Topul alimentelor sănătoase care îngrașă

Multă lume asociază mâncatul sănătos cu slăbitul ceea ce este o mare greșeală. Și alimentele sănătoase au calorii, unele chiar foarte multe, deci pot îngrășa, diferența fiind că nu este la fel de mare riscul apariției celulitei vizibile și a colăceilor în jurul taliei.

O primă problemă este asocierea nepotrivită de alimente. De asta trebuie să țineți cont indiferent ce mâncați. Pentru că asocierea anumitor alimente duce la îngreunarea digestiei și declanșarea anumitor reacții, chiar dacă ele, luate separat, nu îngrașă. Ca regulă generală, legumele sunt singurele pentru care nu există restricții la combinare. În rest, trebuie atenție. Nu este, însă, atât de complicat pe cât sună. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a conceput un tabel al combinațiilor alimentare bune și greșite, foarte simplu de aplicat, pe care îl găsiți AICI, împreună cu toate explicațiile.

sursa: pinterest.com

Depășind chestiunea combinațiilor, există, așa cum spuneam, unele alimente, altfel sănătoase, în cazul cărora, însă, trebuie să aveți grijă cum le mâncați. Iată top 5:

1. Fructele și fresh-urile

Conțin fructoză, adică zahăr. Asta e o problemă. Apoi, ele nu se combină mai cu nimic. Aveți detalii în tabelul spre care am dat link mai sus. În plus, însă, sunt cam greu de digerat. Tocmai de asta, în cazul lor, indicat este să fie consumate în prima parte a zilei și ca masă separată, la 2 ore distanță de oricare alta. Alte 5 reguli pentru consumul de fructe și legume, în special dacă nu le mâncați crude, găsiți AICI.

În cazul sucurilor făcute din fructe, trebuie să le luați în calcul ca pe orice alt aliment, cu caloriile aferente. De asemenea, e bine să fie făcut sucul prin presare nu centrifugare și să fie consumat îndoit cu apă plată.

2. Nucile și semințele

Extrem de sănătoase, surse valoroase de grăsimi bune și de mulți alți nutrienți, sunt, însă, bombe calorice. În jur de 700 de calorii la suta de grame. Fiind mici, e simplu să sari calul. Așa că atenție mare la cantități.

3. Lactatele mâncate necorespunzător

Laptele, deși sursă de calciu, nu se consumă în fiecare zi, nici măcar varianta degresată. Pentru că nu grăsimea reprezintă principala problemă, ci cazeina, o enzimă din lapte pe care sistemul digestiv uman are probleme mari să o digere. În exces, laptele poate ajunge chiar să spele calciul din organism. Toate detaliile pe larg le aveți AICI.

Brânzeturile, de asemenea, conțin cazeină dar și o cantitate mare de grăsime. Aveți în link-ul pe care l-am dat în paragraful anterior toate indicațiile legate de cum se mănâncă brânza și cașcavalul dar și lactatele fermentate, pentru care regulile sunt mult mai relaxate. Atenție, însă, bune sunt variantele simple, nu tot felul de produse procesate gen creme de brânză, iaurturi cu fructe etc.

Urda este singurul produs din categoria lactatelor care nu are restricții, decât la combinare, fiindcă are puțină grăsime, nu are cazeină dar, în schimb, conține aminoacizi pe care organismul îi folosește la refacerea și creșterea masei musculare. Deci e minunată.

4. Avocado

Un fruct foarte sănătos mai ales fiindcă, datorită cojii foarte groase, este considerat cel mai sigur că nu este contaminat cu pesticide. Sursă excelentă de grăsimi sănătoase dar și de mulți alți nutrienți, am detaliat AICI, este totuși foarte gras deci trebuie să aveți grijă la cantitate.

5. Alimentele cu îndulcitori artificiali

Despre zahăr știați deja că nu e sănătos și că îngrașă dar v-ați gândit că ați rezolvat problema consumând sucuri și produse cu îndulcitori artificiali. Fals. Acestea sunt nocive din cauza compușilor chimici dar vor declanșa și un mecanism prin care organismul se va apuca de făcut provizii sub formă de strat de grăsime plus că vă vor mări apetitul. Am explicat pe larg și am dat și soluțiile sănătoase și dietetice în articolul pe care îl găsiți AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.