Nu, nu toate alimentele sunt la fel. Este și normal să fie așa. În organismul nostru se produc o mulțime de procese chimice deci e normal să fie influențate de substanțele pe care le introduci în el.
Și da, există alimente care îți stimulează pofta de mâncare, unele care îți provoacă dependență și unele care o inhibă și îți țin de foame mai mult timp decât altele. Așa că nu mai simți nevoia să mănânci. Au și multe alte beneficii deci e foarte indicat să fie consumate cât mai des chiar și de persoanele care nu au nevoie să slăbească. Noi toți avem nevoie de vitamine și minerale, de exemplu, pentru a ne menține supli și sănătoși. Iată așadar și lista promisă:
1. Ouăle
Fierte, desigur, au puține calorii dar, în același timp, conțin multe proteine pentru care organismul face un efort mai mare pentru a le descompune așa că-l țin ocupat mai mult timp. Mai pe scurt, țin de foame mai mult.
2. Urda
Spre deosebire de alte brânzeturi, conține un procent foarte mic de grăsimi saturate și, în același timp, are proteine de calitate superioară. Aminoacizii ramificați ajută la creșterea masei musculare, care va consuma mai multe calorii desigur, bineînțeles condiția fiind să faceți și mișcare. Datorită faptului că are densitate nutrițională mare, urda induce rapid senzația de sațietate care ține mult timp, comparativ cu alte alimente.
De asemenea, reglează nivelul glicemiei deci va inhiba dorința de dulce.
3. Bananele
Și ele au proprietatea de a scădea glicemia, tăind rapid senzația de foame și potolind nevoia de dulce, cea cu care se luptă cele mai multe persoane și care este o adevărată dependență, în multe cazuri. Plus că au conținut ridicat de tripofan, necesar în procesul de producere al serotoninei, așa-numitul hormon al fericirii. Deci, hei, numai avantaje. 🙂
4. Ciocolata neagră
Recunoașteți că este, deja, o listă perfectă! 🙂 Te energizează dar este și mai greu digerată de organism, așadar este sățioasă. Plus că gustul amărui inhibă pofta de dulce, sărat sau de alimente grase.
5. Cerealele integrale
Și aici includem și pastele sau pâine, bineînțeles din făină integrală, sau fulgii din ovăz integral. Eliberează energia treptat, nu toată deodată precum variantele rafinate, iar aceasta durează mai mult, nu se consumă imediat ca în cazul celor din făină albă. Carbohidrații trebuie să fie principala sursă de energie pentru organism deci în niciun caz nu trebuie să-i eliminați. După variantele integrale, însă, senzația de foame va apărea mult mai târziu.
6. Avocado
Este un fruct foarte bogat în grăsimi “bune”, adică nesaturate, fibre și vitamina E. Această combinație îl face foarte sățios însă trebuie să aveți grijă la cantități. Conține totuși grăsimi.
7. Cartofi
Nu oricum, însă. Fierți sau copți, în special cei roșii și neapărat cu tot cu coajă! După răcire, aceștia se vor îmbogăți cu amidon rezistent care se comportă precum o fibră alimentară. Adică stimulează digestia și, totodată, vor ține foamea departe mai mult timp.
8. Brânza tofu și soia
Soia conține genisteină, substanță care inhibă pofta de mâncare prin faptul că stimulează producerea de colecistochinină, hormon responsabil cu senzația de sațietate.
9. Alimentele bogate în acizi grași esențiali Omega 3
Care revin obsesiv pe toate listele mele tocmai pentru multitudinea de efecte benefice. Și aici mă refer la somon, ton, sardine, hering, macrou, fructe de mare. Ca și în cazul fructului avocado, acestea induc rapid senzația de sațietate care și durează.
10. Ardeiul iute
Conține capsaicină care ajută la inhibarea senzației de foame și, totodată, intensifică arderile.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.