Mai toate femeile au celulită, ca să nu spun toate și să exclud vreun accident genetic pe care nu l-am văzut eu, diferența este de stadiul acesteia și dacă se vede sau nu. Bărbații au testosteron iar ăsta este principalul lor avantaj. Și nu, nu este suficient să fii slabă ca să nu ai celulită. Cu siguranță ați văzut la plajă multe femei, chiar și tinere, slabe dar cu celulită. Asta pentru că celulita se formează ca urmare a unui cumul de factori: sedentarism, metabolism încetinit, schimbări hormonale și, în special, dietă necorespunzătoare.
Soluția este să avem o dietă echilibrată și să facem mișcare. Există, însă, alimente care stimulează procesele inflamatorii din organism, cum este și celulita, și altele care le combat. Iată câte o listă cu top 5 alimente din fiecare categorie:
Lista alimentelor care favorizează celulita
1. Alimente bogate în grăsimi proaste
Și aici includem prăjelile și patiseria. Metabolizarea grăsimile saturate se face cu emanarea de toxine pe care organismul are mari dificultăți să le elimine. Așa că le depune în țesuturile grase, formându-se aspectul atât de inestetic de coajă de portocală.
2. Alimente cu multă sare
Fiindcă produc retenție de apă. Apa este esențială pentru organism dar e necesară o hidratare eficientă, nu retenție de apă în țesuturi. Pe larg, puteți citi AICI despre cum să te hidratezi nu doar să bei apă, în ce cantități și în ce momente ale zilei. Hidratatea este baza nutriției corecte însă, deși pare floare la ureche, produce cele mai mari probleme.
3. Alimente foarte procesate
Fie că vorbim despre mezeluri, diverse creme de brânză, iaurturi cu arome, biscuiței, chipsuri etc conțin cantități mari de sare sau zahăr, grăsimi saturate, conservanți, coloranți etc. Și sunt golite de nutrienți. Vor duce la acumularea de grăsime rezistentă și, în plus, vor spăla pur și simplu vitaminele și mineralele din organism, provocând dezechilibre care se vor traducere prin pofte alimentare și creșterea apetitului, în general.
4. Alcoolul și cafeaua în exces
Afectează sistemul circulator, atât sangvin cât și limfatic, lucru care va duce la formarea stratului rezistent de grăsime care dă aspectul de coajă de portocală. În plus, alcoolul este o sursă uriașă de calorii goale care nu doar că vă vor îngrășa dar vă declanșa și mecanismul descris mai sus de provocare de dezechilibre, deci de pofte și apetit mărit.
5. Alimentele bogate în zahăr rafinat
Aici vorbim despre dulciuri, sucuri dar și alimente din făină albă, care are încărcătură glicemică foarte mare. Zahărul îngrașă nu doar prin aportul caloric. Mecanismul e mai complex și l-a descris profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Zahărul vine și cu 4kcal la fiecare gram dar, pentru a fi arse aceste calorii, organismul are nevoie și de vitamine, magneziu și crom, pe care le va lua din rezervele pe care le are deja și va cere și altele în loc.
Foarte important: îndulcitorii sintetici nu sunt o soluție. Am explicat pe larg AICI de ce și am dat și soluțiile eficiente și sănătoase.
Lista alimentelor care combat celulita
1. Apa
Da, este atât de simplu. Hidratarea este baza funcționării oricărei celule și oricărui proces din organism. Lipsa ei duce la disfuncții, inclusiv la procese inflamatorii, așa cum este și celulita. Bea apă pe tot parcursul zilei, mai multă dacă este foarte cald afară sau dacă ai activitate fizică intensă.
2. Alimentele bogate în grăsimi sănătoase Omega 3
Acizii graşi esenţiali Omega 3 ajută la diminuarea aspectului „coajă de portocală”, reduc procesele inflamatorii şi de oxidante din organism, încetinesc procesul de îmbătrânire. Cele mai la îndemână surse de Omega 3: somon, ton, macrou, sardine, hering dar şi nucile de orice fel şi seminţele. Atenţie, nucile și semnițele sunt bombe calorice, deci trebuie avută grijă la cantități și trebuie mâncate crude sau, eventual, coapte.
3. Fructele roșii
Sunt extrem de bogate în antioxidanți care au proprietatea de a combate procesele de îmbătrânire dar și cele inflamatorii, plus că intensifică arderea grăsimilor și ajută la menținerea elasticității și fermității pielii.
4. Ananasul
Este un fruct minunat, nu degeaba este considerat plantă medicinală. AICI am vorbit pe larg despre proprietățile sale. Conține mulți antioxidanți dar și compuși care stimulează circulația sangvină, cu un rol crucial împotriva proceselor inflamatorii.
5. Ceaiul verde
Prin aportul mare de antioxidanți dar și de catehine, compuși care stimulează procesul de termogeneză al organismului, care se face cu ardere de calorii, stimulează toate procesele din organism, inclusiv pe cele antioxidante dar și de ardere a grăsimilor. Are și multe alte beneficii, pe care le-am descris pe larg AICI.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.