BLOGROLL CORONAVIRUS – Cum se reia activitatea în Coreea de Sud. Soluțiile pentru școli și restaurante

Coreea de Sud a fost dată de exemplu, încă de la începutul nebuniei covid 19, ca model de succes în acțiunile anti-coronavirus. Mai mult, s-a spus că nu și-a închis complet economia ceea ce este parțial adevărat, în sensul că, pe lângă comportamentul disciplinat recunoscut al populației asiatice, au fost totuși impuse anumite restricții. Ba chiar, la începutul izbucnirii pandemiei, Coreea de Sud se afla pe locul 2 la îmbolnăviri, imediat după China, dar au reușit să țină lucrurile în frâu și, la momentul scrierii acestui articol, totalizează 11,112 cazuri de infectări și 264 de decese, la o populație totală de peste 51 de milioane de locuitori. Deci putem spune că cifrele le confirmă succesul. Ministrul de externe al Coreei de Sud, Kang Kyung-wha, a vorbit pentru ABC News, despre redeschiderea țării sale, întoarcerea în clase a liceenilor din an terminal dar subliniază că, deocamdată, viața nu va mai fi la fel. Puteți citi AICI articolul în varianta originală, pe care îl traduc mai jos.

Kang Kyung-wha: “Nu ne întoarcem la viața dinainte de COVID. Riscul încă există. Trebuie să învățăm să trăim cu acest risc, asta înseamnă că fiecare trebuie să-și facă partea sa de treabă în respectarea regulilor sanitare, să poarte măști în locurile publice și în mijloacele de transport în comun, și tot așa. Să ne spălăm pe mâini, desigur, și… știți… fiecare are un rol.”

Miercuri, liceenii seniori din Coreea de Sud s-au reîntors la școală cu măsuri de precauție, inclusiv controlul temperaturii. Elevii din celelalte clase urmează să revină la școală în săptămânile următoare. Sălile de sport, restaurantele, cafenelele și alte afaceri se redeschid încet cu îndrumări de distanțare fizică. Sportivii profesioniști, inclusiv din baseball și fotbal, au reluat meciurile pe stadioane dar fără spectatori.

Restaurant din Coreea de Sud cu panouri despărțitoare. sursa: abcnews.go.com

Kang mai spune că recentul răspuns al țării în timpul epidemiei MERS din 2015 “nu a fost lăudabil, au fost multe neajunsuri” dar că experiența a permis Coreei de Sud să-și îmbunătățească infrastructura de control al bolilor: “Aceasta a fost pusă la încercare din plin și a avut succes… de data asta”, adăugând că “testarea, găsirea infectaților și tratarea” viguroase au fost cheia acestui succes.

Săptămâna trecută, însă, Coreea de Sud a identificat focare de aproximativ 30 de persoane în fiecare zi, timp de mai multe zile, în legătură cu niște cluburi de noapte din districtul Itaewon din Seul.

“Capacitatea noastră de testare și de identificare a infectaților a fost pusă la încercare și a făcut față înainte de această izbucnire. După izbucnire, am făcut testarea disponibilă gratuit și cu păstrarea anonimatului pentru că ne-am dat seama că mulți oameni care au frecventat aceste locuri vor fi reticenți în a veni să fie testați.”

Miercurea trecută, vice-ministrul Sănătății, Kim Gang-lip, a declarat că vor analiza în detaliu aceste focare înainte de a decide alte relaxări ale restricțiilor.

Prin testarea anonimă și gratuită, Kang Kyung-wha spune că Departamentul de Sănătate a reușit să testeze peste 60.000 de cazuri în ultimele 10 zile: “Asta subliniază importanța abilității de a mări rapid testarea și identificarea infectaților. Virusul este foarte înșelător și poate să-și arate din nou fața oricând. Iar dacă o face, este important să ai capacitatea de a testa rapid și de a-i identifica pe cei infectați.”

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.