Cea mai răspândită afecțiune pe care lumea nu o ia în seamă dar cu urmări grave asupra sănătății. Lista semenelor

Din păcate, alimentația modernă a dus la generalizarea unei probleme care nu este luată mai deloc în seamă dar care apoi vine cu urmări grave asupra sănătății. Și mă refer aici la deficitul de fier. Fierul este un element foarte important pentru organism. Lipsa lui reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale anemiei. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, acea parte a globulelor roșii responsabilă cu transportul oxigenului la fiecare celulă. Fără oxigen, apar multe probleme de sănătate dar, în special, dificultăți în cazul operațiilor.

sursa: squarespace.com

Există două tipuri de fier în dietă: fierul hem, pe care îl luăm din carne roșie, pește și porc, și fierul non-hem, provenit din fructe, verdețuri și anumite cereale. Fierul hem este absorbit mai ușor de către organsim și folosit mai eficient. Necesarul zilnic de fier este de 8-18 mg pentru femei și 8-11 mg pentru bărbați, pentru că femeile mai pierd din fier în perioada ciclului menstrual.

10 semne că ai deficit de fier

– oboseală

– dificultate de concentrare

– dureri musculare

– apatie

– unghii fragile

– paloare

– urină colorată, cu tentă rozalie

– îmbolnăviri frecvente, în special afecțiuni respiratorii

– dificultate la efort

– probleme de respirație, pierderea suflului când urcați scări etc.

Top 15 alimente bogate în fier

– carne de pui

– ficat

– carne de porc

– carne de vită

– ouă

– scoici

– creveți

– spanac

– broccoli

– fasole uscată

– cartofi cu tot cu coajă

– stafide

– caise uscate

– pepene verde

– cereale integrale

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.