O descoperire de ultimă oră a unui grup de cercetători din Statele Unite le dă speranțe că virusul SARS-CoV 2 și-ar putea pierde din forță curând. Este vorba despre o mutație suferită de noul coronavirus și care seamănă foarte bine, în oglindă, cu una apărută și la primul virus SARS, este anunțul făcut într-un studiu publicat de Journal of Virusology, cei avizați îl pot citi AICI, și citat de New York Post în articolul de AICI. Conducătorul studiului, Dr. Efren Lim, profesor asistent la Arizona State University’s Biodesign Institute, și echipa sa au folosit o tehnică de ultimă generație numită chiar “secvențiere de ultimă generație” pentru a citi codul genetic al noului coronavirus. Tehnologia îi ajută pe oamenii de știință să genereze un model privind modul de răspândire al virusului, mutațiile și modul de adaptare.
Din 382 de probe analizate de la pacienți cu coronavirus dintr-un stat, doar în cazul unei singure mostre lipsea o parte importantă din acest genom. 81 de litere fuseseră șterse permanent. “Unul dintre motivele pentru care această mutație este interesantă este că reflectă în oglindă o ștergere masivă care a apărut și în epidemia SARS din 2003”, a declarat Dr. Efren Lim. La mijlocul și în faza finală a epidemiei SARS din 2003, virusul a acumulat mutații care i-au slăbit intensitatea, mai spun cercetătorii.
“Unde a apărut ștergerea în genom este destul de important fiindcă este vorba despre o proteină imună cunoscută ceea ce înseamnă că ea contraatacă răspunsul anti-viral al gazdei”, a mai explicat dr. Lim pentru Daily Mail. Un virus slăbit care cauzează simptome mai puțin grave poate fi o mână de ajutor dacă se răspândește într-o comunitate care nu este conștientă de infectare. Totuși, mai spun cercetătorii, este încă prea devreme de zis dacă virusul începe să-și piardă din putere.
Toți pacienții ale căror probe au fost analizate de oamenii de știință din Arizona au avut ceva simptome clinice de coronavirus, ceea ce înseamnă că până și versiunea cu 81 de ștergeri a fost totuși suficient de puternică pentru ca pacienții să se simtă măcar puțin bolnavi.
Cercetătorii mai susțin în studiu că este pentru prima dată când a fost observată o asemenea ștergere în cele 16.000 de genomuri cărora li s-au făcut secvențele până acum. Asta reprezintă mai puțin de jumătate de procent din tulpinile care circulă. La acest moment, aproximativ 3,6 milioane de cazuri au fost confirmate de COVID 19 în întreaga lume.
“Este o picătură într-o căldare”, a mai spus dr. Lim pentru jurnaliștii de la Mail. “O probă este lucrul care ne convinge să spunem “Uită-te la asta”, ceea ce înseamnă că dacă se fac secvențele pentru mai multe genomuri de coronavirus, oamenii de știință pot găsi și alte cazuri ale acestui genom atenuat.”
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.