Top alimente dăunătoare pentru sănătate și imunitate fiindcă “spală” vitaminele și mineralele din organism

Aportul de vitamine și minerale este extrem de important pentru sănătatea organismului fiindcă ele sunt folosite în procese-cheie iar intervenția diverselor carențe duce atât la apariția de pofte alimentare, deci implicit și la îngrășare, dar, mai important, la dezechilibre care favorizează instalarea de afecțiuni foarte periculoase.

sursa: www.theguardian.com

Și, desigur, în acest sens este foarte importantă alimentația și nu, nu poate fi înlocuită doar cu aport din suplimente nutritive. Așa cum explică și profesorul Gheorghe Mencinicopschi, folosirea suplimentelor altfel decât după indicațiile medicului poate duce la declanșarea de dezechilibre plus că unele nu sunt recomandate celor cu diverse afecțiuni, de exemplu cele renale.

În egală măsură, este important să mâncați alimente bogate în vitamine și minerale dar și să fiți atenți la cele care pur și simplu “spală” acești nutrienți din organism sau te împiedică să-i asimilezi. Iată, în continuare, un top al alimentelor care au acest efect de consumare a vitaminelor și mineralelor și veți constata că există inclusiv alimente sănătoase care se comportă în acest fel când sunt consumate greșit sau în exces. Iată lista:

1. Carnea procesată și de tip fast-food

Adică mezeluri, cârnați din comerț și toată seria de preparate frumos ambalate care te atrag în galantare. Sunt pline de grăsimi nesănătoase, care se transformă în colesterol deci cresc riscul de boli cardio-vasculare, și de conservanți, coloranți și alte chimicale.

Nu mai vorbim despre produsele de tip fast food care presupun combinarea mai multor asemenea alimente pline de grăsimi nesănătoase și chimicale. Ele, fiecare în parte, reprezintă bombe calorice, asocierea fiind un adevărat dezastru.

2. Produsele de tip-junk food

Aici intră tot felul de biscuiți, chips-uri, pufuleți etc. Sunt, și ele, pline de grăsimi saturate și zaharuri care duc nu doar la boli cardio-vasculare și îngrășare, dar mai dau și dependență, în cazul zaharurilor. Am vorbit AICI despre efectele nocive la zahărului rafinat, modul prin care dă dependență și crește pofta de mâncare, dar și care sunt alternativele sănătoase.

3. Produsele de patiserie și cofetărie

Tot pline de zaharuri și grăsimi nesănătoase, cu încărcătură glicemică mare, fiind făcute din făină albă, plus că sunt surse de calorii goale, cum le spune profesorul Mencinicopschi. Lipsa nutrienților duce la îngrășare dar, mai rău, și la diabet și complicații cardio-vasculare.

Caută variantele sănătoase, din seria fără gluten, raw-vegan, cât mai simple, făcute din fructe, fără faină albă sau zahăr rafinat, sau în doze decente.

4. Laptele în exces

Laptele este o sursă importantă de calciu dar, consumat în exces, efectul va fi invers: adică de spălare a calciului din oase. Am vorbit pe larg despre asta, despre produsele lactate sănătoase și felul în care trebuie consumate, în articolul pe care îl puteți citi AICI.

5. Cafeaua în exces

Îți dă energie dar, în exces, duce la stări de oboseală și efectiv “spală” vitaminele și mineralele din organism, în special calciul.

6. Grăsimile rele și prăjelile

Prin prăjire, transformi și cel mai sănătos aliment într-unul nociv, pentru că îl încarci cu grăsimi nesănătoase. De asemenea, folosirea uleiurilor bogate în grăsimi saturate este la fel de nocivă. Folosiți, în schimb, uleiuri exotice, de măsline extravirgin, de pin, cânepă, in etc.

7. Alcoolul

În special cel de proastă calitate, îți mănâncă vitaminele A și B. Plus că te îngrașă. Recomandat este vinul roșu de calitate, 150 de ml pentru femei, 300 de ml în cazul bărbaților.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.