Da, există metabolism lent, nu este doar o scuză mult prea invocată pentru cei prea leneși să se miște sau care nu pot ține o cură de slăbire. La fel de adevărat este că arderile, ca mai toate procesele din organism, se încetinesc odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, metabolismul ține mult și de factorii genetici, unele persoane pur și simplu sunt mai norocoase. 🙂
Dar, de foarte multe ori, stilul de viață este cel care determină încetinirea proceselor metabolice pentru că e un răspuns de apărare al organismului față de dezechilibre.
Există greșeli pe care le facem în stilul nostru de viață care au ca rezultat încetinirea arderilor dar există și soluții pentru intensificarea lor. Vă spun mai întâi greșelile și apoi, desigur, și soluțiile. 🙂
6 factori care încetinesc metabolismul
1. Stresul
Există persoane care, în condiții de stres, se îngrașă, chiar dacă nu mănâncă mai mult. Explicația științifică ar fi că acesta este corelat cu eliberarea de cortizol, hormon aflat în strânsă legătură cu procesele metabolice. Primul lucru pe care-l puteți face este să încercați să eliminați factorii de stres. Știu, e simplu de zis. 🙂
2. Hormonii
Dezechilibrele hormonale pot fi cauza metabolismului lent, în special a testosteronului, al cărui nivel oricum scade odată cu înaintarea în vârstă. Despre cortizol am vorbit la punctul anterior iar disfuncțiile glandei tiroide, de asemenea, au influență asupra arderilor.
3. Lipsa de somn
Am spus de nenumărate ori în articole anterioare că somnul este esențial pentru un adult sănătos și cu atât mai mult dacă vrei să slăbești. Privat de somn, și mă refer la somn de calitate, organismul intră în stare de avarie și începe să-și ia măsuri. Plus că lipsa odihnei crește rezistența la insulină,aceasta fiind una dintre cauzele obezității.
4. Dieta dezechilibrată sau curele drastice de slăbire
O dietă bogată în grăsimi nesănătoase, deshidratarea sau curele drastice de slăbire, toate duc la încetinirea proceselor metabolice.
5. Diverse boli sau medicații
Este vorba despre disfuncții ale glandei tiroide, despre care am mai vorbit mai sus, și despre boli metabolice. Iar aici vă poate ajuta doar doctorul. În plus, multe medicamente antidepresive au ca efect încetinirea proceselor metabolice. De asta este foarte important să nu luați niciun medicament decât dacă este prescris de medic.
6. Lipsa de mișcare
Înainte, însă, de a da vina pe oricare dintre factorii de mai sus, trebuie să vă faceți o autoevaluare sinceră a stilului de viață, dacă nu cumva vă îndopați și nu faceți deloc mișcare. Lipsa mișcării în sine duce la încetinirea arderilor dar ea vine și cu scădere a masei musculare. Masa musculară consumă mai multă energie. Asta e clar. Lipsa ei e logic la ce duce.
Ce trebuie să faci
1. Bea mai multă apă
Este primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci. Absolut fiecare celulă a corpului tău are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Înveţi asta încă din şcoală, la anatomie. Cumva, însă, pe traseu, uităm asta şi ajungem să nu mai facem nici acest lucru elementar pentru sănătatea noastră.
Şi nu, cafeaua sau sucurile nu se pun. 🙂 Trebuie să beţi apă şi ceaiuri. Pe tot parcursul zilei, în permanenţă, puţin câte puţin. Efectele le veţi observa imediat: veţi mânca mai puţin, pielea va arăta mai bine.
2. Fă-ţi program regulat de mese
Trebuie să-ţi alimentezi organismul constant, să nu mănânci pe fond de foame teribilă pentru că vei ajunge să te îndopi şi să o faci în funcţie de nivelul de activitate pe care-l ai. Este extrem de logic totul, nu e fizică atomică. Organismul tău se va simţi din nou în siguranţă şi va avea curaj să tureze şi el motoarele. 🙂
Planul e simplu: mănânci de 5 ori pe zi, adică 3 mese principale şi două gustări. Ţi le organizezi cam la 2-3 ore distanţă una de alta astfel încât ultima dată să mănânci cam cu 4 ore înainte de culcare.
Mănânci NEAPĂRAT dimineaţa şi asta trebuie să fie şi cea mai consistentă masă. Şi, evident, cina trebuie să fie cea mai uşoară.
Carbohidraţii şi fructele se mănâncă în prima parte a zilei, atunci când ai activitate intensă şi deci consum mare de energie pentru că aceştia sunt surse aproape instantanee de energie dar care trebuie consumată repede. Altfel se transformă în depozite de grăsime.
Fructele nu trebuie mâncate seara pentru că te balonează şi-ţi îngreunează digestia.
Seara e bine să mănânci proteine din carne slabă, pentru că organismul depune mai mult efort ca să le descompună deci va consuma energie pentru acest proces. Şi, desigur, liber la legume proaspete.
3. Ce şi cum mănânci
Acum că am stabilit când mănânci şi am enumerat regulile de bază, este important şi ce punem în aceste mese. Alimentele permise le găsiţi AICI şi este important să respectaţi regulile de combinare, pe care le găsiţi AICI. Asta e poate mai important decât ce mâncaţi.
Plus, introduceti cât mai des în mesele voastre alimentele care stimulează arderile metabolice. Găsiți o listă AICI.
4. Apucă-te de făcut mişcare
Măcar de chestii elementare cum ar fi să mergi mai mult pe jos, să urci pe scări nu cu liftul, să te ridici de la birou o dată la 15 minute să faci câţiva paşi, să te plimbi în timp ce vorbeşti la telefon, să parchezi mai departe la mall nu în buza intrării etc.
Bine ar fi, însă, să nu te oprești aici și să te apuci de făcut mișcare. Pe de o parte, cu exerciții de tip cardio, adică alergat, urcat scările în ritm alert, sărit coarda sau, dacă nu vrei să ieşi din casă, ai mai jos un exemplu de antrenament pentru care nici nu trebuie să părăseşti sufrageria.
Apoi, antrenamentele cu greutăţi sunt foarte eficiente pentru creşterea masei musculare. Masa musculară consumă mai multă energie deci acest tip de exerciţii sunt foarte eficiente şi pentru stimularea metabolismului. Poţi începe prin a adapta exerciţiile pe care le găseşti pe canalul meu de YouTube prin a adăuga, la executarea lor, gantere, greutăţi cu nisip pentru picioare, exerciţiile pentru fund să le faceţi cu Kettlebell.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.