Orice schimbare în organism trebuie să fie interpretată că un semnal de alarmă. Desigur că unele lucruri se schimbă cu vârsta sau, în cazul femeilor, dacă trec prin perioade explicabile din punct de vedere hormonal. Dar, în principiu, dacă apare ceva deosebit față de ce erai obișnuit(ă) să-ți ceară organismul, e bine să-ți faci analize și să mergi la medic să vezi dacă nu e ceva în neregulă cu tine.
Pofta de mâncare exagerată, greu de ignorat sau de controlat este, de asemenea, un semnal de alarmă din partea organismului. La fel și lipsa apetitului, desigur. Mă voi ocupa azi, însă, de cazul celui exagerat, să vă spun ce vă transmite, de fapt, corpul și ce trebuie să-i dați.
Pofta de mâncare exagerată
Indică o gestionare proastă a dietei. Explicația științifică, dată de profesorul Mencinicopschi în cartea “Și noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”, este că un consum excesiv de produse procesate, care sunt foarte bogate în grăsimi și zaharuri, face ca hormonul responsabil cu senzația de sațietate să fie activ în permanență, producând astfel o continuă senzație de foame.
De asemenea, deshidratarea poate produce senzație de foame, adică să confundați setea cu foamea. Stresul, fluctuațiile de greutate dar și programul de masă dezordonat sunt, de asemenea, factori care pot provoca o poftă de mâncare ieșită din limitele normale.
Care este soluția?
În primul rând, să vă puneți ordine în programul de masă. Adică să vă organizați să mâncați 3 mese și 2 gustări.
Apoi, dieta trebuie să fie diversificată, să conțină toate elementele în proporțiile de care are nevoie organismul. Vorba românească: “grasă și frumoasă” nu este echivalentă cu “grasă și sănătoasă”. Cheia unei diete sănătoase este întoarcerea la simplitate. Produsele industriale conțin chimicale care vă afectează organismul. Pentru asta, vă ajută lista mea de alimente și reguli pe care o găsiți AICI, piramida alimentară a doctorului Mencinicopschi, accesibilă AICI, și tabelul combinațiilor alimentare de AICI.
De asemenea, este foarte important să vă hidratați corespunzător. Cum spuneam, setea poate fi confundată cu foamea. Soluția este ca, atunci când vi se face foame, să beți un pahar cu apă și să așteptați o jumătate de oră. Dacă tot vă este foame înseamnă că trebuie să mâncați. În plus, un adult trebuie să bea în jur de 2 litri de apă sau ceai pe zi. Ar trebui să începeți să faceți asta. Doar sună mult.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.