De ce e important, în lupta cu coronavirus, să nu ai deficit de fier și cum previi asta

În aceste momente de criză provocate de pandemia de coronavirus, imunitatea este extrem de importantă deci, dacă până acum nu v-a preocupat prea tare ce și cum să faceți să vă mențineți și să vă întăriți sănătatea, poate măcar acum, în al 12-lea ceas. Pentru ca organismul să lupte eficient cu diverse atacuri, inclusiv cel provocat de acest virus SARS-Cov 2 și boala asociată, COVID 19, trebuie, în primul rând, să nu-i lipsească elementele esențiale pentru funcționarea sa, adică să nu aveți deficit de vitamine și minerale. Iar deficitul de fier este una dintre cele mai răspândite probleme ale omului modern și una foarte periculoasă pentru sănătate.

sursa: www.healthdirect.gov.au

Fierul este un element foarte important pentru organism. Lipsa lui reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale anemiei. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, acea parte a globulelor roșii responsabilă cu transportul oxigenului la fiecare celulă. Fără oxigen, apar multe probleme de sănătate dar, în special, dificultăți în cazul operațiilor. În cazul coronavirus, intervine problema oxigenării deficitare fiindcă sunt afectați plămânii, deci o lipsă de fier face organismul și mai vulnerabil. Pentru a preveni asta, alimentația este extrem de importantă!

Există două tipuri de fier în dietă: fierul hem, pe care îl luăm din carne roșie, pește și porc, și fierul non-hem, provenit din fructe, verdețuri și anumite cereale. Fierul hem este absorbit mai ușor de către organism și folosit mai eficient. Necesarul zilnic de fier este de 8-18 mg pentru femei și 8-11 mg pentru bărbați, pentru că femeile mai pierd din fier în perioada ciclului menstrual. Iată și alimentele din care îl puteți lua:

Top 15 alimente bogate în fier

– carne de pui

– ficat

– carne de porc

– carne de vită

– ouă

– scoici

– creveți

– spanac

– broccoli

– fasole uscată

– cartofi cu tot cu coajă

– stafide

– caise uscate

– pepene verde

– cereale integrale

Cum vă dați seama că aveți deficit de fier, în afară de a vă face analizele?

10 semne că ai deficit de fier

– oboseală

– dificultate de concentrare

– dureri musculare

– apatie

– unghii fragile

– paloare

– urină colorată, cu tentă rozalie

– îmbolnăviri frecvente, în special afecțiuni respiratorii

– dificultate la efort

– probleme de respirație, pierderea suflului când urcați scări etc.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.