3 secrete pe care le aplic, aflate de la doctor Menci, pentru un corp frumos și sănătos

Nutriția este, probabil, cel mai important lucru pe care îl facem pentru corpul nostru și, în același timp, poate partea pe care cei mai mulți o neglijează cel mai tare. Știu fiindcă și eu așa am făcut, până de curând.

E adevărat că, atunci când vine vorba despre mâncat sănătos, unde sunt doi nutriționiști sunt trei păreri. Știința este departe de a cunoaște corpul uman în totalitate așa că, în consecință, și tot ce se știe despre nutriție se poate schimba de la o zi la alta. Ceva ce azi credeai că e sănătos, mâine medicina să demonstreze că e chiar dăunător.

Eu am citit destul de mult în domeniu, de când a început să mă preocupe latura asta și cele mai multe principii pe care le aplic și care pentru mine au funcționat le-am preluat de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, mulți ani director al Institutului de Cercetări Alimentare. Este, deopotrivă, contestat și apreciat, mai mult apreciat aș îndrăzni să spun, dar eu, pe acest blog, nu fac decât să povestesc ce aplic eu. Cine vrea să se ia după mine, de bine, cine nu, nu. Nu-mi prezint teorii personale ci doar propria experiență.

Din motivele expuse mai sus, vă prezint, în continuare, 3 sfaturi de la doctor Menci pentru un corp frumos și sănătos care, cu siguranță, vor surprinde pe mulți. Pentru mine au venit ca o noutate, la un moment dat.

1. Calculatorul și televizorul îngrașă

Nu ele în sine, ci mâncatul în timp ce lucrați la calculator sau priviți la televizor. Explicațiile sunt multiple. În primul rând că veți mânca, în general, ronțănele și alte alimente de tip fast food. În al doilea rând, creierul va fi prea preocupat cu ce face, încât senzația de sațietate va trece neobservată. Asta dacă nu mâncați de plictiseală, cazul cel mai des de altfel.

2. Un pahar cu apă la trezire și înainte de culcare

Hidratarea corectă presupune în jur de 2 litri de apă sau ceai pe zi, băută pe îndelete, plimbată prin gură pentru a fi amestecată cu salivă, nu dată peste cap. Profesorul Mencinicopschi spune că apa se mănâncă, nu se bea, pentru a te hidrata. Iar hidratarea este esențială pentru organism fiindcă fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de ea pentru a funcționa corect.

Imediat după ce vă treziți, beți un pahar cu apă și abia după jumătate de oră mâncați. La fel, unul înainte de culcare, la minimum jumătate de oră distanță de ultima masă. De fapt, cam asta trebuie să fie regula băutului de apă: cu jumătate de oră înainte  și după ce ați mâncat.

3. Mestecați corect

Da, există așa ceva. Tot doctor Menci spune că alimentele solide trebuie mestecate mult și cu răbdare, până se fluidizează, pentru a nu îngreuna digestia. Un alt efect va fi apariția mai rapidă a senzației de sațietate.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.