De când a izbucnit această criză coronavirus, foarte mulți au vorbit despre asemănările cu acțiunea filmului “Contagion” din 2011, cu Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Laurence Fishburne, Marion Cotillard și regizat de Steven Soderbergh. Virusul din film provine tot din China, prin infectarea de la un liliac și se transmite foarte ușor de pe suprafețe sau, în cazul pacientului zero interpretat de Gwyneth Paltrow, printr-o strângere de mână, bolnavii din film prezintă simptome similare celor provocate de COVID 19 dar desigur că există și diferențe.
Dar nu încerc aici să fac o pledoarie despre asemănările sau nu dintre film și realitate sau să pun în dezbatere vreo teorie a conspirației. Am făcut doar o descriere scurtă pentru a explica de unde interesul pe planetă pentru acest film. Partea mai tare e că epidemiologul care a fost consultantul științific al filmului s-a infectat cu coronavirus! Iar cei de la CNN au discutat cu el, aflat în autoizolare, despre COVID 19. Iată materialul video de la CNN și vă traduc mai jos pasajele cele mai importante.
Ian Lipkin este profesor de epidemiologie la Columbia University Mailman Public School of Health și conduce Centrul pentru Infecții și Imunitate de la această universitate. Și zice așa: “În primele zile mă simțeam de parcă un elefant stătea pe pieptul meu. Am fost în China în a doua parte a lunii ianuarie, m-am întors în februarie. N-am avut nimic dar am fost plasat în izolare. Și apoi m-am îmbolnăvit pe străzile din New York.” Părerea sa este că acest coronavirus este foarte probabil să fi trecut la oameni de mai multă vreme dar să se fi întărit între timp: “Cred că probabil acest virus a circulat în oameni ceva vreme. S-ar putea să nu reușim niciodată să reconstruim pe deplin acest traseu. Ce se încearcă să se facă este să folosim dovezile genetice, să ne uităm la cronologia celor mai recenți antecesori și să examinăm. Ar fi putut să fi circulat timp de mai multe luni, poate chiar ani.” Și mai spune că trebuie dezvoltat vaccinul: “În cele din urmă, va trebui să avem un vaccin fiindcă acest virus va fi endemic în populație, va recidiva.”
Și profesorul Robert Garry, de la Tulane University School of Medicine, este de acord cu această teorie: “Scânteia care a aprins totul desigur că a apărut doar acum câteva luni. Dar e posibil să fi existat alte scântei care au provocat focuri mai mici și pe care nu le-am depistat. Este un interval larg de timp la care ne putem raporta. Există alte coronavirusuri pe care le cunoaștem, altele mai vechi care au circulat timp de decenii înainte să le descoperim.”
La fel și Andrew Cunningham, epidemiolog veterinar la Zoological Society of London: “Asta fac virusurile: au unele adaptări la corpul uman înainte de a trece la oameni. Probabil apoi s-a adaptat, și-a îmbunătățit capacitatea de a infecta oamenii și de a se transmite între ei, odată ce a ajuns la oameni.”
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.