Nu există zi în care să nu dau peste un articol care vorbește despre influența alimentației asupra cancerului, fie că este vorba despre prevenire sau chiar despre vindecarea acestei maladii. În niciun caz nu mi-am propus astăzi să discut despre ceea ce generic numim cancer și de ce aceasta este o denumire trivială, fiindcă acest blog nu este un tratat de medicină. Nu am studiile necesare așa că nu exprim aici opinii profesionale ci unele personale, bazate pe raționamente logice și concluziile pe care le-am tras în urma unor documentări zic eu aprofundată.
Când vine vorba despre nutriție, inclusiv specialiști pe care îi respect i-am auzit vorbind despre cum un aliment sau altul este cancerigen sau că previne apariția cancerului. Voi vorbi despre asta dar și despre tot felul de soluții naturiste sau neconveționale pentru vindecare. Să le luăm pe rând.
1. Alimentele care previn cancerul
Problema cu această gamă de maladii este că nu s-a descoperit încă ce anume declanșează apariția celulelor canceroase. Dacă savanții ar fi reușit asta, atunci am fi avut și antidot.
Tratamentele actuale se bazează pe omorârea celulelor canceroase și speranța că se poate limita răspândirea acestora și reapariția, în cazul fericit în care se reușește eliminarea completă a lor.
Așadar, în mod logic, dacă nu știi cu siguranță ce anume declanșează ceva, nu ai cum să știi cum să acționezi pentru a preveni apariția factorului declanșator.
Există, în acest moment, multe opinii cu privire la ce declanșează apariția celulelor canceroase. Nu există, însă, nici o opinie unanimă și nici o demonstrație de necontestat pentru vreuna dintre ele.
De asta, absolut niciodată nu am enumerat printre beneficiile unui aliment capacitatea de a reduce riscul de apariție a cancerului și nici nu o voi face.
2. Soluțiile neconvenționale sau tratamentele naturiste împotriva cancerului
Din motivele enumerate mai sus și în aceeași logică nu cred nici în acestea. Desigur că există o întreagă dezbatere, foarte încinsă și pasională, în care se dau exemple de însănătoșiri spectaculoase și diverse studii, mai mult sau mai puțin obscure, care spun că ar demonstra că ai mai multe șanse de a supraviețui dacă nu apelezi la terapiile clasice, oncologice ci la alte soluții miraculoase sau chiar să te bazezi pe capacitatea organismului de autovindecare.
Desigur că organismul are sistemul său de apărare, sistemul imunitar, și nu exclud minunile acestuia dar, după cum le e și numele, dacă există, ele sunt excepții. Așa că eu, dacă aș fi în situația respectivă, nu mi-aș asuma riscul. Aș face chimioterapie, radioterapie, operație. Orice mi-ar recomanda medicul oncolog.
Desigur că înțeleg disperarea celui aflat în situația respectivă care ar încerca absolut orice ca să se salveze. Dar renunțarea la terapiile prescrise de oncologi mi se pare o greșeală fatală.
3. Alimentele sau viciile cancerigene
Premisa principală este aceeași așa că o reiterez: NU se cunoaște cu certitudine ce anume declanșează generarea de celule cancerigene. Așadar, aceeași logică spune că nici nu se poate spune cu certitudine că ceva este cancerigen. S-au identificat factori care pot crește riscul, asta da, factori care sunt nocivi din multe puncte de vedere petru organism. Deci nu încerc aici să vă spun, de exemplu: fumați fără grijă că nu există niciun risc să faceți cancer pulmonar. Vă spun doar că există persoane care n-au fumat niciodată în viața lor și au făcut acest tip de cancer. Am chiar în familie un asemenea exemplu și am și exemplu de om care a fumat până a murit la 93 de ani liniștit în patul lui.
Ca să nu fiu înțeleasă greșit: vă îndemn să aveți grijă de sănătatea voastră și să eliminați orice s-a dovedit a fi nociv. Dar sunt și realistă și vă mai spun că asta nu e o garanție.
Închei prin a vă spune că sunt o persoană care are în familie o rată mare de incidență de cancer. Credeți-mă, detaliile v-ar speria. Nu vreau să impresionez pe nimeni. Am făcut această mențiune doar ca argument că mă preocupă subiectul. Chiar foarte tare.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.