BLOGROLL CORONAVIRUS – “Cel mai mare șoc a fost aerul proaspăt”. Mărturii din Italia după relaxarea restricțiilor

Milioane de italieni au putut ieși din case ieri, pentru prima dată după 2 luni, Italia fiind una dintre țările cu cele mai stricte măsuri de lockdown. Cotidianul britanic The Guardian, în articolul pe care îl puteți citi în varianta originală AICI, citează mărturii absolut impresionante ale unor italieni de rând, după 2 luni de stat în casă. Unii, spun jurnaliștii englezi, încă se tem de coronavirus. Rina Sondhi, care locuiește în Orvieto, povestește: “Pur și simplu nu mai ieșisem deloc din casă. Cel mai mare șoc a fost aerul proaspăt. Astăzi m-am simțit eliberată dar cu precauție – acesta este lucrul important. Putem avea libertate dar trebuie să fin foarte atenți.”

sursa: www.nbcnews.com

Se estimează că 4 milioane de italieni s-au întors ieri la muncă, după ce Italia a intrat în faza a 2-a a crizei coronavirus, așa cum a denumit-o premierul Giuseppe Conte. Trenord, compania care se ocupă de serviciile feroviare în regiunea Lombardia, hub-ul industrial al Italiei și regiunea cea mai afectată de criza coronavirus, a transmis că fluxul la ora de vârf a dimineții a fost cam la 30% față de nivelul înregistrat înainte de criză.

Cu măști pe fețe, oameni s-au aliniat la barurile din Orvieto pentru a bea un espresso dimineața, mai scrie The Guardian, și citează o altă mărturie, a lui Slavik Cebanu: “Acesta este un pas mare chiar dacă trebuie să rămânem precauți. Îți dă un motiv să zâmbești.”

Jaskaran Singh, care lucrează la Caffe Barrique, spune: “Suntem fericiți că putem deschide chiar dacă există încă restricții și să vedem ceva mișcare. Sperăm ca totul să meargă bine.”

Walter Ricciardi, omul de știință care este consilierul ministrului italian al Sănătății în privința măsurilor anti-coronavirus, a declarat, pentru La Repubblica, faptul că restricțiile vor fi impuse din nou iar țara va intra iar în lockdown dacă va apărea o nouă creștere îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri: “Va dura 2 săptămâni să vedem cum merg lucrurile.”

Marsha De Salvatore, profesoară de engleză din Lazio și fondatoare a Clubului de Comedie din Roma spune că: “Încet, mă simt optimistă dar să sperăm că nu o luăm razna și începe un nou val.” Ea are un motiv în plus de temere fiindcă suferă de talasemie, o afecțiune a sângelui pentru care trebuie să facă transfuzii la fiecare 2 săptămâni: “Voi face plimbări cât mai departe posibil dar, în rest, lucrurile vor rămâne cam la fel. Lucrul pe abia aștept să-l fac, odată ce restricțiile vor fi ridicate, este să beau o cafea la un bar.”

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.