Din minunile naturii: alimentul bombă de vitamine și minerale

Alimentația este extrem de importantă pentru starea de sănătate a organismului. Înainte de apariția medicinei, e adevărat că omul nu trăia la fel de mult dar nici nu mureau toți la naștere, dovadă că am ajuns noi să existăm astăzi. Și vine întrebarea? Cum reușeau să supraviețuiască fără vaccinuri, medicamente, operații, injecții sau suplimente nutritive? Destul de greu, e adevărat. Răspunsul logic e că luau totul din natură pentru că Dumnezeu ne-a lăsat peste tot în jur alimente pline de vitamine și minerale de care corpul nostru are nevoie pentru a-și întări sistemul imunitar, adică acela care ne apără de boli.

Desigur că nu spun că trebuie să renunțăm la minunile medicinei moderne și să ne întoarcem la trăit în peșteri, vânătoare și mâncat frunze și licheni. Zic doar că, dacă mâncăm corect, ne ajutăm corpul să lupte mai eficient cu factorii care-l atacă. Eu una prefer să am cât mai puțin de-a face cu doctorii, chiar dacă mulți sunt oameni minunați. :))

sursa: rebeldietitian.us

Printre alimentele care reprezintă adevărate bombe de vitamine și minerale, deci de sănătate pentru organism, se numără și morcovii, datorită aportului important de vitaminele B1, B2, B6, C, K, fier, potasiu, calciu dar și alte elemente cu efecte benefice pentru organism.

6 beneficii extraordinare ale morcovilor

1. Îmbunătățesc vederea

Morcovii conțin o cantitate mare de beta-caroten, substanță folosită de ficat în procesul de producere a vitaminei A care este folosită de retină pentru sintetizarea pigmetului responsabil cu vederea nocturnă.

Tot datorită carotenului, morcovii sunt esențiali în alimentația bătrânilor, combătând cataracta, dar și a copiilor fiindcă ajută la dezvoltarea normală a vederii.

2. Reduc riscul de boli cardiovasculare

Morcovii ajută la reglarea colesterolului rău, fibrele reglează excesul de lipide din sânge iar potasiul reglează nivelul de sodiu și a tensiunii arteriale. Toate acestea fiind printre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare.

3. Mențin pielea fermă și tânără

Beta-carotenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți iar, așa cum v-am mai spus, îmbătrânirea este rezultatul proceselor de oxidare din organism, plus că este folosit de ficat la sintetizarea vitaminei A, despre care cu siguranță ați mai auzit că este foarte importantă pentru frumusețea pielii.

Morcovii sunt unii dintre cei mai eficienți detoxifianți naturali, acumularea de toxine fiind printre principalele cauze ale problemelor dermatologice, inclusiv acneea. De asemenea, ajută la egalizarea pigmetării pielii, atunci când această problemă există, și la hidratatea acesteia.

4. Fac dantura frumoasă

Morcovii acționează ca un abraziv natural asupra dinților, stimulează secreția de salivă, luptă cu patogenii responsabili de apariția cariilor iar vitamina C este folosită de corp pentru menținerea sănătății țesuturilor dinților, gingiilor și conjunctivei.

5. Extraordinari în cura de slăbire

O dată pentru că au aport caloric redus, doar 41 de kcal la suta de grame, dar nutritiv uriaș, lucru care ajută la combaterea carențelor din organism, despre care v-am explicat pe larg în ce fel duc la creșterea apetitului și apariția poftelor pentru diverse gusturi.

În plus, prin proprietățile sale de detoxifianți foarte eficienți, mențin sănătatea colonului și reglarea tractului digestiv. De asemenea, sunt foarte sățioși.

6. Antiseptic natural

Calitate care face morcovul foarte bun în combaterea infecțiilor.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.