Am auzit multe persoane care se plâng că mănâncă sănătos și totuși se îngrașă sau nu reușesc să slăbească. Ideea e că multe alimente sănătoase sunt adevărate bombe calorice și trebuie dozate cu grijă. De exemplu toată gama de nuci și semințe.
De asemenea, sunt adepta slăbirii prin curățarea dietei nu prin scăderea drastică a numărului de calorii. În nutriție, calitatea este mult mai importantă decât cantitatea. Orice dietă sub 1.500 de calorii este inacceptabilă, din punctul meu de vedere. Chiar și pentru femei, pentru bărbați nici atât. Profesorul Mencinicopschi spune că necesarul caloric optim zilnic este de 2.000 de calorii pentru femei și de 2.500 pentru bărbați. În cazul sportivilor desigur că mai mult.
Bineînțeles că e foarte important și din ce vin aceste 2.000 sau 2.500 de calorii. Dacă vin din chipsuri și fast food, atunci n-am făcut nicio treabă. Plus că vi se vor părea puține. Dacă mâncați curat, veți vedea că nu sunt deloc puține. Vă dau mai jos aportul caloric pentru mai multe alimente, care vă va ajuta să vă calculați singuri mesele. Iar dacă respectați și tabelul combinațiilor alimentare, pe care îl găsiți AICI, sigur nu veți avea probleme cu silueta.
De asemenea, foarte important, băuturile, fie ele și cele făcute acasă din fructe stoarse, trebuie calculate și ele. Au aport caloric.
Nuci Pecan – 691 cal/100 g
Nuci – 654 cal/100 g
Alune de pădure – 628 cal/100 g
Semințe de floarea soarelui – 584 cal/100 g
Migdale – 575 cal/100 g
Semințe de susan – 573 cal/100 g
Semințe de dovleac – 541 cal/100 g
Soia – 446 cal/100 g
Quinoa – 368 cal/100 g
Fasole Pinto – 347 cal/100 g
Fasole neagră – 341 cal/100 g
Fasole rinichi – 337 cal/100 g
Ciuperci – 296 cal/100 g
Avocado – 160 cal/100 g
Ouă fierte – 160 cal/100 g
Usturoi – 149 cal/100 g
Carne porc (piept sau mușchi) – 143 cal/100 g
Carne iepure – 137 cal/100 g
Carne vită – 137 cal/100 g
Carne pui – 114 cal/100 g
Carne struț – 114 cal/100 g
Carne mistreț – 114 cal/100 g
Carne capră – 109 cal/100 g
Carne curcan – 110 cal/100 g
Carne căprioară – 100 cal/100 g
Banane – 89 cal/100 g
Porumb – 86 cal/100 g
Cartofi dulci – 86 cal/100 g
Rodii – 83 cal/100 g
Mazăre – 81 cal/100 g
Pește – 80-250 cal/100 g
Păstârnac – 75 cal/100 g
Smochine – 74 cal/100 g
Cartofi roșii – 70 cal/100 g
Struguri – 67 cal/100 g
Cireșe – 63 cal/100 g
Praz – 61 cal/100 g
Pere – 58 cal/100 g
Coacăze – 58 cal/100 g
Mandarine – 53 cal/100 g
Mere – 52 cal/100 g
Zmeură – 52 cal/100 g
Varză Kale – 50 cal/100 g
Ananas – 50 cal/100 g
Caise – 48 cal/100 g
Anghinare – 47 cal/100 g
Portocale – 47 cal/100 g
Afine – 46 cal/100 g
Sfeclă – 43 cal/100 g
Mure – 43 cal/100 g
Țelină – 42 cal/100 g
Grepfrut – 42 cal/100 g
Morcovi – 41 cal/100 g
Dovlecei – 40 cal/100 g
Ceapă – 40 cal/100 g
Piersici – 39 cal/100 g
Hrean – 36 cal/100 g
Broccoli – 34 cal/100 g
Pepene galben – 34 cal/100 g
Căpșuni – 32 cal/100 g
Fasole verde – 31 cal/100 g
Ardei grași roșii – 31 cal/100 g
Lămâi verzi – 30 cal/100 g
Pepene roșu – 30 cal/100 g
Lămâi – 29 cal/100 g
Napi – 28 cal/100 g
Varză – 25 cal/100 g
Conopidă – 25 cal/100 g
Vinete – 24 cal/100 g
Spanac – 23 cal/100 g
Rubarbă – 21 cal/100 g
Asparagus – 20 cal/100 g
Roșii – 18 cal/100 g
Ridichi – 16 cal/100 g
Castraveți – 15 cal/100 g
Salată verde – cal/100 g
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.