Am mai zis și în articolele legate de metabolismul leneș și stimularea acestuia că cea mai proastă idee pentru a slăbi mi se pare înfometarea. Sau să mănânci de puține ori pe zi, în ideea că astfel îți vei menține silueta. Total greșit. Nu vei reuși să obții decât încetinirea proceselor metabolice și deficiențe de nutrienți care vor duce la apetit exagerat, pofte pentru diverse gusturi, îngrășat în zonele problemă, deci și abdomen, ceea ce înseamnă grăsime și în jurul organelor și, în final, la probleme de sănătate.
Cea mai bună și sănătoasă metodă de a slăbi, cu rezultate de durată, este organizarea programului de mese și curățarea dietei.
Primul pas este să începi să mănânci puțin și des, ideal de 5 ori pe zi, 3 mese principale și 2 gustări, și să bei multă apă între ele. Vei mânca mai puțin per total, organismul va avea timp să consume ce-i dai plus că metabolismul va începe să se regleze.
A doua cheie este să mănânci fiecare tip de aliment în momentele potrivite din zi. Poate părea complicat dar nu este. Vă veți obișnui repede. Iată, așadar, formula generală pentru fiecare masă din zi.
Dimineața
Este momentul în care îți poți satisface poftele, fiindcă urmează să ai activitate intensă, vei avea pe ce să consumi energia și oricum corpul are nevoie să fie alimentat. Poți, așadar, să mănânci fără stres inclusiv dulciuri. Este momentul prielnic pentru carbohidrați, de preferat să fie din făină integrală. Carbohidrații sunt surse de energie mare, rapidă dar care ține destul de puțin. Așa că e bine să fie consumați înaintea unei activități fizice intense, altfel aportul caloric se va transforma în depozite de grăsime.
Poți, de asemenea, ca micul dejun să fie reprezentat de o masă din fructe.
Cina
Trebuie să fie cea mai ușoară masă tocmai fiindcă urmează să te odihnești. E bine să fie luată cam cu 4 ore înainte de culcare și ideal este să fie formată din proteine, fiindcă sunt descompuse mai greu de organism ceea ce-l face să depună mai mult efort și să intensifice arderile metabolice. Mai simplu, ideal e să mâncați carne slabă sau pește, cu o garnitură de legume și salată.
Prânzul
Restricții nu prea sunt nici în privința acestei mese așa că o puteți adapta în funcție de intensitatea activităților pe care le aveți. Puteți alege carbohidrați dacă sunteți mai activi și aveți nevoie de energie sau proteine dacă vreți să vă țină mai mult și să vă stimulați metabolismul. Acesta este și momentul ideal pentru supe, creme sau ciorbe.
Gustările
Gustările pot fi reprezentate de fructe sau chiar de prăjituri, în special în prima parte a zilei, sau de toată gama de nuci, gen alune, migdale, cajou etc. Desigur că puteți mânca și lactate, proteine sau chiar și carbohidrați, aceștia din urmă, însă, în prima parte a zilei.
Foarte important, însă, este să respectați la fiecare masă regulile de combinare de alimente, pe care le găsiți AICI.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.