastră a acumulat un număr mare de materiale, tehnologii, metode și platforme de cercetare și, în același timp, s-au adăugat talente echipei noastre. Așadar, o asemenea acumulare ne-a făcut capabili să înțelegem cauza noii pneumonii în cel mai scurt timp, când ne-am confruntat cu această epidemie.
Reporter: Puteți explica în detaliu cum o asemenea experiență v-a ajutat să reacționați în lupta împotriva pandemiei, după cum spuneți, atât de rapid?
Shi Zhengli: În primul rând, de-a lungul acestor 15 ani de cercetare, am dezvoltat căi de a depista virusuri precum SARS. Prin depistare, am descoperit că există diversitate genetică în natură. Noi îi numim “virusuri înrudite cu SARS”. Descoperirea acestor virusuri înseamnă că nu doar SARS, dar și că alte virusuri înrudite cu SARS pot prezenta un potențial pericol pentru oameni. Așa că, pe de o parte, am început să-i studiem distribuția și trecutul genetic. Pe de altă parte, am condus experimente de biologie moleculară în laboratorul nostru pentru a stabili dacă aceste virusuri înrudite cu SARS, purtate de lilieci, ar avea potențialul de infectare inter-specii. O astfel de serie de lucrări de fapt ne oferă o experiență bună de cercetare și soluții tehnice. De exemplu, metodele noastre de detectare a acidului nucleic, cât și metodele noastre de detectare a anticorpilor și tehnologiile de izolare a virusurilor. Toate acestea necesită mult timp să fie explorate pe deplin. Apoi, când există o mostră, putem termina identificarea patogenului.
Reporter: Dvs și echipa dvs ați făcut, de asemenea, cooperări internaționale? Ce rol au jucat, în contextul luptei împotriva pandemiei?
Shi Zhengli: Ținta noastră inițială de cooperare internațională este de a munci împreună pentru sănătatea oamenilor din toată lumea, fiindcă știm că nu există granițe în cercetarea bolilor infecțioase existente sau care se dezvoltă. O astfel de muncă necesită cercetători din toată lumea iar guvernele să fie deschise, transparente și cooperante și să lucreze împreună pentru a preveni și controla unele dintre aceste noi boli infecțioase. Așadar, încă de la început, scopul nostru a fost de a coopera. Prin cooperare putem căpăta beneficii mutuale și putem înțelege cu toții aceste virusuri existente, cât mai curând posibil. Munca în laborator cât și colectarea de probe pe teren și modele de avertizare timpurii, necesită ca cercetători din diverse domenii, și cu diverse experiențe de pregătire, să se completeze împreună. O singură echipă mică nu poate face singură o asemenea muncă.
Reporter: Pentru unele dintre aceste proiecte de cooperare finanțarea a fost suspendată. Probabil ați aflat că unii dintre parteneri au întâmpinat astfel de probleme. Cum credeți că aceste proiecte au fost oprite?
Shi Zhengli: Cred că acum știința a fost legată de politică ceea ce face ca știința să fie politizată. Este foarte regretabil. Cred că oamenilor de știință din întreaga lume nu le place să vadă asta. Așa cum am menționat și mai devreme, cercetarea bolilor infecțioase trebuie să fie deschisă și transparentă. Cooperarea internațională ne poate oferi suport tehnic bun pentru aceste noi boli infecțioase, lucru care servește întregii omeniri. Așa că ne pare foarte rău.
Reporter: Care vor fi următorii dvs pași?
Shi Zhengli: În continuare, în principiu voi continua o parte din munca anterioară, cum ar fi explorarea de noi patogeni. Știm că există, de fapt, multe tipuri de lilieci în toată lumea, precum și alte animale sălbatice. Virusurile necunoscute pe care le-am descoperit reprezintă, de fapt, doar vârful aisbergului. Dacă vrem să protejăm oamenii de virusuri sau să evităm o altă izbucnire de noi boli infecțioase, trebuie să mergem în avans să învățăm despre virusurile purtate de animale sălbatice în natură și să emitem avertizări din timp. Și trebuie să fim capabili să facem stocuri de anumite medicamente și reactivi pentru detectarea, prevenirea sau tratamentul pentru prevenire și control viitoare.
Reporter: În continuare veți face asemenea cercetări. Care credeți că ar fi motivul pentru a continua să faceți asta?
Shi Zhengli: Aceste virusuri există în natură fie că recunoaștem sau nu. Dacă nu studiem, va exista posibil o nouă izbucnire și n-o s-o știm.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.