Pandemia de coronavirus i-a făcut pe mulți să fie mai atenți la imunitate și mulți specialiști au subliniat, în această perioadă, importanța alimentației pentru imunitate dar și pentru a avea un organism sănătos, în general. Suntem într-un punct în care deja știm mai multe despre acest virus și mai toți specialiștii ne-au explicat că problema principală este dată de inflamațiile pe care COVID 19 le generează în organism. Cea mai recentă discuție este legată de o suprainflamație apărută la unii copii infectați cu COVID 19 iar dr. Marc Siegel, profesor de medicină la Școala de Medicină Langone a Universității din New York, explică pe larg că nu virusul în sine este problema și inflamațiile pe care le produce. Aveți în articolul de ieri, pe care îl puteți găsi AICI, declarația extinsă, inclusiv video de la Fox News, a profesorului. Pornind de la această problemă, trebuie să vă spun că există alimente care au proprietăți antiinflamatorii și care ajută organismul să lupte cu orice fel de inflamații care pot apărea. Inclusiv problemele de oase și încheieturi dar și celulita sunt rezultatul unor inflamații.
Ce trebuie să mâncăm
O gamă largă de fructe, precum căpșunele, afinele, cireșele, piersicile sau rodiile sunt puternic antiinflamatoare datorită conținutului ridicat de antioxidanți și substanțe fitochimice. Dintre legume, cele cu o culoare pronunțată, precum vinetele, ardeii iuți sau sfecla roșie, au efecte antiinflamatorii importante, datorită cantităților mari de vitamina E și fibre pe care le conțin. Vitamina E, în special, are un rol important împotriva citochinelor, despre care cu siguranță ați auzit mult în contextul COVID 19 și a furtunii de citochine care a provocat cazuri grave inclusiv în rândul celor tineri și aparent fără alte boli asociate.
De asemenea, sunt recomandate alimentele bogate în Omega 3 și seleniu ce stopează anumite enzime ce provoacă inflamații, la fel și magneziul, foarte important, de altfel, în multe alte reacții din organism. Iar turmenicul, de exemplu, s-a constatat că dezactiveaza NF-kappa-B, proteina care inițiază procese de inflamație.
Top 10 cele mai bune alimente antiinflamatorii
– ananas
– cireșe
– mere
– migdale
– nuci
– turmenic
– spanac
– cartofi dulci
– pești oceanici bogați în Omega 3 (somon, macrou, ton, sardine)
– fructe de pădure
Ce trebuie să evitați
– alimentele prăjite și foarte procesate
– zahărul rafinat și carbohidrații simpli (tot ce implică făină albă, sunt recomandate variantele integrale pentru orice fel de făinoase)
– excesul de sare
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.