Care sunt carbohidrații care te ajută să slăbești și care nu trebuie să lipsească din alimentație

De când cu nebunia dietelor și a nutriției sănătoase ați auzit cu siguranță de carbohidrați. Este denumirea pretențioasă pentru glucide, despre care toți am învățat în școală. Deja lucrurile par mai puțin complicate, nu? Exact ca-n cazul celorlalte elemente, proteine adică aminoacizi și lipide adică grăsimi, există carbohidrați buni și carbohidrați răi dar cu siguranță aveți nevoie de ei în alimentația voastră. Pentru că reprezintă principala sursă de energie pentru organism.

sursa: pinterest.com

Cei răi sunt cei simpli, adică zahăr rafinat. Fiind molecule mici, sunt foarte rapid metabolizați de organism și energia se eliberează foarte rapid. Și se epuizează la fel de repede. Pe lângă faptul că te îngrași dacă nu consumi caloriile respective, profesorul Mencinicopschi spune că, imediat ce s-a epuizat această energie, apare din nou nevoia de a mânca dulce ceea ce face pancreasul să producă mai multă insulină. Asta duce la oscilații ale glicemiei, apoi la rezistență la insulină și, într-un final, la diabet. Deci nu e bine! Sursele de carbohidrați răi sunt prăjiturile, biscuiții, ciocolată, dulciuri în general și băuturi carbogazoase.

Cei buni, pe de altă parte, sunt carbohidrații complecși. Moleculele sunt mai mari deci și organismul le procesează mai greu iar energia se eliberează treptat. Pe lângă faptul că vei avea energie mai mult timp pentru activitățile tale, tot doctor Menci ne spune că se evită, astfel, șocurile insulinice și variațiile glicemice bruște. Carbohidrații complecși provin din fructe, legume și cereale integrale.

De ce nu trebuie eliminați carbohidrații din dietă

Tot profesorul Gheorghe Mencinicopschi zice, iar eu îl cred, că o dietă fără carbohidrați duce la constipație, modificări bruște de dispoziție, stări depresive chiar, amețeli, dureri de cap și de stomac, ba chiar crește riscul bolilor cardiovasculare.

În plus, fibrele sunt tot carbohidrați complecși care influențează major digestia și contribuie la asimilarea grăsimilor scăzând, astfel, și nivelul colesterolului.

Surse de carbohidrați buni – Listă de alimente
  • năut (și sub formă de humus)
  • orez brun sau basmati
  • paste integrale
  • pâine/lipie/cereale integrale
  • hrișcă
  • cartofi noi/dulci (nu prăjiți :))
  • fasole
  • fulgi de ovăz
  • mere
  • fructe de pădure
De ce nu trebuie amestecați carbohidrații cu proteinele

Ai auzit asta de o mie de ori, fie că te-a preocupat nutriția sau nu, dar e foarte probabil să nu știi de ce. Explicația este că în combinație cu proteinele (carne, pește, ouă, brânză) carbohidrații (cartofi, paste, pâine, cereale, dulciuri) nu mai sunt asimilați ci intră în fermentație și apare balonarea. Asta și pentru că ei, carbohidrații, au perioada de digestie mai scurtă. Digestia se va îngreuna iar substanțele nutritive vor fi absorbite în cantitate mai mică sau deloc, explică tot doctor Menci. Legumele verzi sunt singurele pe care le puteți asocia cu orice.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.