Top 10 alimente care taie pofta de mâncare

Apetitul depinde de mulți factori, nu doar de o plăcere, unii fiind mai gurmanzi decât alții. Uneori, poate indica o carență în organism. Vă dați seama dacă acesta este cazul dacă pofta de mâncare vi se pare mai mare decât în alte perioade.

Un apetit exagerat este semnul unei gestionări proastă a dietei. Explicația științifică, dată de profesorul Mencinicopschi în cartea “Și noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”, este că un consum excesiv de produse procesate, care sunt foarte bogate în grăsimi și zaharuri, face ca hormonul responsabil cu senzația de sațietate să fie activ în permanență, producând astfel o continuă senzație de foame.

sursa: womensrunning.competitor.com

De asemenea, deshidratarea poate produce senzație de foame, adică să confundați setea cu foamea. La fel, stresul, fluctuațiile de greutate dar și programul de masă dezordonat sunt factori care pot provoca o poftă de mâncare ieșită din limitele normale.

Soluția, în acest caz, este să vă puneți ordine în programul de masă. Adică să vă organizați să mâncați 3 mese și 2 gustări. Apoi, dieta trebuie să fie diversificată, să conțină toate elementele în proporțiile de care are nevoie organismul.

De asemenea, țineți cont de faptul că anumite alimente vă fac să mâncați mai mult în timp ce altele sunt mai sățioase și taie pofta de mâncare. Iată un top 10 al celor din a doua categorie:

1. Ciocolata neagră

Este foarte sățioasă și cu o cantitate mică nu mai simți nevoia de altceva destul timp. Să aibă, însă, minimum 70% cacao.

2. Cartofii dulci

Gătiți corect, adică fierți sau copți apoi lăsați la răcit, cartofii chiar te ajută să slăbești și stimulează digestia pentru că, prin acest proces de încălzire/răcire, amidonul se transformă în amidon rezistent care funcționează ca o fibră alimentară.

3. Urda

Foarte sățioasă și plină de aminoacizi care ajută la creșterea masei musculare, urda este un aliment care poate fi mâncat fără niciun stres la orice oră.

4. Ouăle

Bogate în proteine, ouăle sunt nu doar sățioase dar va dura mult până când organismul le va metaboliza deci țin și de foame.

5. Avocado

Un fruct plin de nutrienți, fiind foarte bogat în grăsimi bune, este nu doar sănătos dar și foarte sățios. Și nici nu poți mânca foarte mult.

6. Migdalele și toată gama de nuci

Foarte bune și foarte sănătoase, trebuie însă avută grijă la cantități fiindcă sunt bombe calorice. O gustare de 40 de grame de migdale/alune/nuci etc îți va ține de foame între mese, va stimula metabolismul și-ți va aduce aportul necesar de grăsimi sănătoase.

7. Ovăz

Sub formă de fulgi de preferat, combinat cu lapte degresat sau de migdale, ovăzul este excelentă sursă de fibre și ține foamea sub control.

8. Fasolea

Foarte sățioasă, sursă de fibre dar și de proteine vegetale.

9. Năutul

Copt, sub formă de hummus sau în orice altă variantă, năutul ține de foame mult timp și face minuni în privința digestiei.

10. Carnea slabă

E cea mai bună soluție, din punctul meu de vedere, când te apucă foamea. Piept de pui, curcan, ba chiar și carne de porc, atâta timp cât e slabă, adică mușchi, gătită la grătar.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.