Primii pași dacă vrei să slăbești dar nu poți să ții cură

Ți-ai dori să slăbești dar nu ești pregătit(ă) încă moral pentru o cură de slăbire sau, ceea ce ar trebui de fapt să faci, să-ți cureți dieta și să te apuci de mișcare. Nu e chiar o tragedie. Nu e ușor să-ți schimbi total stilul de viață. Ce poți, însă, să faci este să faci câteva schimbări simple care să te ajute să faci apoi pasul cel mare spre o dietă echilibrată și mai sănătoasă.

sursa: pinterest.com

Ce spun, de fapt, este că poți începe cu pași mici, schimbări minore pe care aproape că nici nu le vei sesiza dar ale căror efecte asupra siluetei și sănătății tale vor fi uriașe. Iata 5:

1. Hidratează-te eficient

Este extraordinar de important pentru sănătate, indiferent dacă ești slab(ă) sau nu. Așa cum am mai explicat de o mie de ori, hidratarea este esențială pentru organism fiindcă absolut fiecare celulă are nevoie de apă pentru a funcționa eficient.

Începe prin a bea o cană cu apă imediat după ce te-ai trezit, pe stomacul gol, apoi mănâncă după jumătate de oră.

Apoi, pe parcursul zilei, bea apă constant câte puțin. Inclusiv când ți se face foame, bea mai întâi apă apoi așteptă o jumătate de oră. E foarte probabil nici să nu mai simți nevoia să mănânci fiindcă, de foarte multe ori, confundăm, de fapt, setea cu foamea. Oricum, și dacă îți mai e foame, vei vedea că vei mânca mai puțin.

2. Mănâncă dimineața

Dacă nu faci deja asta e cazul să începi. Știu că la început îți va fi mai greu, am trecut și eu prin asta. Ani de zile săream peste micul dejun și aveam senzația că nici nu pot mânca dimineața sau că-mi va fi mai foame pe tot parcursul zilei.

E o senzație falsă. Singurul efect va fi doar că, pe parcursul zilei, nu vei avea energie pentru nimic iar, când vei mânca, organismul fiind deja în stare de alertă fiindcă n-a fost alimentat când avea nevoie, va folosi ce-i dai pentru a-și face depozite sub formă de grăsime. Și va prefera abdomenul și zonele specifice pentru celulită.

3. Mănâncă un singur fel de mâncare la o masă

Mănâncă puțin și des, cam la 2 ore distanță și un singur fel de mâncare. Astfel, îți vei ușura digestia și vei evita, fără să te concentrezi, combinațiile alimentare care îngrașă.

Efectul va fi uriaș mai ales în cazul desertului. Una dintre cele mai mari greșeli ale nutriției moderne este mâncatul desertului la finalul mesei. Fă din desert o masă separată, la distanță de 2 ore de oricare alta și, de preferat, mănâncă-l în prima parte a zilei când ai activitate mai intensă și organismul are pe ce să consume caloriile respective.

4. Mănâncă fructele separat

Ca masă separată, la distanță de 2 ore față de celelalte și, de preferat, în prima parte a zilei. Fructele conțin fructoză, adică zahăr, plus că majoritatea îngreunează digestia.

5. Mănâncă încet și pune-ți puțin în farfurie

Este cunoscut deja faptul că durează până când senzația de sațietate ajunge la creier deci mâncatul pe îndelete te va ajuta să te alimentezi fix cu atât cât are nevoie organismul, nu în plus fiindcă nu ți-ai dat seama când să te oprești. Plus că e esențial pentru digestie să mesteci foarte bine alimentele și să se amestece cu salivă.

Pe de altă parte, mulți avem o condiționare inconștientă din copilărie să terminăm tot din farfurie. Așa că pune-ți porții mici. Dacă nu te-ai săturat, poți oricând să-ți mai iei.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.