BLOGROLL CORONAVIRUS – Reportaj într-unul dintre cele mai securizate și secrete laboratoare din lume!

Tom Costello, de la NBC News, a făcut un reportaj în premieră într-unul dintre cele mai securizate și secrete laboratoare din lume unde autoritățile din SUA au ordonat cercetătorilor să se ocupe numai de spargerea codului coronavirusului. Puteți urmări reportajul NBC News în clipul următor și aveți mai jos și traducerea.

Inside the secret DHS lab trying to crack the COVID-19 code

For scientists working at the Department of Homeland Security’s biodefense research laboratory, the directive from senior agency officials was unprecedented: drop everything and focus on one target, the coronavirus. As the number of positive cases in the United States tops 1.2 million and deaths exceed 70,000, those scientists have been working 15 hours a day, seven days a week trying to crack the COVID-19 code.

Este unul dintre cei mai letali patogeni pe care i-a văzut lumea în ultimii 100 de ani. Să spargă codul coronavirusului este acum prima prioritate pentru Fort Detrick in Frederick, din Centrul de Bioapărare al Departamentului de Securitate Internă al SUA (n.r. Homeland Security). În spatele acestor uși: unul dintre laboratoarele cu cea mai mare securitate din țară. Cercetători în costume complete de biohazard acum lucrează pentru a înțelege cum se răspândește coronavirusul și infectează atât de ușor. L-am întrebat pe cercetătorul senior, Paul Dabisch, despre presiunea de a ști că atât de mulți oameni au murit deja.

Paul Dabish, cercetător senior: Este foarte mare, adică lucrăm zi-noapte din această cauză ca să răspundem la întrebările care ni se spun în legătură cu acest virus și sperăm că aceste rezultate să ajute la îmbunătățirea răspunsului nostru la acest virus. Și știm că ceasul ticăie…

Printre cele mai urgente întrebări: cât de mult timp stă virusul în aer și rămâne infecțios? În această cameră cu aerosoli, cercetătorii recrează lumina soarelui, căldura și nivelurile de umiditate pentru orice climat din țară, de la New York primăvara, la deșerturile din Arizona și plajele din Florida. Dacă virusul rămâne în aer, poate fi răspândit mult mai rapid în spitale, închisori, operațiunile de împachetare a cărnii, școli sau aziluri de îngrijire.

sursa: nbcnews.com

Lloyd Hough, Centrul pentru Conștientizarea Hazardului și Tehnologie de Caracterizare al Caracterizare Departamentul de Securitate Internă al SUA: Suntem mai îngrijorați de stropii foarte mici pe care nu-i poți vedea fiindcă aceștia sunt cei care ajung adânc în plămâni și, pentru majoritatea agenților infecțioși, atunci faci formele cele mai grave forme de infecții.

Aceștia pot fi letali?

Lloyd Hough: Aceștia pot fi letali.

Stropi mai fini decât firul de păr uman. Cercetătorii știu deja că virusul poate supraviețui pe carton până la 24 de ore, pe plastic și oțel 3 zile, pe sticlă 4 zile. Acest laborator a anunțat că dezinfectanții casnici pot omorî rapid virusul dar o altă descoperire crucială a primit mai puțină atenție. Patogenul nu supraviețuiește bine în lumina directă a soarelui și la un anumit nivel de umiditate.

Paul Dabish, cercetător senior: Ce am aflat până acum e că lumina directă a soarelui pare să fie foarte dăunătoare pentru virus. În decursul a câtorva minute, majoritatea virusurilor s-au dezactivat în lumina directă a soarelui, atât în aer cât și pe suprafețe.

Asta ar putea însemna că virusul ar muri rapid pe orice e lăsat afară, de la echipament pentru joacă, până la mobilier de grădină și cărucioare pentru cumpărături. Nu e clar dacă lumina directă a soarelui ucide virusul și de pe piele.

Paul Dabish, cercetător senior: Testele noastre spun că da: lumina soarelui pe plastic va inactiva virusul foarte rapid.

O potențială veste bună pentru oricine e nerăbdător să iasă afară.

Tom Costello, NBC News: Cercetătorii spun că faptul că acest virus ar putea muri repede în lumina directă a soarelui dar poate trăi zile întregi în interior, poate afecta modul în care americanii vor trăi și  vor juca în această vară.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.