Obosești, ai dureri de cap sau a început să îți cadă părul? Asta ar putea fi problema

Am enumerat doar câteva semne, printre cele mai frecvente și mai vizibile, care apar în cazul deficitului de fier din organism care, de altfel, este cea mai comună carență nutrițională. Ignorat și fără să iei măsuri, duce la anemie ce vine cu numeroase complicații: imunitate scăzută deci îmbolnăviri mai dese, lipsă de energie, ba chiar veți întâmpina probleme mari în caz că, Doamne ferește, este nevoie să vă operați. Riscurile, în acest caz, vor crește exponențial.

sursa: www.spineuniverse.com

Fierul este elementul esențial folosit de organism ca să producă hemoglobină, cea responsabilă cu transportul oxigenului. De asemenea, ajută la transportul multor enzime către celule, esențiale pentru ca acestea să funcționeze în parametri normali.

Principalele cauze ale deficitului de fier sunt alimentația necorespunzătoare, deficiențe patologice de a asimila fierul sau hemoragii. În plus, femeile trebuie în permanență să mănânce alimente bogate în fier pentru că nivelul acestuia scade în perioada menstruației și în timpul sarcinii. O femeie adultă (19-50 de ani) trebuie să aibă un aport zilnic de fier de 18 mg, o femeie însărcinată 27 mg, iar un bărbat de 8 mg.

Top semne ale deficienței de fier

  1. Oboseala
  2. Probleme de respirație la efort
  3. Paloare
  4. Unghii moi
  5. Căderea părului
  6. Dureri frecvente de cap

Și soluțiile

1. Mâncați alimente bogate în fier

Adică: ficat, carne de vită, stridii, fasole, spanac, suc de rodii.

2. Mâncați cereale integrale și pâine integrală bogate în fier, la micul dejun
3. Mâncați alimente bogate în vitamina C

Aceasta mărește capacitatea organismului de a asimila fierul și ajută la fixarea acestuia.

4. Evitați cafeaua, ceaiurile și vinul

Mai ales în preajma meselor. Taninurile pe care le conțin reduc absorbția de fier.

5. Luați suplimente nutritive pe bază de fier
6. Nu exagerați

Respectați valorile zilnice recomandate, nu luați doze mari de fier o dată. Acestea cresc riscul de diabet, aritmii și probleme ale ficatului.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.