Odată cu această criză a noului coronavirus, a devenit mult mai evident ceea ce am zis și eu de nenumărate ori pe acest blog, că este foarte important pentru sănătate să nu ai o cantitate prea mare de grăsime corporală. Nu, nu este doar o chestie estetică și, deci, de gust, ci un factor care înrăutățește sănătatea din multe puncte de vedere. Mulţi au stat liniştiţi că sunt afectaţi doar cei obezi, considerând că asta se referă doar la cei care au 1,60 m şi peste 100 de kg. Apoi s-au trezit că apăreau poze în presă cu persoane decedate care păreau doar puţin grăsuţe. Asta fiindcă adevărata problemă o reprezintă grăsimea din jurul taliei, care indică grăsime viscerală în jurul organelor vitale şi pe vasele de sânge. Iar alimentaţia este crucială.
BBC citează, în articolul pe care îl puteţi citi AICI, mai multe studii făcute în diverse instituţii foarte respectate. Pe lângă faptul că este cunoscut că obezitatea creşte riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip 2 sau chiar cancer, în cazul coronavirusului cifrele stau în felul următor:
– un studiu făcut pe aproape 17.000 de pacienţi din Marea Britanie, îl găsiţi AICI, arată că cei cu un indice al grăsimii în masa corporală de peste 30, au un risc mai mare cu 33% de a face forme grave de boală şi de a muri decât pacienţii care nu sunt obezi
– un alt studiu, făcut de Serviciul Naţional de Sănătate al Marii Britanii, îl găsiți AICI, susţine că riscul de deces în cazul îmbolnăvirii cu COVID 19 este dublu la pacienţii obezi, iar dacă mai sunt şi alte afecţiuni, precum boli de inimă sau diabet, riscul creşte şi mai mult
– altul, făcut de ICNAR (Centrul Naţional de Cercetare şi Audit în Terapie Intensivă din UK), disponibil AICI, a găsit că 34,5% dintre pacienţii internaţi la terapie intensivă sunt supraponderali, 31,5% sunt obezi iar 7% aveau obezitate morbidă, deci un total de 73% cu probleme de greutate.
– alte studii din SUA şi China arată că mulţi pacienţi în stare gravă aveau un indice de masă corporală de peste 25, indicând asta ca un factor de risc.
De ce este grăsimea un factor de risc
Cu cât eşti mai supraponderal, cu atât ai mai multă grăsime, eşti mai ieşit din formă şi ai o capacitate pulmonară mai scăzută. Asta înseamnă un efort mai mare din partea organismului pentru a se oxigena ceea ce, desigur, are impact major asupra inimii şi a sistemului vascular.
Prof. Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow, explică: “Din cauza faptului că oamenii sunt supraponderali, au un necesar mai mare de oxigen. Asta înseamnă că sistemul lor se confruntă cu o constantă presiune crescută. În timpul unei infecţii, cum e şi COVID 19, lucrurile devin serioase. În cele din urmă, organismul obez este copleşit de lipsa de oxigen care afectează organele majore.” Din acest motiv, persoanele supraponderale, ajunse la terapie intensivă, au un risc mai mare de a avea nevoie de suport respirator şi renal.
Ce rol joacă celulele grase
Oamenii de ştiinţă au descoperit că o enzmă numită ACE2, prezentă în celule, este principala cale prin care virusul pătrunde în organism. Mai multe detalii aveţi AICI. Niveluri mai mari ale acestei molecule se crede că se găsesc în ţesuturile adipoase, ţesuturile grase adică, pe care oamenii supraponderali le au într-o cantitate mai mare subcutanat şi în jurul organelor. Acesta ar putea fi un motiv de ce aceste persoane prezintă un risc mai mare de a se infecta şi de a se îmbolnăvi.
Cum este afectat sistemul imunitar
Răspunsul imun al organismului este deficitar în cazul persoanelor supraponderale. Asta din cauza inflamaţiei generate de anumite celule numite macrofage care invadează ţesuturile grase. Acestea interferează cu modul în care celulele reacţionează la infecţii. Doctorii spun că asta poate duce la aşa-numita “furtună de citochine”- un răspuns exagerat al sistemului imunitar ce cauzează o inflamaţie majoră care poate fi chiar letală. Un anumit tip de ţesut gras este predispus la invazie macrofagă.
Alte probleme ascunse
Obezitatea adesea vine şi cu alte probleme de sănătate, precum inimă şi plămâni slăbiţi, o funcţie problematică a rinichilor sau diabet de tip 2.
De asemenea, persoanele obeze sunt mai dificil de intubat şi să li se facă analize imagistice.
Ce putem face
Cel mai important este să avem o dietă echilibrată, cu alimente bogate în nutrienţi şi să facem regulat mişcare. Chiar şi în limitele distanţării sociale, putem merge pe jos, să alergăm sau să facem exerciţii fizice acasă. Iată un exemplu de set de exerciţii cardio simplu de făcut chiar şi într-o sufragerie micuţă de bloc:
O soluţie simplă este să mâncaţi încet şi să evitaţi să ronţăiţi permanent câte ceva din plictiseală.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.