Această criză provocată de coronavirus cu siguranță a bulversat planeta, a luat pe nepregătite chiar și state puternice și ne va schimba într-un fel sau altul viețile. Cu speranța că o vom depăși curând și că vom reveni la o oarecare normalitate cât mai repede, această criză cred că a deschis ochii multora iar, dacă nu învățăm nimic din asta, chiar totul a fost în zadar. Iată 6 lucruri cu care eu cred că trebuie să rămânem după această pandemie:
1. Igiena este esențială
Odată cu această criză, am aflat cu toții că mulți nu știau nici măcar cum să se spele corect pe mâini. Măcar atâta bine să iasă din asta. Lucrurile, însă, nu trebuie să se oprească după ce trece nebunia. Ca notă generală, este mereu important să avem grijă de igiena personală, să ne spălăm pe mâini des, mai ales când folosim toaleta, mergem în locuri publice cu mari aglomerații de oameni sau folosim obiecte pe care au pus mâna multe persoane. Și să nu ne atingem fața cu mâinile nespălate! Asta e important cu sau fără coronavirus. Mai sunt și alte virusuri periculoase în natură. Sau, de exemplu, multe feluri de stafilococ, ce pot duce la infecții oculare sau veruci dermatologice. Chiar și cele mai banale forme sunt foarte greu tratabile și sâcâitoare.
2. Alimentația este extrem de importantă
Este o cauză principală pentru multe boli periculoase pentru sănătate, de la cele cardio-vasculare, până la anemie sau diabet. Toate acestea ne fac mai vulnerabili în fața bolilor în general sau reprezintă în sine afecțiuni cu mortalitate ridicată pe planetă. Cum ar fi bolile cardio-vasculare, care se situează în topul cauzelor de mortalitate, sau lipsa de fier ce duce la anemie și reprezintă factor agravat în cazul chiar și celei mai simple operații.
Imunitatea depinde mult de carențele de vitamine și minerale din organism iar acestea sunt determinate în mare măsură de alimentație. Pentru a face un prim pas spre a vă curăța alimentația și obiceiurile de nutriție, puteți începe cu lista mea de alimente și reguli, cele pe care le aplic eu, pe care le găsiți AICI, și tabelul combinațiilor alimentare greșite și corecte, îl aveți AICI cu toate explicațiile, esențial pentru o digestie bună și asimilarea nutrienților.
3. Acoperiți-vă gura când tușiți
Ni se tot spune asta de când a izbucnit criza coronavirus dar este foarte important să facem asta ORICÂND, nu doar acum. Mai sunt și alte virusuri pe care le putem răspândi sau lua. Și reiau modul în care trebuie procedat:
– tușiți/strănutați într-un șervețel pe care îl aruncați imediat și vă spălați mâinile cu apă și săpun timp de minimum 20 de sec. sau le dezinfectați
– dacă tușiți/strănutați pe braț sau mânecă, acestea pot fi astfel contaminate și că răspândiți apoi virusul așa că trebuie imediat să băgați haina la spălat
– dacă ați tușit/strănutat în mână, spălați-vă imediat, cum am descris mai sus, sau dezinfectați mâinile cu soluție pe bază de alcool
4. Verificați-vă starea de sănătate
Și în cazul coronavirusului, un element esențial și agravant pentru boală sunt afecțiunile asociate, așa-numitele comorbidități. Desigur că la fel este și în cazul celorlalte boli. De asta este foarte important să ve facem controalele medicale periodice. Plus că orice afecțiune depistată din pripă este mai ușor de tratat.
5. E important să avem un sistem public de sănătate puternic
Trec acum într-o notă mai generală, la nivel nu doar de individ ci de societate. Ironia face ca, fix înainte de izbucnirea acestei crize, să fi făcut mai multe emisiuni despre pericolul privatizării totale a sistemului de sănătate, cu cele două componente: urgența și programele naționale de sănătate. În această criză, cel mai bine s-au descurcat, până acum, țările cu sisteme publice de sănătate consolidate. Cei din Coreea de Sud, de exemplu, care erau pe locul 2 după China și în nici o lună au reușit să țină lucrurile sub control și fără să-și închidă economia, subliniau ca factor crucial în acest succes tocmai faptul că și-au întărit sistemul public de sănătate.
6. E important să avem o economie puternică și cu producători autohtoni
Nu mă înțelegeți greșit: n-am nimic împotriva companiilor străine și a importurilor dar, când au intervenit blocajele și restricțiile, ar fi făcut o mare diferență dacă aveam mai mulți producători autohtoni care să poată produce măști, dezinfectanți, combinezoane, medicamente etc. La fel și în cazul alimentelor.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.