7 puncte simple dar esențiale pentru cei care vor să se apuce de făcut mișcare acasă

Când am ajuns în acel punct al vieții mele în care am realizat că nu mă mai simt bine și trebuie să schimb stilul de viață sedentar pe care-l duceam, nu știam de unde să încep, n-aveam timp nici să dorm și aveam mari dubii că pot măcar să merg mai mult de 10 minute în ritm alert, nicidecum să mai fac și sport. Mersul la sală nu mi se părea o opțiune, în primul rând pentru că îmi dădea programul peste cap apoi fiindcă aveam senzația că se va prăpădi toată lumea de râs când mă va vedea cu limba scoasă după 5 minute. Disperată, am zis să încerc să fac ceva acasă, să-mi cresc măcar puțin rezistența și, eventual, apoi să mă duc la sală. Și din momentul acela nu m-am mai lăsat de antrenamente. 🙂

A durat puțin până m-am dezmeticit cum și ce îmi place să fac, am dat peste multe antrenamente nepotrivite, de multe ori prea grele. Am perseverat și, după ce a trecut partea mai grea, mi-am dat seama cum trebuie să mă antrenez în așa fel încât nici să n-am nevoie de sală, mai ales că-mi place foarte mult intimitatea atunci când fac sport. E timpul meu cu mine. Asta se întâmpla acum peste 6 ani și de atunci să fac mișcare a devenit parte din viața mea, la fel de normală și de neînlocuit ca spălatul pe dinți, de exemplu.

Am făcut acest blog tocmai pentru cei care se află în situația mea de atunci, poate experiența mea îi va ajuta. Dacă vă trece măcar uneori prin cap să vă schimbați stilul de viață sedentar și să vă mișcați mai mult, iată 7 puncte care sigur vă vor ajuta:

1. Începeți cu exerciții simple

Înainte de toate, trebuie să vă obişnuiți corpul cu mişcarea. Dacă începeți direct cu exerciţii epuizante, vă va fi groază de a două zi când vă veți gândi că trebuie să le faceți iar. În plus, ca orice altceva, şi sportul acasă se învaţă. Vă puteţi accidenta făcând exerciţii prea complicate sau vă veți complexa fiindcă vă veți chinui să le faceți. Pe măsură ce avansați, veți trece şi la lucruri mai complicate.

Când le alegeți, vor fi foarte tentante antrenamentele HIIT (High Intensity Interval Training – exerciţii executate la intensitate mare pe intervale scurte) datorită faptului că durează puţin şi rezultatele se văd rapid. Atenţie, însă. Acest tip de antrenament nu este pentru începători. Trebuie să aveți condiţie fizică şi să stăpâniți foarte bine mişcările de fitness de bază.

2. Ascultați-vă corpul

Opriți-vă dacă simţiți orice durere acută. E normal să simţiți muşchii lucrând, să vă depăşiti în fiecare zi limitele ca să evoluați dar nu trebuie să forţați. Când simţiți că nu mai puteți, mai continuați puţin şi apoi opriți-vă chiar dacă nu reuşiți să duceți exerciţiul până la capăt. Veți reuşi când corpul va fi mai puternic.

3. Începeți cu antrenamente de 15-20 de minute

Mi se pare durata optimă: suficient de scurtă pentru a o introduce în programul zilnic, oricât ai fi de ocupat (de exemplu, în loc să stai pe canapea, poţi să te antrenezi în timp ce te uiţi la TV) şi suficient de lungă pentru a reprezenta un angajament. Trebuie să demonstrați că nu e vorba despre o toană ci chiar vreți să vă schimbați viaţa. Dacă nu sunteți dispuși să faceți un efort mic, oricum vă veți lăsa. Iată un exemplu conceput de mine:

Pe măsură ce veți evolua, vă veți da seama şi ce anume vreți să obţineți şi vă veți construi antrenamentele în consecinţă: le lungiți sau mergeți pe varianta HIIT.

4. Stabiliți-vă un program și respectați-l

Sportul, de orice fel, implică disciplină. Nu e nicio diferenţă dacă-l faceți acasă sau în cadru organizat. Nu trebuie neapărat să faceți sport zilnic. Este chiar indicată o zi de odihnă, mai ales dacă faceți antrenamente intense. Puteți să vă luați chiar şi 2 zile libere. Este alegerea fiecăruia. La fel şi momentul din zi în care vă faceți antrenamentul. Stabiliți-vă un program în funcţie de activităţile tale dar respectați-l!! E nevoie doar de puţină organizare.

Nu vă căutați singuri scuze. Exemplul meu favorit: dacă te-ai trezit târziu dimineaţa, nu te mai speli pe dinţi ca să nu întârzii la serviciu?! Sper că răspunsul este nu 🙂 Şi aşa ajungem la punctul 5…

5. Nu vă opriți fiindcă ați făcut febră musculară

Este normal să faceți. E semn că muşchii au lucrat deci v-ați atins un prim scop. Nu este, însă, un motiv să vă opriți. Pe lângă faptul că odată încălziţi muşchii şi intensitatea durerii va scădea, va trece mai repede decât dacă întrerupeți antrenamentele. Faceți în continuare exerciţiile. Cum puteţi, câte puteţi. De fapt, este un antrenament obişnuit, vă raportați la aceleaşi reguli. Vă opriți când simţiți durere acută sau nu mai puteţi. Pur şi simplu s-a modificat puţin limita de rezistenţă.

6. Faceți-vă un antrenament „conservă”

Cu siguranţă, veți experimenta mereu exerciţii noi. Însă, pentru zilele în care sunteți foarte obosiți, n-aveți timp sau chef, să aveți un set de exerciţii care vă plac şi pe care le cunoașteți bine. Eu îi spun „conservă” pentru că nu se perimează şi e la îndemână. 🙂 Este un lucru pe care l-am învăţat în televiziune. Să am mereu câteva fraze pregătite să nu ma blochez ca proasta dacă am o zi mai proastă sau nu-mi amintesc în secunda respectivă ce urmează. Directul nu te lasă să greşeşti fără să plăteşti. 🙂

Mult timp, antrenamentul meu “conservă” a fost cam ca cel pe care vi l-am prezentat la punctul 3.

7. Ţineți lângă voi o sticlă cu apă

Fiecare celulă a corpului are nevoie de apă ca să funcţioneze eficient aşa că hidratarea este foarte importantă. Plus că efortul fizic duce la deshidratare. Deci aveți nevoie să beți mai multă apă decât de obicei. Iar în timpul verii şi mai multă.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.