De ce nu reușești să slăbești. 9 motive esențiale

Te chinui să slăbești, ești atent(ă) la ce mănânci, eventual faci și ceva mișcare dar kilogramele se încăpățânează să se țină scai de tine. Soluția nu este să te înfometezi. Ar fi cea mai mare greșeală, cu repercusiuni pe termen lung.

sursa: pinterest.com

Dacă nu vorbim despre o problemă de sănătate, și ar trebui să mergi la doctor ca să te lămurești dacă e cazul și să te tratezi, atunci, cel mai probabil, faci una dintre greșelile de mai jos:

1. Nu te hidratezi cât trebuie

Am început cu hidratarea pentru că este foarte importantă pentru organism fiindcă fiecare celulă are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Deci și procesele metabolice. Asta pe de o parte. În plus, deshidratarea duce la senzație de foame, adică vei confunda setea cu foamea. Ți se poate părea ciudat dar așa este. Pentru a fi sigur(ă), soluția este ca atunci când ți-e foame să bei niște apă apoi să aștepți măcar jumătate de oră. Dacă în continuare îți este foame, abia atunci mănânci.

Pe de altă parte, dacă bei apă vei mânca mai puțin, măcar și pentru că-ți ocupă spațiu în stomac. Deci numai avantaje. 🙂

2. Mănânci sănătos dar prea mult

Multe alimente sănătoase au aport caloric foarte mare. De exemplu toată gama de nuci. Sunt surse nemaipomenite de grăsimi sănătoase și trebuie neapărat să-i asigur organismului o cantitate suficientă de grăsimi dar sunt, în același timp, bombe calorice. 100 de grame de migdale sau de alune au aproape 700 de calorii!! La fel și avocado. Foarte sănătos dar un singur fruct are în jur de 200 de calorii.

Insist: este important să le mănânci dar măsura este cheia în toate.

3. Nu mănânci când și cum trebuie

Un regim alimentar organizat este, de asemenea, esențial atunci când vrei să slăbești. Chiar dacă ți se pare mult, trebuie să mănânci 3 mese principale și 2 gustări. Adică să mănânci porții mici și dese. În primul rând, asta te va ajuta să nu te îndopi și să nu mănânci mai mult decât ai nevoie. Mai ales la cină.

Micul dejun este obligatoriu și trebuie să fie cea mai consistentă masă a zilei. Cea mai mare greșeală este să-l sari. Din același motiv pentru care greșit este și să nu-ți alimentezi organismul atunci când are nevoie. Explicația este simplă: dă-i corpului calorii atunci când are nevoie de ele, când are activitate. Atunci vei mânca și el le va consuma, le va folosi pentru dezvoltarea masei musculare care consumă, la rândul ei, mai multe calorii. Altfel, dacă organismul nu are combustibil, la efort va arde… masă musculară nu grăsimi. Plus că va intra în regim de avarie și se va apuca să-și facă rezerve. Ai ghicit! Sub formă de grăsime.

Plus că un program de masă bine organizat, combinat cu o nutriție sănătoasă și ceva mișcare, va duce la intensificarea proceselor metabolice.

4. Strici mâncărurile sănătoase

Bucătăria modernă este plină de obiceiuri nesănătoase. Cum ar fi toppingurile și dressingurile. Dacă, de exemplu, o salată o inunzi cu un dressing de brânză franțuzească, să zicem, sau maioneză, eventual îi mai adaugi și crutoane, ai obținut sute de calorii. S-a dus naibii ideea de sălățică ușoară și cu puține calorii.

De asemenea, 100 de grame de cartofi, de exemplu, copți sau fierți au în jur de 80 de calorii, prăjiți au 400! Cam asta este diferența.

5. Consumi alimente dietetice dar care sunt nesănătoase

Alimentele dietetice, și includ aici și băuturile sau înlocuitorii sintetici pentru zahăr, sunt una dintre cele mai mari capcane. În primul rând pentru că cele mai multe conțin mulți aditivi alimentari foarte nocivi și care duc, până la urmă, la creșterea în greutate, iar, pe de altă parte fiindcă, în majoritatea cazurilor, aceste produse nu țin de foame și ajungi, de fapt, să mănânci mai mult.

Cât despre zahăr, am vorbit AICI despre efectele sale nocive, înlocuitorii sănătoși și de ce te îngrașă cei sintetici.

6. Nu iei în calcul băuturile

Băuturile au calorii deci trebuie să le iei în calcul ca pe orice alt aliment. Nu mai vorbim despre sucurile îmbuteliate care mai vin și cu tot felul de aditivi sintetici. Alcoolul, de asemenea, îngrașă. Un articol separat pe temă, despre fiecare tip de băutură în parte, cum și în ce cantitate poate fi consumată, găsiți AICI.

7. Nu faci suficientă mișcare

Mișcarea este foarte importantă. O dată pentru că arde calorii, apoi pentru că ajută la intensificarea proceselor metabolice. Depinde, însă, și câtă mișcare faci. E adevărat că oricâtă mișcare e bună decât deloc, dar o plimbare de 15 minute pe zi nu va face minuni, trebuie să fii conștient(ă) de asta.

8. Nu faci antrenamentele potrivite

Dacă totuși te miști, mai contează și ce fel de antrenamente faci. E adevărat că, pentru slăbit, ai nevoie de exerciții de tip cardio, adică alergare, bicicletă, sărit coarda, urcat scări etc, dar foarte importante sunt și exercițiile funcționale cu propria greutate, adăugarea de greutăți pentru a mări intensitatea sau antrenamentele de tip HIIT. Acestea vor stimula metabolismul și vor duce la creșterea masei musculare care, așa cum am mai spus de nenumărate ori, consumă mai mult.

9. Nu te odihnești suficient

Am vorbit și cu alte ocazii despre importanța odihnei, mai ales atunci când vrei să slăbești. Organismul are nevoie să se refacă iar orice privațiune îl va băga în starea de autoapărare. Adică își va încetini toate procesele și se va apuca să-și facă provizii. Plus că oboseala se traduce printr-o poftă mărită de mâncare dar și dezechilibre hormonale cu același efect.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.