Top 5 alimente care-ți vor da energie

Oboseala indică o lipsă de vitamine și minerale, în special a vitaminelor D și B12 și a fierului, lipsa fierului provocând anemia. Așa se explică și lipsa de energie și oboseala femeilor în perioada menstruală, când pierd mult fier. Așadar, în această perioadă, este indicat să ia suplimente care să compenseze această pierdere.

Excesul de cofeină duce și el la oboseală. Știu, beți cafea tocmai pentru a avea mai multă energie și pentru a vă crește capacitatea de concentrare. Ceea ce este corect dar doar până la un anumit punct. Excesul duce la creșterea tensiuni arteriale și a activității cardiace iar, din acel punct, și efectul va fi unul contrar.

sursa: www.franklin.edu

Așadar alimentația este foarte importantă și poate face diferența între un om performant până la ore târzii și unul care începe să nu mai dea randament de pe la mijlocul zilei.

Prima regulă este: un mic dejun consistent. Este masa care trebuie să-ți asigure energia necesară pentru cea mai importantă parte a zilei. Așa că trebuie să fie și cea mai consistentă. Partea bună este că ai toată ziua la dispoziție să consumi ce ai mâncat, deci poți chiar să te și răsfeți. Iată deci 5 alimente/băuturi, sau categorii de alimente, care au, în mod special, proprietăți revigorante:

1. Ananas

Ananasul nu doar că este gustos dar este inclus și în rândul plantelor medicinale. Conține un complex de vitamine, magneziu, fier, potasiu și proteine care are un efect revigorant, relaxant, fiind un remediu natural excelent împotriva depresiilor, dar este și foarte bun pentru curele de slăbire.

2. Ceai verde

Pe lângă o sumendenie de alți compuși care ajută și la cure de slăbire dar și la multiple afecțiuni ceaiul verde conține și cofeină. Partea bună e că nu în cantitate atât de mare încât să provoace efectele negative descrise în cazul cafelei, dar suficientă încât să te revigoreze.

3. Pătrunjel

Și el inclus tot în categoria plantelor medicinale, are un conținut ridicat de fier și de vitamina C, și ea esențială în combaterea oboselii. Vă spun doar un singur lucru care s-ar putea să vă uimească: din pătrunjel vă luați mai multă vitamina C decât din lămâi, portocale sau varză.

4. Alimentele bogate în proteine și Omega 3

Proteinele îți oferă energie pe o perioadă îndelungată de timp. Adică cele din carne slabă iar toată gama de nuci reprezintă o sursă importantă de Omega 3. Atenție, însă, în cazul acestora din urmă, că sunt adevărate bombe calorice. Deci nu mâncați mai mult de 50 de grame, ca gustare între mese. Peștele oceanic este sursă atât de proteine cât și de acizi grași Omega 3 care cresc nivelul de energie. Concluzia acestui punct: mâncați pește! Somon, ton, sardine etc

5. Carbohidrații complecși

Carbohidrații simpli sunt foarte buni atunci când ai nevoie de un puseu de energie, însă aceasta se eliberează rapid. Cei complecși, pe de altă parte, mențin nivelul de energie ridicat mai mult timp. Carbohidrați complecși conțin dovleceii, morcovii și cartofii. În cazul cartofilor, indicați sunt cei dulci. Și nu! Nu mă refer la cartofi prăjiți. :))

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.