Cum să alegi variantele bune de la supermarket pentru cele mai uzuale alimente

Ai citit deja de o mie de ori că alimentele din comerț nu sunt sănătoase pentru că au mulți conservanți, celebrele E-uri. Și așa este, de cele mai multe ori. Și aici, însă, există diferențe între ele. Unele sunt mult mai nocive decât altele sau îngrașă mai puțin. Cheia este să citești etichetele. Când vine vorba despre ce băgăm în corpul nostru cred că putem găsi puțin timp în plus pentru ceva atât de important.

sursa: pinterest.com

Iar de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi am aflat și ce variante ar trebui să cumpărăm pentru 10 cele mai populare alimente.

1. Mezeluri

Da, am zis de multe ori că, dacă vrei să nu ai celulită și colăcei în jurul taliei, nu trebuie să mănânci carne procesată. Unele, însă, sunt foarte gustoase plus că reprezintă o variantă atât de comodă. Alegeți variantele cu maximum 20% grăsime și de calitate. Adică uitați-vă bine pe etichetă la ce conțin. Cu cât mai multă carne, cu atât mai bine. Știu, sunt și scumpe. Evident că există și explicație pentru asta. Chiar și așa, însă, nu exagerați! Câteva feliuțe sunt în regulă. Și vă recomand preferatul meu: salamul de Sibiu.

2. Cârnați

Dacă tot nu vă puteți abține, faceți-i singuri, acasă, adică fără conservanți, și folosiți carne cât mai slabă și dintr-o sursă de încredere. Tocmai că e grea partea cu grăsimea, nici aici nu exagerați! Și puneți-i pe grătar. Nu-i prăjiți în ulei.

3. Pâine, făină, paste, cereale

Pâine și făină albă în niciun caz pentru că făina albă are indice glicemic uriaș. Deci pâinea să fie neagră, din făină integrală. Și cel mai bine ar fi să vi-o faceți singuri. Acum chiar nu mai este atât de complicat. Au apărut roboți de bucătărie foarte simplu de folosit.

Și, dacă tot suntem la făină, și mălaiului i se aplică aceeași regulă: varianta integrală e cea sănătoasă. Cel instant, mult mai ușor de folosit, are indice glicemic foarte mare. O altă soluție foarte bună e să-l folosiți amestecat cu hrișcă.

La fel și cu pastele. Alegeți variantele integrale, din grâu dur.

Cerealele, de asemenea, integrale și cât mai simple: fără glazuri sau adaosuri. Coloranții sunt aditivi la fel de periculoși precum conservanții.

4. Biscuiți

Un alt aliment foarte popular. Alegeți, și în acest caz, variantele cât mai simple, din făină integrală, cu un conținut ridicat de fibre, nici prea dulci, nici prea sărați.

Crackerșii integrali sau din semințe sunt foarte buni dar fiți atenți la cantități. Deshidratarea presupune că au aport de calorii mult mai mare decât aceeași cantitate de pâine.

5. Orez

Nu cel alb. Alegeți variantele cu bob lung, basmati, brun, roșu, negru.

6. Carne și pește

Proaspete, nu congelate.

7. Brânzeturi, lactate, margarină etc

Fie că vorbim de brânză, cașcaval, lapte sau iaurt, alegeți variantele simple, cu un conținut cât mai mic de grăsime. Nu brânză topită, nu cașcaval feliat cu o consistență asemănătoare cu a brânzei topite, nu margarină. Folosiți unt cu un conținut cât mai redus de grăsime.

Citiți si articolul despre cum se consumă lactatele pe care îl găsiți AICI. Veți afla totul, de la cantități până la combinații cu alte alimente.

8. Legume și fructe

Cât mai proaspete, nu conservate și în niciun caz variantele deshidratate. Acestea conțin o proporție mult mai mare de zahăr, la același gramaj, decât fructele proaspete. De asemenea, alegeți-le pe cele de proveniență din UE pentru că sunt mult mai controlate și regulile sunt mult mai stricte. Cele din afara UE pot fi injectate cu substanțe care să le mențină aspectul de proaspăt.

9. Ulei

Și aici calitatea este foarte importantă. Nu le folosiți la prăjit pe cele pe care scrie clar că nu sunt pentru asta. Cel mai bun, pentru asta, e uleiul din porumb. Pentru salate, ulei de măsline extravirgin, de in, cânepă etc

10. Zahăr

Brut nu rafinat sau înlocuitori naturali. În niciun caz să nu-l înlocuiți cu îndulcitori artificiali sau sirop de porumb. Sunt foarte nocivi. Găsiți AICI toate detaliile și explicațiile.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.