Top alimente periculoase pentru sistemul cardio-vascular

Ați aflat deja cu toții că bolile cardio-vasculare și hipertensiunea arterială reprezintă, alături de diabet și bolile de plămâni, principalele comorbidități asociate cu decesele din cauza COVID 19, deci sunt afecțiuni care expun la un risc major în fața acestei boli. Nu este, însă, doar cazul acestui virus! Acum s-a tras un semnal de alarmă dar este un moment bun să devenim cu toții mult mai conștienți de problemele de sănătate care ne pun viața în pericol serios și ne fac foarte vulnerabili și în fața altor boli care, altfel, ar putea trece destul de ușor, ca o gripă de exemplu. Nu mai vorbim despre faptul că bolile cardio-vasculare în sine reprezintă principala cauză de mortalitate din lume, mai ales în statele civilizate.

sursa: squarespace.com

Iar, pentru a ne menține sănătatea inimii și a vaselor de sânge, 2 lucruri sunt extrem de importante: mișcarea și să aveți grijă ce mâncați. Pe partea de dietă, unele alimente sunt adevărate otrăvuri pentru sistemul cardio-vascular. Iată un top 3:

1. Alimentele grase prăjite

De asta este atât de nocivă mâncarea de tip fast food: pentru că implică multă carne de proastă calitate, adică grăsimi nesănătoase, prăjire, adică încărcarea și a alimentelor altfel inovensive, gen cartofi, cu grăsimi nesănătoase, dar și carbohidrați rafinați și sosuri pline de grăsimi nesănătoase, gen ketchup și toată gama de sosuri la cutie sau borcan, care însoțesc mereu mâncarea de la fast food.

Toate ridică la cer nivelul colesterolului rău.

2. Produsele de patiserie și cofetărie

Cele clasice, adică. Pline de zahăr rafinat, grăsimi nesănătoase și făină albă, care are încărcătură glicemică uriașă. Dacă vorbiți și cu medicii, veți vedea că vă spun același lucru: adevărate otrăvuri pentru inimă și vasele de sânge. Există, desigur, și variante sănătoase. Trebuie doar să vă uitați cu atenție la ingrediente.

3. Sucurile carbogazoase

Pline de zahăr rafinat, ridică nivelul de zahăr din sânge care pune presiune pe pereții vaselor de sânge, crescând riscul de boli cardio-vasculare. Desigur că și în acest caz puteți găsi și variante sănătoase dar trebuie să vă luați puțin din timp și să citiți etichetele.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.