BLOGROLL CORONAVIRUS – Tactici mai deosebite folosite de diverse țări din lume

Preocuparea majoră, în acest moment, pe planetă e de a găsi metode de a reporni economiile concomitent cu a ține sub control pandemia, pentru a nu exploda numărul infectărilor și să fie sufocate sistemele sanitare. Într-un articol amplu pe care îl puteți citi în forma originală AICI, CNN prezintă măsuri mai deosebite încercate în diverse țări de pe planetă. Să le luăm pe rând:

Santiago de Chile sursa: cnn.com

Sălile de clasă 2.0

Una dintre problemele analizate este redeschiderea treptată a școlilor. Metoda aplicată în Danemarca, experimental deocamdată pentru copiii sub 12 ani, este de a împărți curțile școlilor în 2 secțiuni, delimitate cu benzi, iar în clase numărul de pupitre a fost redus și sunt plasate la distanță de 2 metri unele de celelalte. Copiii iau pauză la intervale determinate, se spală pe mâini la venire și la fiecare 2 ore și stau afară cât mai mult timp posibil. Suprafețele sunt dezinfectate de 2 ori pe zi.

Și Cehia a început o revenire treptată la școală, pentru început cu studenții din an terminal la colegii și universități, teoretic urmând să se aplice și copiilor de școală generală și liceenilor pentru consultații unu la unu.

Carduri de imunitate

Chile urmează, în cursul acestei săptămâni, să înceapă să emită carduri digitale de imunitate persoanelor vindecate de coronavirus, conform anunțurilor făcute în cursul zilei de ieri de oficialii din domeniul sănătății. Aceste așa-numite “carduri COVID” ar urma să fie eliberate celor care au fost confirmați pozitiv cu coronavirus și s-au însănătoșit, după o carantină de 14 zile.

Secretarul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat că și Marea Britanie analizează această variantă a unui certificat de imunitate sau pașaport, pentru a li se permite celor cu anticorpi să revină cât mai mult posibil la viața normală.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Alergii și Boli Infecțioase al SUA, spune că ideea ca americanii să aibă certificare care să le ateste imunitatea la COVID poate avea avantaje “în anumite circumstanțe”.

Lockdown doar în weekend

Turcia este un exemplu de țară care a recurs la această măsură, lockdown total timp de 48 de ore care afectează 3 sferturi din populația Turciei, în 31 de provincii. În timpul săptămânii, obligativitatea de a sta acasă se aplică doar celor cu vârste sub 20 de ani sau peste 65 de ani. Ceilalți, teoretic, au voie să iasă, deși multe afaceri mici sunt închise, restaurantele sunt deschise doar pentru livrări la domiciliu și ridicări de comenzi, accesul este restricționat în locuri publice precum parcurile iar băncile și-au restrâns programul de lucru.

Măsura de lockdown strict în weekend este aplicată de Navano Nation în Arizona, membrii acesteia nevând voie să părăsească locuințele în weekend, iar în Libia publicului îi este permis să se plimbe doar între orele 7 dimineața și 12 după-amiaza iar magazinele sunt deschise doar în acest interval orar.

Restricții specifice pentru anumite categorii de vârstă

Pe lângă Turcia, și în Suedia celor de peste 70 de ani li s-a cerut să stea în case. În UK, la începutul lunii, cercetătorii de la Warwick University au făcut propunerea ca primii care să iasă din lockdown strict să fie tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și care nu locuiesc împreună cu părinții.

Lockdown pe bază de gen

În Peru, președintele Martin Vizcarra a anunțat pe 2 aprilie că adoptă măsuri pe bază de gen fiindcă astfel e mai ușor de detectat cine e pe străzi și cine nu. Luni, miercuri și vineri doar bărbații au voie să iasă din case iar marți, joi și sâmbătă ies doar femeile.

Același lucru îl face și Panama din 1 aprilie, argumentând că măsura îi încurajează pe oameni să stea acasă din moment ce nu pot ieși împreună cu cei dragi. Și în anumite orașe din Columbia, inclusiv în capitala Bogota, bărbații și femeile au voie să iasă doar pe rând, în zile alternative.

Tragere la sorți

În anumite orașe din Columbia, precum Cali și Medellin, există și măsuri suplimentare cum ar fi că li se permite anumitor cetățeni să iasă din case în anumite intervale orare în funcție de numărul cărților de identitate. Această măsură, însă, nu se aplică lucrătorilor din domeniile considerate esențiale.

Supravegherea cu drone

Anumite țări au folosit drone pentru a monitoriza cetățenii aflați în lockdown. Autoritatea Națională Civilă de Aviație din Italia a autorizat, încă din luna martie, folosirea dronelor pentru a monitoriza mișcarea cetățenilor. Și în Marea Britanie, la puțin timp după instituirea măsurilor de lockdown, poliția a făcut publice imagini filmate cu drona în Derbyshire’s Peak District National Park. În Australia, Departamentul de Apărare al University of South Australia a încheiat luna asta un parteneriat cu Draganfly, companie ce produce drone comerciale, pentru a realiza “drone de pandemie” care să monitorizeze temperatura, ratele respiratorii și cardiace și, de asemenea, care să detecteze persoanele care strănută sau tușesc în mulțimi. China și Kuweit au folosit “drone vorbitoare” pentru a răspândi mesaje oamenilor să se întoarcă în case.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.