BLOGROLL CORONAVIRUS – Experți din SUA explică ce putem face fiecare pentru a ne întări organismul în fața virusului

Încă de la începutul acestei nebunii cu coronavirusul, am vorbit despre căi de a ne întâri organismul, că alimentația și combaterea sedentarismului consider că sunt extrem de importante. Iată că acum vine un studiu din SUA care să confirme tot ce am zis. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Virginia au dat publicității un studiu, ce a fost preluat de mai toată presa mainstream din SUA, ce concluzionează că exercițiul fizic regulat ne poate proteja împotriva dezvoltării de forme grave de COVID 19, prin aceea că întărește sistemul respirator, știindu-se deja că formele grave și severe ale bolii se manifestă tocmai prin pneumonii și afectarea plămânilor.

sursa: www.healthdirect.gov.a

Cercetătorii spun, sursa AICI, că efectuarea regulată de exerciții fizice poate reduce riscul de dezvoltare a sindromului acut respirator sever (ARDS – acute respiratory distress syndrome), o cauză majoră de deces în cazul pacienților diagnosticați cu COVID 19. Zhen Yan, directorul Centrului pentru Cercetări asupra Scheletului și Mușchilor de la Școala de Medicină a Universității din Virginia, recomandă 30 de minute pe zi de antrenamente cardio pentru a preveni afecțiunile respiratorii și spune că din cercetările sale au rezultat indicii solide că efectuarea regulată de exerciții fizice poate ca măcar să reducă severitatea Sindromului Acut Respirator Sever, despre care spune că afectează între 3% și 17% dintre toți pacienții infectați cu COVID 19. Pe baza informațiilor actuale, Centrul Federal pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA estimează că între 20% și 42% dintre pacienții spitalizați din cauza COVID 19 dezvoltă complicația Sindromului Acut Respirator Sever, iar mortalitatea în cazul pacienților cu ARDS este de aproximativ 45%.

“Tot ce auzim acum este fie despre distanțare socială fie despre ventilare, de parcă tot ce putem face este să evităm expunerea la virus sau să ne bazăm pe un ventilator în caz că ne infectăm. Reversul monedei este că aprox. 80% dintre pacienții confirmați cu COVID 19 au simptome ușoare, fără să aibă nevoie de suport respirator. Întrebarea este: de ce? Descoperirile noastre legate de o enzimă antioxidantă endogenă oferă indicii importante și ne-a determinat să dezvoltăm o nouă terapie contra sindromului respirator acut sever cauzat de COVID 19”, explică Yan.

Yan a făcut un raport complex care cuprinde munca de cercetare a mai multor experți, inclusiv a sa, în legătură cu un antioxidant cunoscut sub numele superoxid dismutază extracelular, EcSOD. Acest antioxidant puternic vânează radicalii liberi periculoși, protejând țesuturile și ajutând la prevenirea îmbolnăvirii. Mușchii noștri produc în mod natural EcSOD și îl secretă în sistemul circulator pentru ca acesta să ajungă și la alte organe vitale, iar producerea sa este sporită de efectuarea de exerciții cardio.

Studiul mai arată că a fost observată o reducere a nivelului de EcSOD în cazul mai multor boli, inclusiv boala acută a plămânului, boala cardiacă ischemică și cedarea rinichilor. Cercetările de laborator asupra șoarecilor au arătat că blocarea producerii acestui antioxidant a înrăutățit problemele cardiace, în timp ce creșterea nivelului acestuia a produs efecte benefice. O scădere a nivelului de EcSOD s-a observat că este asociată și cu afecțiuni cronice precum osteoartrita.

Cercetările au mai arătat că și chiar o singură sesiune de exerciții a mărit producția de antioxidant, ceea ce l-a făcut pe Yan să recomande oamenilor să găsească moduri de a face exerciții fizice în timp ce respectă măsurile de distanțare socială: “Exercițiile regulate au mai multe beneficii decât credeți. Protecția față de sindromul respirator acut sever este doar unul dintre multele exemple.” Raportul lui Yan sugerează EcSOD chiar ca posibil tratament pentru sindromul respirator acut sever dar și pentru alte afecțiuni grave. Terapia genelor, de exemplu, ar putea fi folosită pe viitor pentru creșterea producției de EcSOD pentru ca prezența sa protectoare în plămâni să fie crescută în cazul pacienților care se luptă cu COVID 19.

Cercetările au mai relevat că șobolanii cu afecțiuni renale cronice au prezentat deteriorări mai puține ale rinichilor după ce li s-a administrat EcSOD uman. Antioxidantul este deja propus ca potențială terapie pentru retinopatia diabetică, o complicație a diabetului care poate duce la orbire. Mai departe, EcSOD se poate dovedi benefic și împotriva sindromului disfuncției multi-organ, care se manifestă prin picarea rând pe rând a funcției mai multor organe.

“Spunem adesea că exercițiul fizic este medicament. EcSOD este exemplul perfect că avem de învățat din procesul biologic al exercițiului fizic, pentru medicina avansată. În timp ce ne chinuim să învățăm mai multe despre misterele și beneficiile superbe ale exercițiului fizic regulat, nu trebuie să așteptăm până aflăm totul”, este de părere Zhen Yan.

Dr. Nicole Saphier, contributor pentru Fox News, a comentat în direct concluziile acestui studiu:

Dr. Nicole Saphier: “Am discutat de atât de multe ori, de-a lungul anilor, că exercițiul fizic este extrem de important pentru corp iar acest mic studiu, de la Universitatea din Virginia, arată că un hormon care este produs de mușchi, denumit superoxid dismutază extracelular, care este un cuvânt complicat pentru acest mic hormon care este eliberat când vă antrenați și care reduce riscul apariției sindromului respirator acut sever, ARDS. Cu alte cuvinte, este o cauză pentru care vedem foarte mulți oameni cu COVID 19 puși la ventilație la terapie intensivă. De asemenea, arată o reducere a riscului de boli cardiace, pulmonare, renale și chiar artrită deci este încă un studiu care ne demonstrează că a face exerciții fizice și a duce o viață mai sănătoasă chiar ne poate face mai puternici când ne confrutăm cu infecții virale sau pandemii, cum se întâmplă acum.”

Așadar, faceți exerciții fizice în timp ce respectați măsurile de distanțare socială. Puteți alerga în jurul blocului sau să faceți exerciții fizice în curte, dacă aveți, sau pe bloc. Puteți face antrenamente cardio chiar și fără să ieșiți din casă. Iată 2 exemple de astfel de antrenamente pe care le puteți face în sufragerie, și nici măcar nu trebuie să fie una mare!

Soluții există! Nu trebuie decât puțină voință. 🙂

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.