Abdomenul pufos, pericol uriaș pentru sănătate. Explicațiile și soluțiile

Așa numiții colăcei din jurul taliei nu sunt doar o problemă estetică. Orice medic vă va spune că este cea mai periculoasă grăsime, cel mai periculos semn de acest gen. Și, din păcate, cea mai mare parte a populației se confruntă cu această problemă, inclusiv oameni care sunt slabi, din păcate chiar și la copii.

Principala problemă vine din faptul că grăsimea din jurul abdomenului indică grăsime și în jurul organelor, ca-n figura de mai jos.

sursa: return2health.net

De fapt, există două tipuri de grăsime în această zonă: cea subcutanată, care acoperă mușchii abdominali, adică pătrățelele, și grăsimea viscerală, din interior, care în care ajung să înoate organele și care face burta să fie bombată și tare, ca un balon imens peste centura pantalonilor. Fiecare dintre ele este periculoasă pentru sănătate.

De ce e periculoasă pentru sănătate grăsimea de pe abdomen

1. Îngreunează activitatea ficatului

În primul rând pentru că secretă în mod constant substanțe inflamatorii și hormoni care îngreunează funcția de detoxifiere a ficatului. În plus, aceasta este asociată cu așa numitul ficat gras, adică steatoză. Nu mai vorbim că, odată cu vârsta, toate acestea se asociază cu o încetinire a proceselor metabolice, lucru care solicită în plus ficatul.

2. Crește riscul de diabet

Secretă o proteină, RB4, care crește rezistența organismului la insulină, acesta nu mai răspunde corespunzător la funcția pancreasului care începe să secrete și mai multă insulină, insulina nu mai poate controla glicemia, adică nivelul zahărului din sânge. Acesta este mecanismul, explicat cât mai simplist.

3. Crește riscul de boli cardio-vasculare

Toate lucrurile pe care le-am explicat la punctele anterioare au efecte asupra inimii și a vaselor de sânge. Este inevitabil, funcțiile organismului fiind interconectate. În plus, grăsimea viscerală secretă o proteină care comprimă vasele de sânge, lucru care provoacă hipertensiune.

Pe de altă parte, grăsimea abdominală indică o dietă proastă, bogată în grăsimi nesănătoase care se traduce, pe lângă colăcei în jurul taliei, și prin creșterea colesterolului și depunerea pe pereții vaselor de sânge. Lucru care este la fel de periculos pentru sănătate ca fumatul. Asta pentru că, probabil, mulți stau liniștiți că, dacă nu fumează, atunci trăiesc sănătos. Lucrurile sunt mult mai complexe de atât.

Ce puteți face ca să scăpați de grăsimea abdominală

1. Curățați-vă dieta

Este extraordinar de importantă în cazul grăsimii abdominale. După o anumită vârstă, este practic imposibil să aveți o talie fără grăsime fără o dietă adecvată. La ce trebuie să renunțați și ce alimente vă ajută să scăpați de grăsimea abdominală găsiți pe larg AICI.

2. Faceți mișcare

Indiferent cât de slabi sunteți, dacă aveți grăsime în jurul taliei înseamnă că trebuie să mai slăbiți. Mișcarea, însă, nu vă ajută doar să aveți o siluetă frumoasă. Sănătatea în special a sistemului cardio-vascular depinde de asta.

Pentru a slăbi, trebuie să faceți antrenamente de tip cardio: alergat, sărit coarda, urcat scări în ritm alert. Dacă nu vreți să ieșiți din casă, aveți și varianta antrenamentului din clipul de mai jos.

Acestea, însă, trebuie completate cu exerciții specifice, precum acestea:

Atenție, însă. Abdomenul are nevoie, în permanență, să fie provocat. Adică trebuie mereu schimbat antrenamentul, să nu se obișnuiască și atunci degeaba mai faceți. Găsiți pe canalul meu de YouTube și alte exemple de exerciții. Apoi puteți să combinați exercițiile din diferite antrenamente, în rutine proprii. Folosiți-vă imaginația. 🙂

3. Odihniți-vă

Privarea constantă de somn este o cauză foarte importantă a acumulării grăsimii abdominale. La fel și stresul care duce la acumularea de cortizol, ce are ca efect direct acumularea de acizi grași liberi în sânge ceea ce duce, iarăși, la creșterea rezistenței organismului la insulină.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.