Cu siguranță, fiecare dintre noi se întreabă cât va mai dura această criză provocată de coronavirus și când va reveni viața la normal. Ce trebuie să știți încă de la început, dacă nu cumva știți deja, e că nici măcar virusologii și epidemiologii n-au cum să dea acest răspuns cu certitudine. Peste tot în lume, experții studiază acest virus și boala pe care o generează, încearcă să înțeleagă cât mai multe despre el dar și să previzioneze evoluția ulterioară, luând în calcul inclusiv posibilitatea de a suferi mutații.
O altă îngrijorare este legată de cazurile de tineri considerați perfect sănătoși la care boala a avut manifestări grave, înregistrându-se decese inclusiv în rândul copiilor. Despre toate acestea a vorbit, într-un interviu pentru revista Time, pe care îl găsiți AICI în întregime, expertul Organizației Mondiale a Sănătății care se ocupă exclusiv de această pandemie coronavirus, dr. Bruce Aylward, un virusolog canadian renumit, cu o experiență de 30 de ani în combaterea epidemiilor, care acum este principalul consilier al Directorului General OMS și care a condus misiunea OMS în China, în luna februarie. Am tradus pentru dumneavoastră cele mai importante părți ale acestui interviu și le puteți urmări inclusiv în pasajele video.
Î: Vă așteptați ca răspândirea COVID 19 să continue?
B.A.: Putem să primim indicii despre ce urmează să se întâmple din locurile recent infectate, locurile care încă nu au îmbolnăviri și din cele în care a început totul. Și, dacă ne uităm în trecut și în prezent la China, ei au identificat virusul la începutul lunii ianuarie, au avut un răspuns în forță, au aruncat totul în luptă iar la finalul lunii martie estimează să iasă din asta, deci 3 luni pline.
Dacă ne uităm în Europa, America de Nord și Orientul Mijlociu, vedem că suntem în perioada de creștere exponențială, încă vedem virusul răspândindu-se foarte, foarte rapid, chiar și în zone lovite crunt precum Italia, de exemplu. Aceste țări încă au luni de provocări în fața lor.
Dacă ne uităm la alte părți ale lumii, ca Africa și părți ale subcontinentului indian, vedem că sunt abia la început. Deși au foarte, foarte puține cazuri, dacă priviți cu atenție curba, sesizați că este tot în faza de creștere exponențială.
Î: Cât timp credeți că această criză va mai avea impact asupra vieții cotidiene din SUA și Europa? Cât credeți că mai durează până când viața va reveni la normal?
B.A.: Trebuie comparate cu puținele exemple pe care le avem care au trecut prin asta, deci trebuie să ne întoarcem la China, Coreea de Sud, Singapore. Acele țări aflate în stadii incipiente, chiar dacă vor arunca toate forțele în luptă, probabil au 2 luni pline în fața lor de luptă, dacă nu chiar 3 luni.
Dar ceea ce vedem este că luptă doar cu jumătăți de măsură. Cele mai multe țări din vest, ca să fim sinceri, abia fac față și se luptă cu întrebări gen “Putem testa toate aceste cazuri? Putem izola toate cazurile confirmate?”. Deci abordarea lor este ușor diferită față de a Chinei iar marea întrebare va fi: această abordare va funcționa și va limita totul la doar câteva luni, dacă vor fi lovite la fel de serios precum China? Sau o vor prelungi astfel încât impactul social și economic va fi mai de durată decât și-ar dori oricine?
Î: Există motive de îngrijorare cu privire la un al doilea val de infecții în China?
B.A.: Absolut, inclusiv China este îngrijorată. Când am călătorit în China, unul dintre cele mai uimitoare lucruri, în special prin comparație cu ce se întâmplă în vest, când vorbeam cu guvernatori, primari, chiar și când numărul de cazuri scădea, în unele locuri numărul îmbolnăvirilor fiind cu o singură cifră, toți cei cu care vorbeam, când îi întrebam: “Ce faceți acum?”, îmi spuneau: “Producem paturi, cumpărăm ventilatoare, ne pregătim.” Ziceau: “nu așteptăm ca virusul să dispară dar ne așteptăm să putem să ne conducem societatea, economia, sistemul de sănătate. Nu putem să ajungem din nou în această situație.”
Î: De ce este rata mortalității atât de ridicată în Italia?
B.A.: Este o combinație de factori. Dacă vă uitați la Italia, la distribuția pe vârstă, este a doua cea mai îmbătrânită țară din lume după Japonia. Lumea uită asta. Ai a doua cea mai îmbătrânită populație, ei fac formele cele mai severe ale bolii și sunt șanse mai mari să decedeze.
Î: Ce țări sunt în situațiile cele mai vulnerabile?
B.A.: Toată lumea este vulnerabilă, dar marea întrebare, desigur, este ce se va întâmpla când această boală va lua avânt în acele țări sărace care nu au aceleași capacități medicale, de exemplu în Africa. E unul dintre acele lucruri pe care nu vrei să ți le imaginezi pentru că numerele pot fi atât de grave. Distribuția populației poate să ajute. Umiditatea și temperatura vor ajuta și ele? Sper să fie așa dar uitați-vă la situația din Singapore, o țară caldă și cu umiditate. Așadar, situația din aceste țări ar putea fi foarte dificilă.
Î: Au fost raportate cazuri de persoane decedate din cauza coronavirus care erau sănătoase. Ce au constatat echipele dvs. în privința celor care ar putea fi uciși de virus?
B.A.: Unul dintre lucrurile care mă înspăimântă acum, când se răspândește spre vest, este prezența unui sentiment de invincibilitate printre tineri. Și absolut nu ar trebui să fie așa. 10% dintre cei aflați la terapie intensivă în Italia au vârste de 20, 30, 40 de ani. Aceștia sunt oameni tineri, sănătoși, fără comorbidități, fără alte boli. Nu înțelegem de ce unele persoane tinere evoluează în forme severe ale bolii și chiar mor iar alții nu. Nu avem predicții clare.
Î: Ce transmiteți tinerilor din întreaga lume?
B.A.: Aceasta este una dintre cele mai serioase maladii cu care vă veți confrunta în viață, recunoașteți și respectați asta. Este periculos pentru voi ca indivizi. Este periculos pentru părinții voștri, pentru bunicii voștri, pentru vârstnici în special dar și pentru societate în general. Nu sunteți niște insule, sunteți parte dintr-o comunitate amplă, sunteți parte dintr-un lanț de transmitere. Dacă vă infectați și complicați lucrurile, puneți și pe alții în pericol, nu doar pe voi. Niciodată nu subestimați o boală nouă, pur și simplu sunt prea multe necunoscute. Ce știm este că va ucide și oameni tineri, că va îmbolnăvi și mulți tineri. Trebuie să respectați asta.
Î: Care ar trebui să fie prima prioritate a unei țări, după măsurile de închidere și izolare?
B.A.: Testare, testare, testare, testare. Nu testați, testați, testați pe toată lumea, ci testați persoanele suspecte, testați persoanele suspecte, testați persoanele suspecte. Apoi izolați eficient cazurile confirmate. A treia piesă esențială este carantina.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.