Apa poate să facă și rău. Cum și când să o bei ca să slăbești și să fii sănătos

Apa este esențială pentru organism. Am mai spus-o și o repet fiindcă așa este. Absolut fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. În consecință, toate procesele, inclusiv cele metabolice, sunt afectate de lipsa ei. Deci și sănătatea și aspectul fizic.

sursa: s.eatthis-cdn.com

Fiind atât de importantă, asigurarea hidratării corespunzătoare va veni imediat și cu schimbări, în bine desigur. Dar, așa cum spune profesorul Mencinicopschi, pe care îl citez des fiindcă am mare încredere în expertiza sa, să bei nu este egal cu a te hidrata. Ideea, pe scurt, este că, dacă reușești să bei cantitatea potrivită, în modul potrivit dar, mai ales, în momentele potrivite, deja 70% dintre problemele tale privind silueta și sănătatea, în legătură cu nutriția desigur, deja au dispărut.

Câtă apă trebuie să bei?

30 de ml/kg corp, la adulți. Mai multă, desigur, în condiții de activitate fizică intensă sau temperaturi ridicate. Dar merge și deja consacrata regulă de 2-2,5 litri de apă pe zi. De ce e esențială hidratarea? Pentru că fiecare celulă a corpului are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Dacă vorbiți cu un medic, veți rămâne surprinși cât de multe probleme de sănătate au ca parte din cauzalitate lipsa de hidratare.

Cum se bea corect apa?

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, care a scris și o carte dedicată pe temă, spune că apa nu se bea, se mănâncă. În sensul că nu trebuie “dată peste cap” ci băută cu înghițituri mici și plimbată prin gură pentru a se amesteca bine cu saliva.

Cele 5 momente-cheie din zi când trebuie să bem apă

1. O cană de apă, dimineața

Imediat după ce v-ați trezit și cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a lua micul dejun. Eu beau o cană de 400 ml de apă la temperatura camerei. Este important pentru că, în mod uzual, corpul este deshidratat după somn. Dacă ai dormit 8 ore, înseamnă că nu ai băut lichide timp de 8 ore, logic. Specialiștii mai spun că acest obicei ajută la sănătatea colonului, reglează digestia și îmbunătățește capacitatea organismului de a asimila nutrienți.

2. Un pahar cu apă cu jumătate de oră înainte de masă

În primul rând, ajută digestia. Apoi, am mai spus asta, te ajută să-ți dai seama dacă ți-e într-adevăr foame sau îți este sete pentru că avem tendința de a le confunda, oricât de incredibil ar părea. Și, ca ultim efect, vei mânca mai puțin pentru că deja te vei simți mai plin(ă). Iarăși, nu vă împiedicați în cantitate. Nu trebuie neapărat să fie un singur pahar, pot fi mai multe.

3. Un pahar cu apă la o oră după masă

Asta e o regulă foarte importantă: nu se bea apă în timpul mesei! Știu, am fost obișnuiți de mici să stăm cu apa lângă noi în timp ce mâncăm. O categorie largă de nutriționiști spun că acest obicei afectează digestia.

Un pahar de apă la o oră după masă, însă, va înlesni absorbția nutrienților, previne constipația și va ajuta fibrele să pătrundă mai ușor în sistemul digestiv.

4. Un pahar cu apă înainte de a face baie

Va avea efectul scăderii tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sânge.

5. Un pahar cu apă înainte de culcare

Cum spuneam la primul punct, în timpul nopții intervine deshidratarea iar un pahar de apă înainte de culcare va reduce acest efect. Se micșorează, astfel, riscul de accidente vasculare și infarct, acesta din urmă producându-se foarte frecvent dimineața tocmai din cauza îngroșării sângelui ca urmare a deshidratării.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.