3 motive de ce te îngrași când ții post sau dietă vegetariană

Încă de la început vreau să precizez că nu generalizez. Nu spun prin acest articol că dieta vegetariană îngrașă. Spun doar că există ideea, și e foarte răspândită, că postul sau o dietă vegetariană te ajută să slăbești și că nu e neapărat să fie așa.

Eliminând carnea din alimentație nu înseamnă neapărat că vei slăbi. Ba, de multe ori, chiar dimpotrivă. De ce? Iată 3 explicații:

sursa: claridgesbeautyandtanning.co.uk

1. Consum exagerat de carbohidrați

Adică zaharuri, fie sub formă de fructoză, adică prea multe fructe, sau făinoase cu încărcătură glicemică mare. La care se poate adăuga un consum mare de alimente foarte sănătoase dar cu aport caloric imens, cum sunt nucile și semințele. Măsura este foarte importantă în toate iar adevărul este că alimentele de origine animală, carne sau brânză, sunt foarte sățioase și mănânci cantități mai mici.

2. Lipsa proteinelor încetinește metabolismul

Desigur că vor sări unii să spună că există și proteine vegetale. Da, așa este. Am scris și un articol pe temă, tocmai pentru cei care au ales dieta vegetariană. Însă, produsele animale sunt principalele surse de proteine iar proteinele sunt esențiale pentru refacerea și creșterea masei musculare. Masa musculară consumă mai multă energie, adică mai multe calorii. Simplu.

În plus, organismul depune un efort mai mare pentru a descompune proteinele și a elibera energie decât în cazul carbohidraților, care sunt sursă de energie aproape instantanee dar care se termină repede. Din acest motiv și arderile metabolice sunt mai intense în cazul proteinelor.

3. Lipsa combinațiilor alimentare care te ajută să slăbești

Am mai spus de multe ori că felul în care combini alimentele este esențial pentru siluetă și sănătate. Prea puține alimente îngrașă în sine. Problema principală e că le combinăm prost. Cum ar fi deja împământenita combinație carne-cartofi.

Pe lângă combinațiile care îngrașă, spuneam într-un articol anterior, pe care îl găsiți AICI, că există combinații de alimente care te ajută să slăbești. Veți vedea, citind articolul, că două dintre cele 3 combinații indicate implică produse de origine animală.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.