BLOGROLL CORONAVIRUS – Lecția sud-coreeană în 5 minute

Pe 29 februarie, Coreea de Sud raporta un vârf de 909 noi cazuri de COVID 19 și suferea una dintre cele mai grave izbucniri ale coronavirusului în afara Chinei. Săptămâna trecută, însă, guvernul a anunțat număr cu o singură cifră de noi îmbolnăviri, pentru prima dată în aproape 2 luni. La nivelul zilei de astăzi, 26 aprilie, Coreea de Sud a înregistrat 242 de decese în total, din cauza coronavirusului.

sursa: foreignpolicy.com

Experții spun că țara este unul dintre puținele succese în privința aplatizării curbei în ciuda faptului că nu a avut niciodată instituit un lockdown total și oficial. Iar viața în Coreea de Sud începe să facă pași spre normalitate. În acest context, The Guardian împreună cu jurnalistul din Seul, Nemo Kim, au analizat experiența coreeană și ce lecții ar putea învăța celelalte țări. Puteți urmări mai jos materialul video sau citi traducerea acestuia în continuare.

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “Sud-coreeni au fost foarte proactivi. Coreenii de rând, obișnuiți, au decis: “Ok, trebuie să stăm în casă”.”

Coreea de sud, care a avut primul caz confirmat în aceeași zi ca SUA, acum pare că a reușit să aplatizeze curba. Coreea de Sud s-a descurcat mai bine decât majoritatea celorlalte țări din lume în gestionarea pandemiei. Ceva din ce fac ei funcționează.

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “Motivul pentru care Coreea de Sud a reușit să limiteze epidemia a fost prin diverse căi. ”

1. Testarea

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “Coreea de Sud a testat o proporție mult mai mare din populație comparativ cu alte țări. Coreea de Sud a fost pionieră în mai multe moduri de testare.”

Coreea de Sud a creat așa-numite facilități drive-through.

Seo Wan-seok, doctor: “Putem diagnostica mulți oameni într-o perioadă scurtă de timp pentru a putea controla eficient coronavirusul. Apoi, al doilea pas, putem minimiza infectarea. ”

Cha In-ho, resident în Daegu: “Nu trebuie să intru în contact cu nimeni altcineva din moment ce stau în mașină. De asta am venit aici.”

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “Avem centre speciale de testare. Dacă ai senzația că ai simptome, mergi la un centru de testare. Un cadru medical te va examina și dacă va considera că simptomele tale se potrivesc cu cele ale virusului atunci ți se face testul gratis. Dacă nu ai simptome legate de virus dar vrei totuși să fii testat, atunci poți plăti ca să fii testat. Deci nu este 100% gratuit dar este destul de accesibil.”

2. Ancheta epidemiologică

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “Dacă găsesc o persoană care s-a dovedit a fi infectată, atunci depistează toate mișcările făcute de acești oameni. Mai multe birouri districtuale trimit mesaje text cu datele și locurile în care au fost aceste persoane și, dacă ai constatat că ai fost în acele locuri cam în aceleași timp cu acești oameni infectați, atunci ești sfătuit să mergi la autorități ca să fii testat.”

3. Informarea

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in a ridicat nivelul de alertă al țării la cel mai înalt nivel posibil.

Moon Jae-in, Președintele Coreei de Sud, pe 24 februarie: “A devenit un moment crucial pentru conducerile guvernamentale locale și centrale, autoritățile de carantină, personalul medical și pentru popor să ne unim într-un efort comun deplin”.

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “Am avut un nivel foarte înalt de transparență. Ni s-au dat îndrumări foarte precise. Aveam informări regulate, în fiecare zi la ora 11 dimineața și 2 după-amiază din parte a 2 organizații: Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și, de asemenea, de la Ministerul pentru Sănătate și Bunăstare. Așa că, deși lucrurile păreau destul de înspăimântătoare, oarecum am avut senzația că măcar știm ce se petrece.”

4. Auto-izolarea

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “A fost mult comportament proactiv preventiv din partea cetățenilor sud-coreeni. Nu a existat un lockdown oficial în Coreea de Sud dar nu era nimeni pe străzi.”

Lee Won-ja, resident în Daegu: “E ca un oraș mort. În jur de 9 seara, nu mai este nicio mașină pe stradă. Nu sunt oameni pe străzi, nici măcar mașini.”

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “Li s-a zis: “vă rugăm să stați în case pentru că situația se agravează” și oamenii au decis că este mai bine să stea în case. Acest mod de conștientizare cred că a fost cel mai important factor în limitarea răspândirii virusului.”

5. Cultura livrărilor la domiciliu

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “În Coreea de Sud, orice îți poate fi livrat la domiciliu în decurs de 24 de ore, indiferent unde te afli în țară. Dacă ești în zona metropolitană a Seulului, durează chiar 12 ore. Deci cred că asta a făcut situația mult mai convenabilă pentru oameni în auto-izolare.”

6. Măștile și distanțarea fizică

Nemo Kim, jurnalist din Seul: “A existat multă confuzie în privința măștilor. Unii oficiali spuneau că nu este nevoie să porți mască dacă nu ai simptome. Cu toții știm că purtatul măștii este mult mai bun decât să nu porți mască, pentru tine și pentru ceilalți. Sud-coreenii de rând spun: “ok, îmi iau cea mai bună mască pe care o pot găsi și apoi hai să le purtăm.” Dacă trebuie să ieși, fă-o purtând mască. Dacă trebuie să vorbești cu cineva, păstrează masca și distanța de 2 metri. Și poartă conversații doar dacă este absolut necesar. Poți să dai mesaje în loc. Sperăm că ne apropiem de finalul tunelului și că vom vedea o scădere a cazurilor în Coreea de Sud și poate și în restul lumii, de asemenea. Cred că, dacă toată lumea respectă recomandările și păstrează distanța socială, cred că toate țările lumii vor reuși asta.”

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.