Lista alimentelor de bază pentru o siluetă frumoasă

Obișnuiesc să dau pe acest blog diverse liste în care grupez alimentele pe categorii, în funcție de anumite efecte. De asemenea, dau și reguli pe care le aplic eu pentru ceea ce consider a fi o nutriție deșteaptă, adică siluetă dar fără înfometare, cu aport de nutrienți pentru un organism sănătos și suficientă energie pentru a fi activ și eficient.

POZA NOUA MEDIU

Uneori sunt acuzată că m-aș ghida după principiul “apă, paie și bătaie”. Desigur că subliniez cu orice ocazie importanța hidratării. 🙂 La fel și pe cea a mișcării, în contextul în care “bătaia” este o metaforă pentru sport. Niciodată însă nu încurajez subnutrirea sau dietele care elimină complet vreun aliment sau categorie importantă de alimente.

Iar pentru a demonstra că să mănânci curat nu înseamnă să consumi doar 2 foi de salată pe zi, cred că e cel mai potrivit să înșir alimentele permise într-o listă. Așa se vede foarte clar că nu sunt deloc puține. Bine, dacă mâncare înseamnă doar chipsuri și ceafă de porc, atunci da, se moare de foame cu lista mea. 🙂 Așadar iată

Lista mea de alimente

1. Carne

Orice fel de carne slabă. Puteţi mânca inclusiv porc, dar muşchi nu ceafă. Puiul, de preferinţă piept şi fără piele, curcan, vită, vânat etc

2. Peşte, creveţi, fructe de mare, sushi

Aici posibilităţile sunt nelimitate. În cazul tonului, sardinelor etc la conservă, în niciun caz cele în ulei.

3. Ouă

De orice fel.

4. Legume şi salată

În acest caz nu sunt restricţii. Mai ales în cazul celor verzi.  O listă cu cele mai indicate: salată verde şi toate variaţiunile pe temă, brocolli, asparagus, păstăi (mazăre, fasole), mazăre  proaspătă nu la conservă, spanac, varză roşie şi albă, de Bruxelles, Kalle şi orice altă variantă mai există pe planetă, ţelină, castraveţi, conopidă, morcovi, vinete (de preferat nu cu ulei sau nu de floarea soarelui. Există o mulţime de alternative: de măsline, de şofran, cânepă etc. Precizarea o fac pentru orice tip de mâncare), roşii, ceapă, usturoi, dovleac, avocado, ciuperci, zucchini, praz, ardei iuţi şi graşi

5. Cartofi, orez brun şi năut

Cartofii doar fierți sau copți în coajă și apoi răciți, orezul, orice alt fel dar nu alb. Negru, brun, roșu, basmati, cu bob lung.

6. Fructe

La fructe, trebuie să țineți cont că e bine să le mâncați în prima parte a zilei și separat de alte alimente, ca gustare sau ca masă în sine, cam la 2 ore distanță de orice altă masă. Le mănânc proaspete, nu deshidratate sau confiate, fiindcă își pierd din nutrienți plus că, prin aceste metode, vor pierde din volum dar își vor păstra aportul caloric și de glucoză, ajungând, de fapt, să mâncăm o cantitate mai mare.

Preferatele mele: banane, mere, kiwi, piersici, fructe de pădure de orice fel, căpşuni, ananas, lămâi, lămâi verzi.

7. Gustări

Nuci crude de toate felurile (miez de nucă, alune, arahide, caju, migdale, nuci braziliene) – atenţie la cantități, însă. Sunt bombe calorice. Plus toată gama de semințe, adăugate la salate, lactate, mic dejun etc, dar la fel cu măsură, din cauza aportului caloric mare.

Tot aici bag și untul de arahide, care mie-mi place de mor.

8. Lactate

Mănânc orice fel de produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsime: ricotta, brânză, iaurt, lapte, smântână. Atenţie, însă, la combinaţii. Doar cu legume. Și fără produse foarte procesate, gen creme de brânză, brânză topita, tot felul de batoane etc Prefer, însă, brânza de capră, pentru conținutul scăzut de grăsime.

În această categorie, un loc special îl ocupă urda, o adevărată minune. Nu e grasă și are conținut mare de aminoacizi care contribuie la creșterea masei musculare.

9. Făinoase

Aici regula este: fără făină albă, fiindcă are încărcătură glicemică uriașă. Aceeași regulă și în cazul mălaiului. Deci făină integrală sau din alte cereale decât grâu sau porumb sau amestecate cu hrișcă.

10. Dulciuri

În primul rând, fără zahăr rafinat. Folosesc varianta brută, cu măsură, miere, sucanat sau steviozidă. În niciun caz îndulcitori sintetici. Am explicat AICI de ce.

Apoi, să nu fie din făină albă, pe principiul descris la punctul anterior, și mare atenție la grăsimi! Așadar, patiseria cam iese din discuție.

Există, însă, și alte variante. De exemplu, prăjiturile raw-vegan. Sau ciocolata neagră, cu peste 70% cacao.

11. Băuturi

Apă și ceaiuri, mai ales ceai verde. Asta în general. Când simt nevoia de ceva cu gust, merg și sucurile de fructe și legume. Indicate sunt cele prin presare nu centrifugare și trebuie îndoite cu apă plată. Pe acestea, însă, trebuie să le luați în calcul cu aportul caloric.

La final, o precizare importantă: fără prăjeli! Sau, dacă e musai, folosiți doar uleiuri rezistente la temperaturi înalte, gen de rapiță sau cocos. Prin prăjire, și cel mai dietetic aliment este încărcat cu grăsimi.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.