Faptul că unele persoane au metabolism lent, adică arderi mai puțin intense, nu este o poveste. Este cât se poate de adevărat. Există o mulțime de factori care încetinesc metabolismul, de la unii genetici, vârstă, lipsă de mișcare sau de ordin alimentar.
Cea mai mare greșeală, însă, atunci când vrei să slăbești, este să te înfometezi. Subnutrirea va băga organismul în stare de avarie și arderile se vor încetini pentru că acesta va face orice ca să se protejeze. Plus că va începe să consume din ce are pentru a suplini deficitul de calorii și, din păcate, va alege masa musculară. Din moment ce aceasta consumă o cantitate mai mare de calorii, scăderea ei va duce și la încetinirea metabolismului. Și, ca tacâmul să fie complet, când vei mări iar aportul de calorii, organismul le va folosi nu pentru a crește la loc masa musculară pierdută ci pentru a le depozita sub formă de grăsime.
Cea mai bună metodă de intensificare a arderilor este o nutriție echilibrată și sănătoasă, cu 3 mese pe zi și 2 gustări, combinată cu mișcare. Primul lucru pe care-l puteți face, însă, pentru a vă stimula procesele metabolice, este de a consuma următoarele alimente:
1. Ceai verde
Ceaiul verde este o sursă importantă de antioxidanți dar și de catehine, despre care există mai multe studii că stimulează procesele metabolice. De asemenea, polifenolii stimulează termogeneza organismului (procesul de generare de căldură), lucru care se face cu un consum suplimentar de calorii.
2. Alimente cu grăsimi bune
Grăsimile saturate și grăsimile trans încetinesc rata metabolică și duc la rezistență la insulină. Mai multe detalii despre grăsimi și care sunt alimentele pe care le puteți mânca și pe care nu aflați AICI.
3. Fructe și legume organice
Adică cele crescute fără pesticide. Alimentele procesate și cele non-organice conțin chimicale care pot interfera cu procesele metabolice.
4. Ardei iuți
Măresc procesul de termogeneză al organismului despre care am explicat că se traduce într-un consum mai mare de calorii. Intensifică procesele metabolice și induc senzația de sațietate.
5. Cafea
Băută cu măsură, cafeaua și alte băuturi care conțin cofeină intensifică metabolismul prin stimularea sistemului nervos central. Atenție, însă, excesul produce efectul contrar.
6. Alimente bogate în proteine
Organismul depune un efort mai mare pentru descompunerea proteinelor deci consumă mai multă energie iar rata de absorbție a nutrienților e mai mare. Ele, însă, trebuie să provină din surse sănătoase. Găsiți AICI lista alimentelor pe categorii: glucide, lipide, proteine.
7. Fasole
Conține o cantitate mare de fibre solubile care ajută tranzitul intestinal și reduc nivelul colesterolului rău. În plus, are multă vitamina Bm esențială pentru procesele metabolice.
8. Alimente bogate în fier
Fierul este mineralul-cheie pentru transportarea oxigenului spre țesuturi. Alimente bogate în fier: scoici, stridii, midii, semințe de dovleac, carne de miel sau de vită, linte.
9. Alimente bogate în magneziu
Numeroase studii arată că magneziul este folosit în aproximativ 300 de reacții biochimice ale organismului, în special în cele din funcționarea inimii, mușchilor și sistemului nervos. Așadar, un aport ridicat de magneziu va intensifica și arderile. Îl luați din legume verzi precum spanac, boabe de soia sau spanac.
10. Alimente bogate în fibre
Adică legume și produse din cereale integrale. Fibrele favorizează tranzitul intestinal deci stimulează procesele metabolice.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.